22 Eylül 2015 Salı

21. yüzyıl direniş destanı: Kobanê -6

Eylül ortası başlayan saldırıların üzerinden iki hafta geçmiş, çeteler Kobanê kent merkezine dayanmıştı. "Kobanê bir haftada düşer" hayali YPG/YPJ’nin çelik iradesi karşısında tuzla buz olmuştu. 


HAYRANLIK UYANDIRAN DİRENİŞ
Eylül ayı geride bırakılmış, Ekim’in ilk günleri, çeteler doğuda Hellince köyüne ulaşmıştı. Burada yoğun çatışmalar yaşanıyor, bir yandan da Miştenur Tepesi'ne ağır saldırılar gerçekleşiyor. Güneyde Seyran Lokantası geçilmiş, Halep Yolu'ndan kente doğru ilerleme devam ediyor. Batıda ise çeteler İzae Tepesi'ni yoğun şekilde tank saldırısı altına almıştı. 
Çeteler tüm  cephe ve mevzilerde sürekli takviye ile değişim yapıyor, dinleniyor ve her türlü imkan ile saldırıyordu. Buna karşılık YPG/YPJ savaşçı ve komutanları dinlenmek bir yana bazen bir gün içerisinde birkaç mevzi ve cephede savaşmak zorunda kalıyordu. İki haftanın sonunda neredeyse hiç uyumadan, Eylül ayını da kavurucu sıcaklarla geçiren Kobanê'de çoğu zaman su bile bulamadan, yemek yiyemeden mücadele eden YPG/YPJ savaşçı ve komutanları, çeteler ve destekçilerini şaşkına çeviriyor, dünya halklarının ise hayranlığını kazanıyordu. Çetelere karşı her türlü eşitiz koşullarda direnişi giderek büyüten YPG/YPJ savaşçıları artık kent savaşına hazırlanıyordu. 
'SİLAHIMIN NAMLUSU ERİDİ, HEVAL!'
Çeteler Ekim’in ilk günlerinde Hellince köyüne ulaştığında burada karşılarında Rojava Devrimi'nin büyük komutanı, YPG Komutanı Emin Erkendi öncülüğünde küçük bir YPG/YPJ grubunu buluyor. Hellince düşerse çeteler artık Miştenur Tepesi'ni  tümden kuşatma altına alacak ve doğu cephesinden kente girmiş olacaklar. Eylül ayı boyunca savaşçıların en önünde tüm cephelere koşarak kahramanca direnen Erkendi, Hellince köyünü çetelere dar ediyor. Aradaki güç eşitsizliği düşünüldüğünde dakikalar içerisinde çetelerin kontrolüne geçmesi gereken Hellince köyünde küçük bir grupla iki gün boyunca çetelere geçit vermeyen Erkendi, telsiz bağlantısı kurduğu YPJ Komutanı Meryem Kobane’ye, "Heval Meryem, on gündür bir an olsun durmadık, görülmüş şey değil; silahımın namlusu eridi" diyerek direnişi sürdüreceklerine dair söz veriyordu. Komutan Erkendi, son ana kadar savaşçı grubu ile birlikte kahramanca direnerek, Hellince köyünde şehit düştü. Çeteler köyü tümden kontrol altına aldı. Hellince’nin alınması ardından çeteler Kobanê'nin girişinde olan Mektel ve Kaniya Kurda mahallelerine doğru ilerlemeye başladı. 
MEKTEL VE KANİYA KURDA’DA YPJ SAVAŞÇILARI KAHRAMANLAŞIYOR
Çeteleri Mektel Mahallesi'nin girişinde kazılan hendeklerde karşılayan YPJ savaşçıları Doğu Kürdistanlı Ruken ile Kuzey Kürdistanlı Eylem, çete tanklarına karşı göğüs göğüse çarpışarak geçişlerine izin vermedi. Çetelerin Mektel’e yaklaştığını görünce yanlarına çok sayıda cephane alarak çetelerin üzerine giden savaşçılar Ruken ile Eylem, çetelere ağır kayıplar verdiriyor ve tankları darbeleyip tahrip ediyordu. Mektel’deki hendeklerden tek adım geriye gitmeyen YPJ savaşçıları Ruken ve Eylem, cephaneleri bitene kadar savaşarak kahramanca şehit düştü. 
YPJ savaşçıları Ruken ve Eylem’in fedaice direnşinde bir gün sonra bu kez Kaniya Kurda Tepesi'nde YPJ savaşçısı Jiyan Rojhilat ve Gulan’ın benzer bir direnişi vardı. Mektel’e de giren çeteler artık Kaniya Kurda Tepesi'ni de alarak buradan Kaniya Kurda Mahallesi'ne girecek ve Kobanê kent merkezine adım atacaktı. Jiyan Rojhilat ve Gulan, Kaniya Kurda Tepesi'nde sabah saatlerinden başlayarak çetelerin tüm sayısal ve ağır silah üstünlüğüne karşı gece saatlerine kadar direndi ve çetelerin Kaniya Kurda Tepesi'ne girmesin izin vermedi.  Bir gün boyunca devam eden direnişin ardından YPJ savaşçıları Jiyan Rojhilat ile Gulan, şehadete ulaştı ve çeteler Kaniya Kurda Mahallesi'nden önce Kaniya Kurda Tepesi'ne de girdi. 
ARİN MİRKAN, MİŞTENUR’DA SEMBOLLEŞİYOR
Aynı günlerde Miştenur Tepesi'nde büyük çatışmalar yaşanıyor. Ağır silah ve tanklarla vurulan Miştenur Tepesi'ne sızan çete grupları ile YPG/YPJ savaşçıları arasında ağır çatışmalar yaşanıyor. Kobanê halkı için kutsal  olan Miştenur Tepesi, YPG/YPJ savaşçılarının kutsal direnişine tanıklık ediyor. Miştenur Tepesi günlerce devam eden ağır saldırılar karşısında sergilenen kahramanca direnişin ardından 5 Ekim günü DAİŞ çetelerinin kontrolüne geçiyor. YPJ Komutanı Arin Mirkan, Miştenur Tepesi'nin DAİŞ’in kontrolüne geçmesine büyük bir öfke duyuyor. Çetelere Miştenur’da ağır darbeler indirilmesi gerektiğini söyleyerek bunun için fedai eylem yapmaya karar veriyor. Büyük bir kararlılık ile eyleme hazırlanıyor, ustaca çetelerin içine sızma gerçekleştiriyor, tam olarak çetelerin toplandığı bir noktaya varıyor ve burada üzerindeki bombaları patlatarak onlarca çete üyesini öldürüyor. DAİŞ çetesi, kente varmıştı, ama gelene kadar karşılaştığı direniş ve fedailik karşısında büyük bir korku ve panik yaşamaya başlamıştı. DAİŞ çetesi ilerledikçe "Bir haftada biter" inancını kaybetmiş, artık Kobanê'de cehennemi yaşayacağını anlamıştı. 
'DAİŞ'İN CEHENNEMİ OLACAK!'
Miştenur’un ardından artık çeteler doğudan Kaniya Kurda Mahallesi'ne girmeye başlamıştı. Batıda İzae Tepesi de çetelerin eline geçmiş ve YPG/YPJ savaşçıları Til Şeir Tepesi ve gerisinde kazılan hendeklerde mevzilenmişti. Güneyde ise çeteler kentin girişine yakın bulunan Şehit Dicle Mezarlığı çevresine kadar ulaşmıştı. 
Bugünlerde YPJ Komutanı Meryem Kobane, şunları söylüyor: "DAİŞ artık kente Kaniya Kurda’dan girecek. Ama bu kent DAİŞ’in cehennemi olacak. Girdikleri gibi Kaniya Kurda’dan çıkarılacaklar."
Artık direniş kente taşınıyor. Türk medyası ve AKP hükümeti, Kobanê bir haftada düşürülemeyince, "DAİŞ kent merkezine ulaşırsa Kobanê kendiliğinden düşecek, direniş olmaz" algısı yaratmaya girişti. Zira o günlerde Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, DAİŞ’in kente girmeye başlaması karşısında "Kobanê düştü düşecek" diyerek beklentisi ve arzusunu ifade etmişti. Erdoğan’ın adeta ellerini ovuşturarak ortaya koyduğu bu beklentisine cevap YPJ genel komutanlarından  Meysa Ebdo’dan gelmişti: "Kobanê'nin düştüğünü ancak rüyasında görür. Direniş yeni başlıyor, Kobanê DAİŞ  ve destekçilerinin cehennemi olacaktır."
DAİŞ’in kente girmesi ile birlikte Meysa Ebdo’nun sözleri YPG/YPJ komutan ve savaşçılarının insanüstü direnişi ve kahramanlığı ile ilk anda gerçeğe dönüşüyordu. 
YARIN: Destan kente taşınıyor
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder