23 Eylül 2015 Çarşamba

Habur Çayı Hesekê'ye ulaştı

Türkiye tarafından bırakılan Habur Çayı bu sabah saat 05.00 sıralarında Hesekê koluna ulaştı. Su seviyesinin giderek yukseldiği bazı noktalarda halk YPG'nin daha önce tedbir amaçlı yaptığı köprüleri kullanıyor. Özellikle YPG'lilerin Neşwa Mahallesi'ni  DAİŞ çetelerinden özgürleştirmek için  Kellası ve Neşwa  arasında yaptığı köprü kullanılırken, bunda Baas Rejimi'nin denetiminde olan Doğu Neşwa bulvarından geçilmek istenmemesinin etkisi de var.

Yine Baas Rejimi Habur Çayı'ndan daha fazla yararlanmak için Hesekê-Şeddadı arasında Basıl adlı üç adet  su barajı yaptı ancak bunlar Suriye ve Türk devleti arasındaki su sorunlarından  dolayı istenildiği şekilde dolmuyor.

ZİRAAT ALANINDA ETKİLİ
Kentteki ziraatı büyük ölçüde etkileyen Habur Çayı 23 Şubat'ta Türk devleti tarafından DAİŞ çetelerinin istekleri doğrultusunda bırakılmış, Til Temir  tarafında Habur Çayı'nın taşmasıyla beraber suyun öbür yakasında mahsur kalan yaklaşık 300 Asuri köylüsü çeteler tarafından esir alınmıştı. Köylülerden onlarcası da katledilmişti.
Habur Çayı kenarlarında yaşayan köylüler Habur Çayı’nın yaklaşık 15 yıldır  bu kadar yükselmediğini dile getirmişlerdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder