22 Eylül 2015 Salı

‘Türkiye'nin yaptığı savuş suçudur'

Türk ordusunun Kürt gerillalarının mezarlıklarına saldırılarına Almanya’dan tepki geldi. Andrea Wolf Enternasyonalist Dostları, yaptığı açıklama ile bu saldırıları kınayarak, bunun savaş suçlusu olduğunu vurguladı.


Türk devletinin Kürdistan’da sivil halka ve PKK gerillaların mezarlıklarına yönelik saldırısı tepki geliyor. Almanya’da bulunan Andrea Wolf/Ronahî Enternasyonalist Dostları isimli grup, yaptığı açıklama ile yaşananlara tepki göstererek, Erdoğan’ın ve Türk ordusunun Kürdistan’daki savaş suçlarının durdurma çağrısı yaptı. Açıklamada, AKP’nin, HDP ve Kürt halkına savaş açtığı belirtilerek, “Türk İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, Kuzey Kürdistan’da 14 gerilla şehitliğinin tahrip edilmesi için bölge valilerine genelge göndermiş, 18 Eylül sabahı da Türk hava kuvvetleri Varto’daki şehitliği bombardıman ederek tahrip etmiştir. Aynı günün öğle saatlerinde, Türk ordusu Wan/Keleh’e bağlı Çatak kırsalındaki şehitliği tahrip etmek için bir operasyon başlatmıştır. Bu genelge, Türk İçişleri Bakanı’nın uluslararası hukuk ölçülerine göre savaş suçlusu olduğunun açık itirafıdır. Erdoğan’ın talimatıyla, Kuzey ve Güney Kürdistan’da köylerin ve şehirlerin bombardımana tabi tutulması, hedef gözeterek sivil halkın katledilmesi, ormanların ve tarım alanlarının yakılması da savaş suçudur” denildi. Açıklamanın devamında yaşananların karşısında NATO’nun sessizliği de sert bir dille eleştirdi.

‘TÜRKİYE BARIŞÇIL ÇÖZÜMÜ ENGELLEMEKTEDİR’
HDP’nin 7 Haziran seçimlerinde parlamentoya girmesinin ardından, iktidarını kaybetme korkusuna kapılan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kürt özgürlük hareketine ve kendi halkına savaş açtığına vurgu yapılan Andrea Wolf/Ronahî Enternasyonalist Dostları şunlara dikkat çekti: “Suriye’de dört yıldır süren iç savaş ve Irak’taki savaşın yanı sıra, Türk yönetiminin Kürt halkının demokratik öz yönetim ilanına ve Türkiye soluna karşı saldırısı Ortadoğu felaketini derinleştirmiştir. Rojava’daki öz yönetime karşı yıllardır DAİŞ’i destekleyen Türkiye, kendi içinde savaşı yeniden başlatmakla bölgedeki savaşların barışçıl çözümünü de engellemektedir. Bölge halkları yani bütün kesim ve inançlar için eşitlikçi bir toplum modeli oluşturabilecek Rojava’yı ve Kürt özgürlük hareketini bu şekilde imha etmeyi amaçlamaktadır. Yüreklerimiz özellikle, bedenleriyle şehitlikleri kuran, bakımını yapan ve anılarını tehditlere karşı nöbet eylemleriyle koruyan insanlar ile birlikte.”

‘ALMANYA PKK YASAĞINI KALDIRMALI’
Van’da, 1998 yılında iki arkadaşıyla birlikte sağ yakalandıktan sonra katledilen ARGK gerillası Andrea Wolf/Ronahî Dostları Grubu, şu çağrıda bulundu:
• Kürt halkına karşı saldırılar derhal durmalıdır
• Türk ordusunun uluslararası hukuku ihlal ederek doğayı, şehirleri, köyleri ve şehitlikleri bombardımana tabi tutması derhal durdurulmalı
• Bütün siyasi tutsakların serbest bırakılmalı
• Savaş suçlarının aydınlatılması ve faillerin cezalandırılmalı
• Alman hükümetinin Erdoğan’ın Kürt özgürlük hareketine karşı savaşını desteklemesi derhal durmalı
• Rojava’nın statüsünün uluslararası alanda tanınması ve insani bir koridorun açılması
• Almanya’daki PKK yasağının derhal kaldırılması
• Arjantin, Guatemala ve Şili’de olduğu gibi Kürdistan’da da on yıllarca sürse de eninde sonunda işkenceciler ve katiller, yargılanmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder