21 Eylül 2015 Pazartesi

DTK'den okulları boykot etme çağrısı


 
DTK, okulları boykot etme çağrısında bulunarak, AKP'nin asimilasyon politikalarına tepki gösterdi.
Demokratik Toplum Kongresi (DTK),  dil hakları ve ana dilde eğitime ilişkin basın açıklaması yaptı. DTK binasındaki toplantıya DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, HDP Milletvekilleri Prof. Kadri Yıldırım, Feleknaz Uca ve DTK Başkanlık Divanı Üyesi Mülkiye Birtane ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.  HDP Milletvekili Yıldırım tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'de 2015-16 eğitim öğretim yılının utanç verici bir tablo içerisinde başladığı, ülkede 20 milyon Kürt öğrencinin anadilinden muaf olduğu belirtildi


AKP VE ERDOĞAN'A TEPKİ
Türk Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Kürtler artık kendi dillerinde ağıt yakabiliyor" açıklamasının Cizre, Silopi ve Amed'deki katliamların artacağı anlamına geldiğini söyleyen Yıldırım, anadilde ağıt yakmak istemediklerini dile getirirken, "AKP Sözcüsü Bülent Arınç kalkıp Kürtçe'nin bir medeniyet dili olmadığını söylüyor. Ancak Cumhurbaşkanı Kuran-ı Kerim'i Kürtçe diline çevirerek seçim çalışmalarına yetiştirmeye çalıştı. Hükümeti bu politikalardan vazgeçmeye çağırıyoruz. İslam'ı esas almak istiyorlarsa, Kuran-ı Kerim'in ne yazdığına baksınlar" dedi.
Kuran-ı Kerim'de yer alan ayetleriden örnek veren Yıldırım, "Kuran-ı Kerim'de diyor ki: Her dil bir ayettir. Eğer anadil asimile edilirse, Kuran-ı Kerim de asimile edilir" diye ekledi.


'28 EYLÜL'DE OKULLARI BOYKOT EDELİM'
Açıklamada, okulları boykot etme çağrısı da yapılarak, "Kürt halkı ana diline sahip çıkmalıdır. Halkımız ana dilleri ile aydınlanmalı ve ana dili ile konuşmalıdırlar. Bu anlamda herkesi 28 Eylül'de açılacak olan okulları boykot etmeye çağırıyoruz" denildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder