22 Eylül 2015 Salı

'BM ilkelerine göre AKP Cizre'de savaş suçu işledi!'

Sivil toplum örgütlerinden oluşan komisyon, devletin sivilleri katlettiği Şırnak'ın Cizre ilçesindeki incelemelerini tamamlamasının ardından bilgilendirme yaptı.

Cizre Belediye Toplantı Salonu'nda bilgilendirme amacıyla yapılan toplantıya Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD), Şırnak Barosu, Cizre Belediyesi, Cizre Tabipler Odası, İHD ve TMMOB temsilcileri katıldı.

'SAVAŞ SUÇU!'
Şırnak Barosu avukatlarından Rojhat Dilsiz, Cizre'de uygulanan sokağa çıkma yasağı kararının hukuka uygun olmadığını belirterek, kararı veren Vali Ali İhsan Su, hakkında suç duyurusunda bulunduklarını aktardı. Sokağa çıkma yasağının sürdüğü süre zarfında hukuka aykırı olayların yaşandığını söyleyen Dilsiz, 120 bin nüfusa sahip kentin tamamının zarar gördüğüne vurgu yaptı.
Dilsiz Nur, Yafes, Cudi ve Sur mahallelerine yönelik çok ağır silahlar kullanıldığını ve zarar görmeyen evin kalmadığını gözlemlediklerini belirterek, 21 sivilin yaşamını yitirdiği, yüzden fazla kişinin de yaralandığını kaydetti. Dilsiz, Cizre'de yaşatılan sıkıyönetim uygulamalarının Birleşmiş Milletler (BM) ilkelerine aykırı olduğuna dikkat çekerek, devletin savaş suçu işlediğini bildirdi.

'POLİS AMBULANSLARI BİLİNÇLİ OLARAK ENGELLEDİ'
Şırnak Tabipler Odası'ndan Dr. Serdar Kuni de, "9 günlük sokağa çıkma yasağı günleri boyunca insanların sağlık hizmetine ulaşması engellendi" dedi. Polislerin hastaneyi abluka altına alıp bina içine ve üstüne keskin nişancı yerleştirdiğini hatırlatan Kuni, polisler bilinçli olarak ambulansların hasta almasına izin vermediğini ifade etti. Hastanede bulunan sağlık çalışanlarına baskı uygulandığını hatırlatan Kuni, Cizre Devlet Hastanesi'ne günlük 600 kişinin başvurduğu ancak 9 günlük yasak boyunca bu sayının 224 kişiye düştüğünü belirterek, "Hastaneye getirilmeyen doğumların çoğu evde ve sağlıksız koşullarda yapıldı. 70'e yakın diyaliz hastası kontrollerine gidemedi. Özel hastaneler ve 8 Aile Sağlık Merkezi kapalı tutuldu" dedi.
İHD Cizre Temsilcisi Abdulkerim Pusat ise saldırılar sırasında zarar gören yerler arasında okul ve camilerin olduğunu da hatırlatarak, "50-60 arası ev kullanılama hale gelmiş durumda" bilgisini verdi.

'OLAY YERİ İNCELEME BİLE GÖNDERMEDİLER!'
ÖHD Üyesi Newroz Uysal da, Cizre'ye ulaşmada dahi zorlandıklarını belirtirken, savcılığın geçen zamana rağmen 9 günde yaşananlara ilişkin soruşturma başlatmadığına dikkat çekti. Uysal, şunları kaydetti: "Biz soruşturma açılmamasına rağmen günlerdir deliller topluyoruz. Savcılık bir olay yeri inceleme ekibi bile göndermemiş. Biz zarar göre tüm binaları belgelendirdik. Ölüm ve yaralanmalar ile ilgili suç duyurusunda bulunacağız. GSM hatlarının kesilmesinden meydana gelen mağduriyetler için yasal başvuru yapacağız. Sokağa çıkma yasağının temel insan haklarını engellediği için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız."
Komisyon, çalışmalarının devam edeceğini ve incelemelerine ilişkin ayrıntılı raporu yarın Amed'de açıklayacaklarını bildirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder