21 Eylül 2015 Pazartesi

'İçişleri Bakanı, haddini aşan bir memurdur'

Yerle bir edilen Varto Şehit İsmail ve Şehit Ronahi Şehitliği'nde incelemelerde bulunan HDP Milletvekili Ahmet Yıldırım, İçişlerine Bakanlığı'nın şehitlik genelgesine "İçişleri Bakanı, bizim için bir bakan değil, memurdur. Kendi ifadesiyle söylersem, 'baş ezmekten, mezarlık yok etmekten' sorumlu bir memurdur. Ayrıca haddini aşan bir memurdur" sözleriyle tepki gösterdi.


İçişleri Bakanlığı'nın valiliklere, 14 yerdeki şehitliklerin yıkılmasına ilişkin genelgeyi göndermesinin ardından genelgenin ilk uygulama alanı Muş'un Varto ilçesindeki Şehit İsmail ve Şehit Ronahi Şehitliği oldu.
Şehitliğin etrafındaki duvarlar ile içinde bulunan cami, cemevi ve taziye binası taş üstünde taş kalmayacak şekilde yıkılırken, etrafındaki ağaç ve çiçekler de söküldü.

HALK NÖBETTE
Saldırının ardından şehitliğe giden halkın, nöbeti sürüyor. Hasar tespit çalışmasını yapan halk önümüzdeki günlerde şehitliği yeniden inşa edecek. Şehitliği bugün de Alevi dernekleri ile Mazlum-Der ziyaret edecek.
Saldırının ardından şehitliğe giden HDP heyeti içinde yer alan Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, gördüklerini ANF'ye şöyle anlattı: "Zırhlı iş makinesi ile gelmişler ve cami ve cemevi hiçbir fark gözetmeksizin inanç merkezlerini, taziye binasını yerle bir etmişler. Mezar taşlarını kırmışlar, şehitliğin etrafındaki duvar yıkılmış. Bu da yetmemiş olacak ki, şehitlik içindeki ve etrafındaki ağaçlar ve çiçekler kökünden sökülmüş. İktidar çok kötü bir bilinç altına sahip. Bu bilinç altı kin ve nefret duygusu ile dolu."

'BAKAN DEĞİL, BAŞEZMEKTEN SORUMLU MEMUR'
Genelgenin iptaline ilişkin hukuki girişimlerde bulunacaklarını belirten Yıldırım, "İçişleri Bakanı, bizim için bir bakan değil, memurdur. Kendi ifadesiyle söylersem, 'baş ezmekten, mezarlık yok etmekten' sorumlu bir memurdur. Ayrıca haddini aşan bir memurdur. İnsanların kutsal değerlerine saldırmayı kendine iş edinmiş bir memurdur. Mezarlıkların imhası ile sınırlı kalmamış, inanç merkezleri cami ve cemevini de imha etmiştir" diye konuştu.
Mezarlığa saldırının AKP'nin zihniyetini gözler önüne serdiğinin altını çizen HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, "Bırakın Kürt meselesini çözmeyi, ülkenin en sıradan sosyal meselesini çökme konusunda bile akli selimden uzaklar, ilim ve irfandan yoksunlar. Hiçbir sorunu çözme yeteneklerinin kalmadığını düşünüyorum" dedi.
Yıldırım şöyle konuştu: "Eğer iktidar bu saldırı ile halkın korkacağını, bir daha şehitlik yapmaya yeltenmeyeceğini düşünüyorsa yanılıyor. Günlerdir halkın içindeyim, insanlardaki tepkiyi gördüm. Siyaset kurumu olarak insanları sakin davranmaya davet ediyoruz ancak ne kadar tepkili olduklarını da görüyoruz."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder