23 Eylül 2015 Çarşamba

Devlet Dersim'de kimyasal silah mı kullandı?

TSK'nın Dersim'in Ovacık ilçesi kırsalında 2 gün boyunca düzenlediği hava saldırısında kimyasal silah kullandığı yönünde şüpheler var. 
 
Halk Savunma Merkez Karargah Komutanlığı, söz konusu saldırıda HPG Komuta Konseyi Üyesi Baran Dersim (İsmail Aydemir) ile Erdal Reşo (Abdurrahman Akçin), Cîlo Kop (Resul Balıkçı) ve Botan Gevda'nın (Sedat Arslan) şehit düştüğünü duyurmuştu. 
 
Ancak Elazığ Adli Tıp Kurumu'nda 3 cenaze bulunuyor. Bu durumda cenazelerden birine hala ulaşılmış değil. 4 aile cenazeler için Ovacık'a gitti, ancak teşhis edemedi. 
 
'CENAZELER TANINMAZ HALDE' 
 
HDP Dersim Milletvekili Alican Öncü de cenazeleri gördü. Öncü, gördüklerini şöyle anlattı: "Aileler cenazeleri tanıyamadı. Çünkü tanınmaz haldeler ve tamamen yanmışlar. Ben de gördüm cenazeleri. Hepsi kömür gibi. Bir cenazenin başı yoktu. Bir cenazenin sadece çenesinde çok küçük bir alan yanmamıştı, diğer her tarafı yanmıştı." 
 

'AİLELER KAPSAMLI OTOPSİ İSTİYOR' 
 
Ovacık'ta yapılan otopsinin sonuçlarını da alamadıklarını anlatan Öncü, "Aileler, DNA testi için kan örneği verdi. Cenazeler Elazığ Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Araya bayram tatili girdiği için kimliklerin netleşmesi bayram sonrasına kalacak. Ancak aileler de kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığının netleşmesi için kapsamlı bir otopsi istiyor" dedi. 
 
Gerilla cenazelerinin durumunun dışında Öncü'nün hava saldırısına ilişkin verdiği bilgiler de savaşlarda kullanılması uluslararası kurallarla yasaklanan kimyasal silah kullanıldığı yönündeki şüpheleri artırıyor. 
 
TSK 40 YILDA İLK KEZ YANGIN SÖNDÜRME UÇAĞI KULLANDI 
 
Öncü'nün verdiği bilgiye göre, TSK, operasyonda 20 yıl sonra ilk kez savaş uçaklarını kullandı. Bombardıman 2 gün sürdü. Asıl dikkat çeken nokta ise, hava saldırısından sonra yaşandı. Operasyon sonrasında ilk kez yangın söndürme uçakları kullanıldı. 
 
HDP Dersim Milletvekili Alican Öncü bu durum için, "Kürdistan'da 40 yıllık savaşta, devlet, ilk kez yangın söndürme uçaklarını kullandı. 40 yılda yüzlerce kez dağlar, köyler yakıldı. Devlet hiçbirinde yangını söndürmek için çabalamadı. Ancak ilk kez yangın, uçaklarla söndürüldü. Sabahı bile beklemeden gece yarısı yangını söndürdüler" dedi. 
 
Öncü, "Neden yangın söndürülmüş olabilir?" sorusuna, "Bilemiyorum ancak ilk kez yaptıkları bu uygulama şüphelerimizi artırıyor. Belki de kullanılan silahların kimyasal etkisini azaltmak için yangını söndürmüş olabilirler" diye konuştu.  
 
'AİLELERE İKİNCİ BİR İŞKENCE YAŞATILIYOR' 
 
Elazığ Adli Tıp Kurumu'nun yanı sıra Malatya Adli Tıp Kurumu'nda da günlerdir DNA testi sonuçlanmadığı için kimlikleri tespit edilemeyen cenazeler olduğuna dikkat çeken Öncü, "İki günde tamamlanması gereken işlemler de uzatılarak, ailelere ikinci bir işkence yaşatılıyor" dedi.  
 
HDP Dersim Milletvekili Alican Öncü, Saray'ın artık hiçbir ahlak, savaş kuralı ve kendi devlet geleneğini bile tanımadığına dikkat çekti ve ekledi: "Karşı olduğumuz devletin, artık kendine zulmü yetmez hale gelmiş. Öyle ki kendi devlet geleneğini tanımıyor. Uyguladığı zulüm yetmezmiş gibi cenazelere de zulmettiler. İnsanların cenazelerini alıp defnetmesine bile izin vermiyor. Cizre'yi hep birlikte gördük. Anneler, çocuklarının cenazelerini buzdolaplarında sakladı. Bunun dünyada bir örneği yok. Cizre'de cenazelere yaptıklarının bir başka örneğini de Dersim'de yapıyorlar."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder