22 Eylül 2015 Salı

Almanya’da Kürtler ve Ortadoğu’da ‘değişen’ rolleri tartışılacak

Kürdistan Ulusal Kongresi’nin (KNK) girişimleriyle Almanya’nın başkenti Berlin’de birçok siyaset bilimci, gözlemci, siyasetçi ve gazetecinin katılacağı bir ‘uzmanlar konferansı’ düzenleniyor. Konferans, ‘Ortadoğu’da Yeni bir Aktör: İstikrarsızlık Faktörlüğünden Demokratikleşme faktörlüğüne Kürtler’ başlığıyla organize ediliyor.  


Konferans, özellikle Şengal ve Kobane direnişleri sonrasında Almanya’da Kürtlerin yaşadıkları ülkeler ve Ortadoğu’daki rolleri üzerine yapılan tartışmalara katkı sağlamak ve farklı bir bakış açısı taşımayı amaçlıyor.
Açılışı saat 09’da yapılacak yarınki konferansın ilk bölümünde ‘Ortadoğu’nun yeniden yapılanmasında Kürtlerin değişen rolü’ ile Kürtlerin 20’inci yüzyıl ve günümüzdeki durumu arasında karşılaştırma konuları ele alınacak. Bu bölümde KNK Eşbaşkanı Nilüfer Koç ile Amerikan Gelişim Merkezi üyelerinden Prof.Dr. Michael Werz sunum yapacaklar.
Konferansın ikinci bölümünde ise Rojava’nın Suriye ve diğer Ortadoğu ülkelerine özerklik modeli olup olamayacağı tartışılacak. Bu bölümde Rojava Demokratik Özerk Yönetimi’nin Avrupa temsilcilerinden Sinem Muhammed ile Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinden Rainer Hermann Rojava modeline ilişkin görüşlerini paylaşacaklar.
Öğleden sonraki bölümlerde ise yine birçok diplomat, siyasetçi ve bilim insanı sunumlar yapacak.
Güney Kürdistan’ın hak talepleri, bu taleplerin arka planı ile gelecekteki başarı şansları konusundaki sunumu Erbil Ortadoğu Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dilaver Ala’Aldeen ile Avusturyalı diplomat ve eski NATO temsilcisi Dr. Karl Schramek yapacaklar.
Konferansın dördüncü bölümünde Türkiye’nin Ortadoğu’da ‘hegemon güç mü yoksa demokrasi örneği mi’ olduğu noktasında yoğunlaşılacak. Yine son dönemlerdeki gelişmeler ile 7 Haziran seçimlerinin barış sürecine etkilerinin tartışılacağı bu bölümde HDP Bingöl milletvekili Hişyar Özsoy ile Uluslararası Kriz Grubu Türkiye temsilcisi Nigar Göksel söz alacaklar.
Konferansın beşinci ve son bölümünde ise ‘Almanya’nın Kürt politikasındaki çıkmazlar’ ile bu politikadaki değişimlerin Almanya’nın dış politikasına etkisi hakkında sunum yapılacak. Bu bölümde Politika ve Bilim Vakfı’ndan Dr. Günter Seufert ile Almanya Federal Meclisi Sol Partili (Die Linke) üyesi Jan von Aken konuşacaklar.
Konferans yarın sabah saat 09’da Berlin’de Relexa Hotel Stuttgarter Hof, Raum Berlin 1+2 adresinde başlayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder