21 Eylül 2015 Pazartesi

Dersim şehitleri ve Serhıldan Yıldırım Stockholm’de anıldı

Dersim’de Türk devletinin vurucu güçleri ile girdikleri çatışmada yaşamlarını yitiren gerillalar Tolga Özdenk (Fırat Şiyar), Sıdıka Yıldız (Destan Rüstem), Rıdvan İpek (Rezan Erzurum), Baran Çetinkaya (Brusk Dersim) ile Hasankeyf kırsalındaki çatışmada şehit düşen Serhıldan Yıldırım (Canşer Adar) İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen bir törenle anıldı.


Şehitlerin fotoğraflarının çiçeklerle süslendiği ve önünde mumların yakıldığı anma toplantısında konuşmalar yapan Kürdistanlılar, şehitlerin Kürt Özgürlük Mücadelesi için taşıdığı öneme vurgu yaparken, şehit yakınları da şehitlerle olan anılırını katılımcılarla paylaştı.
Seçim çalışmalarına katılmak amacıyla İsveç’te bulunan HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Türkiye ve Kürdistan’da yeniden savaşın başlatılmasından AKP’nin sorumlu olduğunu, Erdoğan’ın Kürtlere yönelik top yekün savaş başlattığını ve savaşın sadece Kuzey Kürdistan’da değil, Rojava ve Güney Kürdistan’da da sürdüğünü söyledi.
HDP’nin AKP’nin savaş politikasına karşı barışı savunduğunu ve silahların susmasını istediğini belirten Üçer, Avrupa ülkelerinde yaşayan Kürdistanlılara savaşa karşı verilen mücadeleye katkıda bulunmaları çağrısında bulundu.
Serhıldan Yıldırım’ın kuzeni Serkan Yıldırım, 3 nesilden bu yana Kürt Özgürlük Hareketi saflarında ailece yer aldıklarını, Serhıldan’ın babasının 12 Eylül’de tutuklandığını ve Serhıldan’ın babasının mücadelesini devam ettirdiğini ve ailece Kürtler özgürlüğüne kavuşana dek mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.
Yıldırımın diğer kuzeni Newroz Yıldırım ise, Serhıldan ve diğer şehitlerini anısına bir şiir okuduktan sonra Serhıldan’ın yakalanmasını ve Tük devletin vahşice tutumunu anlattı.
Serhıldan’a insanlık dışı işkenceler yapıldığını söyleyen Yıldırım, “Annesi ve babası Serhıldan’ı sırtında küçükken oluşan bir yara izinden tanıyabilmişler. Serhıldan’ın cesedine blle işkence yapmışlar, tahrip etmişler” dedi.
Tüm bunların Erdoğan’ın 7 Haziran günü kaybettiği seçimleri yeniden kazanmak için başlattığı çirkin savaşın sonuçları olduğu değerlendirmesini yapan Yıldırım, savaş politikasına karşı mücadelenin önemine vurgu yaptı.
Tolga Özdenk’in akrabası Uğurhan Çetinkaya, Tolga’yı doğduğunda kendi elleriyle yıkadığını söyledikten sonra, “Önce anne ve babalarımıza işkence yaptılar. Daha sonra da bizlere. Şimdi de çocuklarımızı katlediyorlar” dedi.
Anma toplantısının bitiminden sonra ANF’e açıklamalarda bulunan Çetinkaya, Tolga Özdenk’le hem akraba hem de kapı komşu olduklarını ve Tolga’nın kendi oğlundan 4 ay küçük olduğunu belirterek şunları söyledi.
“Tolga’nın anne ve babası benim düğünümde tanışıp evlendi. Tolga küçükken çok kilolo ve sağlıklı bir çocuktu. Benim oğlumla birlite oynardı. Benim çocuğum gibiydi. Ölen tüm gerillalar bana üzüntü veriyor ama Tolga’nın katledilmesi beni çok etkiledi. Bundan 5 yıl önce özgürlük mücadelesi saflarına katıldı. O bizim gururumuzdu.”
Kürt Halkının birlik olması gerektiğini savaşı ve ölümleri durdurması gerektiğini söyleyen Çetinkaya, “Tolga’nın ölümü beni o derece etkiledi ki annesine telefon edip başsağlığı bile dileyemiyorum” şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder