21 Eylül 2015 Pazartesi

Özel Güvenlik Bölgeleri Van’da Koçerleri olumsuz etkiliyor

AKP’nin Kürdistan’da yürüttüğü savaş politikaları kapsamında hayata koyduğu “özel güvenlik bölgesi” Koçerleri olumsuz etkiliyor. Van’ın Koçerleri de “özel güvenlik bölge”lerinden ciddi bir şekilde etkileniyor.


Van Valiliği birçok bölgeyi, "Özel Güvenlik Bölgesi" ilan etti. Alınan bu karar özellikle bu bölgelerde yaşayan Koçerleri vurdu. Yaz aylarında Siirt, Bitlis gibi illerden Van’a gelen Koçer aileler, bu alanda on binlerce büyük ve küçükbaş hayvan besliyor. Konuyla ilgili görüşmeye gittiğimiz Koçerler çadırlarda yaşıyor. Koçer çadırlarına gittiğimizde en çok dikkatimizi çeken etrafta oyun oynayan oldukça kalabalık çocuklar oluyor. Kapitalist modernitenin dayattığı yaşam kültürüne karşı yüz yıllardır bir Kürt geleneğini ayakta tutan ve yaşatan Koçerler sıkıntılarını ANF’ye anlattı.

'YAYLADAN ÇIKARSAK HAYVANLARIMIZ TELEF OLUR’
Siirt’ten Van’a gelen Koçer ailelerin öncülerinden Mehmet Timurtaş, “Özel güvenlik bölgesi uygulaması bizi kaygılandırıyor. Umarım en kısa sürede buna son verilir. Biz geçimimizi buradan sağlıyoruz. Özel güvenlik bölgesi uygulaması resmi olarak yeni ilan edildi ama aslında zaten vardı. Bu bölgede bir mayın patlasa, küçük bir şey olsa bizi sorumlu tutuyorlar. Örneğin geçen gün çevredeki Tepelerden birine Öcalan lehine bir slogan yazılmıştı, hemen buraya gelerek bizi sorumlu tuttular. Bizler buralarda yüzlerce aile on binlerce hayvan yetiştirerek geçimini sağlıyoruz. Buraları yasak bölge ilan ederek, bizleri buradan çıkarmak istiyorlar. Bu kadar aile yazın ortasında bu hayvanları, su olmayan ve aşırı sıcak olan köylerine geri götürse, bütün hayvanlar hastalanır ve çoğu telef olur. Burada bulunan bütün aileler birlikte hareket edeceğiz ve burada kalmaya devam edeceğiz" dedi.
Timurtaş düşüncelerini ifade ettikten sonra konuşan diğer Koçer ailelerde, baskılara rağmen bölgeden ayrılmayı düşünmediklerini söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder