24 Eylül 2015 Perşembe

Demirtaş: Savaş koşullarına son vermek halkın elinde

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, katledilen DEP Amed İl Başkanı Vedat Aydın'ın mezarını ziyaret etti. Demirtaş ziyarette yaptığı konuşmada, savaşın kader olmadığını, halkların ortak mücadelesiyle savaş koşullarına son verilebileceğini söyledi. 

Bayram vesilesiyle HPG, YPG/YPJ'lilerin ve yine devrim mücadelesinde yaşamını yitirenlerin mezarlıkları ziyaret edildi. Halk, bayramlaşmasını mezarlıklarda yaparken, yaşamını yitirenlerin anısına bağlı kalınacağı mesajını verdi.

'ÖZGÜR YAŞAM UMUDUMUZU KORUYALIM'
HEP Amed İl Başkanlığı yaptığı 1991 yılında evinden alınıp, işkence yapılarak katledilen Vedat Aydın mezarı Kurban Bayramı vesilesiyle ziyaret edildi. Ziyarete, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'li milletvekilleri, HDP ve DBP'li yöneticiler ile kurum temsilcilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.
Demirtaş, Aydın'ın mezarı başında yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'nın kutlandığı coğrafyalarda kan aktığını, her yerde savaşın yaşandığını ve gözyaşının olduğunu belirterek, "Keşke bayram tadı ve huzurunda bugünleri karşılamak mümkün olsaydı" dedi.
Kardeşliğe, özgürlüğe, barışa inanan insanların umutlarını kaybetmemesi, bu değerlere inanmış ve canlarını ortaya koymuş insanların hatırına bu ilkelerden ayrı kalınmaması gerektiğine vurgu yapan Demirtaş, şöyle konuştu:
"Bu ilkelerden ayrı düşmezsek, sıkı sıkıya bağlı kalırsak inanıyorum topraklarımıza kalıcı barış gelecek. Belki barışa bu kadar yaklaşmışken yeniden savaşa dönülmüş olması herkeste barış umudunu azaltmış olabilir. Ama barışa ulaşmanın ilk şartı umudu diri tutmaktır. Benim tüm arkadaşlarımızdan ricam, zannetmesinler ki çatışmalar, ölümler sonsuza kadar devam eder. Halk olarak biz inanır, barışı istersek daha yüksek sesle barış isteğimizi güçlü dile getirirsek savaş isteyenler bu politikadan vazgeçmek zorunda kalacaklar. Oy uğruna, sandık uğruna bu ülkenin genç insanlarını birbirine kırdıranlar elbet bu politikanın yanlış olduğunu görecekler. Türkiye'nin her bir tarafında bayram büyük bir kaygı ile karşılanıyor. Suriye'de böyle, Irak'ta, Libya'da böyle Yemen'e kadar bütün coğrafya kan içinde. Ama bunların, hiçbiri bizim kaderimiz değil. Yüzyıllardır savaş, kan, gözyaşı bu toprakların kaderi değildir. Bu değiştirmek halkın kendi elindedir, yeter ki bir arada eşit, özgür yaşamın olduğuna dair inancımızı kaybetmeyelim. Başkaları değil kendimiz yönetirsek barış olur. Okyanus ötesinden gelip bu topraklara müdahale edenler, petrolü, gazı, yeraltı, yer üstü zenginlikleri var diye müdahale edenler elbette ki buradaki bütün çatışma, gözyaşının büyümesinden sorumludurlar."

'TÜRK VE KÜRT HALKLARININ BİRLEŞMESİ LAZIM'
Türkiye için tek kurtuluşun Türk ve Kürt halklarının hem acılarda hem de ortak bir gelecek inşa ederken birleşmesi olduğunu söyleyen Demirtaş, farklı bir durumun felaket olacağı ifade ederek, "Tarih bunu defalarca bize ispatlamıştır. Irkçılık yapma günü değil. İnşallah bayramın yüzü suyu hürmetine çatışmalar durur, diyaloğun, konuşmanın, müzakerenin başlayacağı bir süreç başlar. Dualarımız, gayretimiz, çabamız bunun içindir" dedi. 

AYDIN'IN KATLEDİLMESİ
Vedat Aydın'ın katledilmesine de değinen Demirtaş, şunları ifade etti: "Bir kez daha burada, Vedat başkanımızın bu mücadelede faili meçhul cinayetler içinde katledilen partili şehitlerimizin önünde söz veriyoruz ki biz barışa kendimizi adadık sizler gibi. Sizler bu topraklarda kardeşçe yaşayalım diye mücadele ettiğiniz günlerde tıpkı bu günlerde olduğu gibi akılsız bir iktidarının, o günlerdeki yönetiminin katliamına uğradınız. Allah önce devleti yönetenlere akıl fikir eylesin. Böyle bir akılsızlıkla ülkelerini felakete sürükleyenler er geç pişman olmuşlardır ama onlarca yıl, yüzlerce yıl belini başını doğrultamamıştır. Türkiye'de tam uçurumun kıyısında inşallah herkes bir kez daha aklı-selim düşünür ve geldiğimiz noktanın felaketin sınırı olduğunu görür ve çatışma yerine diyaloğun öne geçtiği bir süreci başlatır."
Demirtaş'ın konuşmasının ardından dualar okunarak Aydın'ın mezarına karanfiller bırakıldı.
Mezarlık ziyaretinin ardından HDP Amed milletvekilleri Nursel Aydoğan, Çağlar Demirel, Feleknas Uca ile Edip Berk, Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, DBP, HDP, DTK yöneticileri ile belediye eşbaşkanları, MEYA-DER yönetimini ziyaret ederek bayramlaştı. Ardından partililer ve başkanların bulunduğu heyet, üç gruba ayrılarak Kürdistan'daki savaşta yaşamını yitiren gerilla ve sivillerin ailelerini ziyaret ederek, bayramlarını kutladı. 

VAN 
Van Başkale'de DBP ve HDP öncülüğünde çok sayıda kişi farklı tarihlerde yaşamını yitiren PKK'li ve HPG'lilerin mezarlarını ve ailelerini ziyaret etti. DBP önünde bir araya gelen siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de aralarında bulunduğu kitle, ilk olarak ilçe merkezindeki mezarlıklar ve aileleri ziyaret etti. Kitle, kırsal mahallelerde bulunan mezarlıkları da ziyaret etti. Ziyaretlerde konuşan DBP İlçe Eşbaşkanı Senar Yeşilırmak, "İnşallah son şehitlerimiz bu gün ziyaret ettiklerimiz olur. Bizler Kürt halkı olarak bütün mücadelemiz boyunca hep barış dedik ve barışı savunduk" dedi.
Van'ın Erciş ilçesinde de halk bayram namazını kıldıktan sonra ilk bayramlaşmayı PKK, HPG, YPG ve YPJ'lilerin mezarı başında bir araya gelerek yaptı. HDP ve DBP yöneticileri, Erciş Belediyesi eşbaşkanlarının yanı sıra kurum temsilcilerinin de katıldığı bayramlaşmada, Seyyit Muhammed Mezarlığı'ndaki mezarlar ziyaret edildi. Saygı duruşu sonrası, ikram edilen şekerlerle başlayan bayramlaşma programı, yaşamını yitiren gerillaların ailelerinin ziyaret edilmesiyle devam etti. 

IĞDIR 
Iğdır'da HDP ile DBP il örgütleri tarafından HPG ile YPJ/YPG'lilerin mezarlıkları ziyaret edildi. Mezar ziyaretine yakınlarını kaybedenlerin ailelerinin yanı sıra HDP Iğdır Milletvekili Kıznaz Türkeli, Iğdır Belediyesi eşbaşkanları Murat Yikit ve Şaziye Önder de katıldı. Heyet, ilk olarak Hoşhaber beldesinde çeşitli zamanlarda yaşamını yitirenlerin mezarını ziyaret ederek dualar okudu. Daha sonra Iğdır merkeze bağlı Asri Mezarlığında HPG, YPG ve YPJ'lilerin mezarları ziyaret edildi.

HAKKARİ 
Hakkari'de Keklikpınar Mahallesi'ne bir araya gelen Barış Anneleri Meclisi, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri kent girişindeki Serê Solan Mezarlığı'na kitlesel ziyarette bulundu. HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan'ın da katıldığı ziyarette dualar okundu, şeker ve lokum dağıtıldı. Burada konuşan Akdoğan, savaş uçaklarının Muş'un Varto ilçesinde PKK ve YPG'lilerin mezarlarının bulunduğu mezarlığı bombalamasını kınayarak, bunun DAİŞ zihniyeti olduğunu vurguladı. 

İSTANBUL 
İstanbul'da HDP il ve ilçe örgütünün öncülüğünde bir araya gelen halk, Gazi Mezarlığı'na giderek, devrim ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin mezarlarını ziyaret etti.
"Yaşamı uğruna ölecek kadar sevenlere bin selam" yazılı pankartın açıldığı mezarlığa yürüyüşte, "Şehîd namirin", "Devrim şehitleri onurumuzdur" sloganları atıldı. Mezarlıkta konuşan YAKAYDER Yöneticisi Hasan Karakoç, "Biz ne zaman onları unutursak o zaman ölürler. Biz şehitlerimizi hiçbir zaman unutmayacağız" dedi. Karakoç'un ardından söz alan HDP İstanbul İl yöneticisi Seyri İpek de, "Şehitler onurumuzdur. Onlar her daim bizle yaşayacaklar" dedi.
Halk ve yaşamını yitirenlerin ailesi, Gazi Mezarlığı içinde bulunan "Suruç Şehitliği"ni de ziyaret etti. 

MANİSA 
Manisa Turgutlu'da 1995 yılında PKK davasında Çankırı Cezaevi'nde kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren Fahretin Gülmez ve "faili meçhul" bir saldırı sonucu yaşamını yitiren Hasan Yakut'un mezarları ziyaret edildi. Duaların okunduğu ve saygı duruşunda bulunulan ziyarette konuşan HDP Turgutlu İlçe Eşbaşkanı Selahattin Dağlı, "Yollarımızı aydınlatan şehitlerin anılarına bağlı kalacağız ve mücadelelerini yaşatma sözü veriyoruz" dedi.

1 yorum:

  1. SELO SEN NE YALANCI ADAMSIN BE. SECIM ONCESI NEREDYSE YALANLARINA KANIP SANA OY VEREC4KTIM. AMA ANLADIM KI SENIN TASMAN PKK NIN ELINDE. BATIDAKI KÜRTLERIDE SIKINTIYA SOKTUNUZ. APTALLAR. OYSA SIZIN ICIN KEBAPTI HER SEY. YOK GERILLA VURDU DÖNDÜ. YOK GERILLA ŞOYLE BOYLE. BU KÜRTLER BEDIRHANDAN BERI YANI 400 YILDIR SERHILDANDALAR. SONUÇ (0).. YAVUZ SELIM ALEVI TURKMENLERI KOVUP ,YERINE SIRF SUNNI DIYE SIZLERE YURT VERDI. NEDIR BU HAINLIK YAA.. AKP BILE Şİİ ALEVİ TÜRKMENDEN ÇOK SIZIN YANIZDA OLDU. İRANDA 40 MILYON ALEVI Şİİ TÜRKÜN ADINI AĞZINA BILE ALMIYOR.. SİZ NASIL BİR YARADILANSINIZ ALLAH AŞKINA YA.. ÎŞİNİZ GUCUNUZ IHANET. ALEVITE DE IHANET EDECEKSINIZ,ZAZAYA DA ,SOLCULARA DA.. YETERKI ONLARLA İŞİNİZ BITSIN. ONUN ICINDIR BU KAFADAN BIR SEY OLMUYOR.. IHANET,HAINLIK... BEN BOSNAGIM. BU ULKE DE YASIYORUM.. DEDEME KOL KANAT GERMIS BU ULKE , BAYRAGIM I GORUNCE YUREGIM TITRER. SIZ NEDEN BOYLE HAINSINIZ YA

    YanıtlaSil