22 Eylül 2015 Salı

İ- DAD: Varto’da, HZ. Ali’nin resmi ayaklar altına alındı

Varto’da ibadet yerlerinin iş makinasıyla yıkılmasına tepki gösteren İ-DAD üyeleri, “Tarih boyunca Alevi-Kürt önderlerin mezar yerlerini gizli tutup açıklamayan devlet zihniyeti bugün Varto’da hortluyor. Aleviler ikrara bağlılığın gereği bu zihniyetin bombardıman, orman yakma, mezar yıkma ve kutsal ziyaretleri-cemevlerini yok etme politikasına teslim olmayıp, varlık gerekçeleri olan mekanlara ve ziyaretlere sahip çıkma sözünü yineliyor” dedi.


Muş’un Varto ilçesi Kulan köyü yakınlarındaki Şehit İsmail ve Şehit Ronahi mezarlıklarının bulunduğu alandaki ormanlık alan ve vadiler, 17 Eylül günü F-16 savaş uçakları ve kobra helikopterleri tarafından bombalanmıştı. İki gün süren bombardımanın ardından asker ve özel harekat timleri mezarlı ve içerisinde bulunan cami ve cemevini de iş makinalarıyla yıkmıştı.
İbadet yerleri ve mezarların yıkılmasına birçok STK, Alevi derneği ve sivil toplum kurumundan tepkiler gelirken, hükümet cephesi ise halen sessiz.
ANF’ye konuşan İzmir Demokratik Alevi Derneği Başkanı (İ-DAD) İsmet Erbulak, inanç yerlerinin yıkılmasının kabul edilemez bir durum olduğunu vurguladı.
AKP hükümetinin varlığını sürdürebilmesi için artık inancı ve değerleri bile tanımadığını belirten Erbulak şunları söyledi: “Toplum olarak bu yaşananı kabul etmiyoruz, bir mezara, ibadet yerlerine saldıracak kadar hırçınlaşmış, kendini iktidar hırsına kaptırmış zihniyet halklar ve inançlar nezdinde kabulü yoktur. Eğer ibadethanelerimiz tankla, askeri güçle yıkılıyorsa artık bu hükümetten insani bir şey beklememek lazım. Tamamen hırs ve iktidar için kendini aşmıştır hükümet.”

‘İNSANİ BİR ŞEY BEKLEMEMEK LAZIM’
Cemevinin yıkılmasının hiçbir hukuki gerekçesinin olmadığını da belirten Erbulak, “Eğer bugün adalet yerinde işliyor olsaydı bunlar yaşanmazdı. Erdoğan, krallığını ilan etmek istiyor, buna izin vermeyen halklara ve inançlara da tavrı bu oluyor. Toplumun ve halkların bu yaşananların önüne geçmesi lazım. İbadethaneye saldırı cinnet halidir, sözün bittiği yerdir. Söylenecek bir şey de kalmamıştır, bu hükümetten de insani bir şey beklememek lazım. Gerekirse kendi ibadet yerlerimizi kendimiz koruyacağız” diye konuştu.

‘SAVAŞIN EN YAKICI HALİ’
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) seçim zaferi ile bağlantılı hükümetin müzakere sürecini ortadan kaldırılmasıyla gelişen savaş ortamının son zamanda en yakıcı halini aldığını belirten İ-DAD Üyesi Ersin Özgül de, “Savaş ortamımın coğrafyaya tahribatı ise bilindiği gibi OHAL, bombardıman, orman yangını, canlı çeşitliliğinin yaşam hakkının elinden alınması ve hatta binlerce yıllık kutsal mekanlarının yerle bir edilmesi olarak yansıdı” dedi.

‘KUTSAL MEKANLARA SALDIRILIYOR’
Dersim ve Varto bölgelerinin büyük derecede yıkım yaşadığına da dikkat çeken Özgül, bu durumun Aleviler açısından devlet zihniyetinin Kızılbaş inancına yaklaşımını ortaya koyduğunun da altını çizdi.
Özgül, “Sözde operasyon adı altında Dersim'in bütünü yasaklı bölge ilan edilmiş ve halkın kutsal kabul ettiği Kırk Göze ziyareti savaş uçakları tarafından bombalanmış ve ağaçlarıyla birlikte yok edilmiştir. Ve ne hikmetse bu bombardıman Başbakan'ın Alevilerle bir araya geldiği günün ertesi gerçekleşmiştir. Ve bunun akabinde Alevilerin yoğun yaşadığı Varto bölgesi hedef alınmıştır. Yakın zamanda Kürt-Alevilerin kutsal mekanı olan Gire Boğa ve 5 ziyaret daha Dersim’de olduğu gibi savaş uçaklarında bombalanmış ve yerle bir olmuştur” diye konuştu.
Halkın kendi inşa ettiği, çatışmalarda yaşamını yitiren PKK gerillaların mezarlarının devlet güçlerince savaş ahlakına aykırı olarak yıkıldığını hatırlatan Özgül şunları ifade etti: “Bir önemli ayrıntı ise yıkılan cemevi duvarlarının altında kalan Hz.Ali’nin temsili resmi idi. Alevilerin manevi anlam yüklediği ve yaşamda büyük yer bulan Hz. Ali temsilinin açıkça devlet ordusu tarafından ayaklar altına alınması ve yerden kaldırılma gereği bile duyulmaması bu zihniyetin Alevi düşmanlığını açıkça göz önüne serdi. Bu ülkede cumhurbaşkanı ‘Aliyi sevmek Alevilikse en büyük Alevi benim’ diyerek kendine göre Alevilik tarifini ve Hz. Ali sevgisini dile getirirken Varto'da ayaklar altına alınan, yere atılan Hz. Ali temsili resmi için tek kelime etme gereği duymuyor.”

‘KATLİAM UYGULANIYOR’
Türk ordusunun uluslararası hukuku ihlal ederek bölge coğrafyasına görünür şekilde kültürel ve inançsal boyutta katliam uyguladığını kaydeden Özgül, “Tarih boyunca Alevi-Kürt önderlerin (Seyid Rıza, Ali Şer, Zarife Xatun, Şeyh Sait) mezar yerlerini gizli tutup açıklamayan devlet zihniyeti bugün Varto’da hortluyor. Aleviler ikrara bağlılığın gereği bu zihniyetin bombardıman, orman yakma, mezar yıkma ve kutsal ziyaretleri-cemevlerini yok etme politikasına teslim olmayıp, varlık gerekçeleri olan mekanlara ve ziyaretlere sahip çıkma sözünü yineliyor.” 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder