23 Eylül 2015 Çarşamba

Delmas: Cizre'nin günbegün Kobanê'ye dönüştüğünü gördüm

Fransız Gazeteci Matthieu Delmas, Cizre'de 9 günlük devlet terörüne tanıklık etti. Gözlelerine ilişkin ANF'ye konuşan Delmas, 'tam bir kabusun yaşandığına,  ilçeyi kuşatan özel polis ve asker birimlerinin her yeri taradığına' dikkat çekti.


'ÖZEL KUVVETLER SİVİL YERLEŞİMLERİNİ HEDEF ALDI'
"Cizre’nin günbegün  Kobanê’ye dönüştüğüne tanık oldum” diyen Delmas, tanıklığını şöyle aktardı: "Sürekli çatışma vardı.  Cami minarelerine ve  Cizre Devlet Hastanesinin çatısına konuşlanmış keskin nişancılar hakaret eden her şeyi tarıyordu.  Yaralıların hastaneye gidişlerde bizzat  polisin  engelline takılıyordu. Polisler  ambulansların mahallerdeki yaralıları almasına dahi izin vermiyordu. Bu yüzden  rahatsızlanan 35 günlük Muhammed bebek  başta olmak üzere  çok sayıda yaralı yaşamını yitirdi.  Kurşunların hedefi olan Nur, Sur ve Cudi  mahalle  sakinleri , kendilerini  keskin nişancılardan korunmak için  bina aralarına   duvarlar delerek  geçişler oluşturdular.  Araya   sığındılar.  Özel kuvvetlerin  sivil yerleşimlere tanklardan bomba yağdırdığını  gördüm. Özellikle Cudi Mahallesi'nde atılan roket, mayın ve el bomba parçalarına çokça  rastladım. İlçenin içinde özel kuvvetler konuşlanırken, ilçe çevresinde  daha çok askeri birimler yer alıyordu. Bu özel kuvvetler tarafından yapılan saldırılara karşı mahallelerini  korumak için sakinleri ve YDG/ H‘lılar sokak başı barikatlar kurmuştu."

'CİZRE DE YAŞANAN ERDOĞAN'IN SEÇİM İNTİKAMIYD!'
Delmas,  halkın günlerce yiyecek gıda bulamadığını, en çok ekmek ve süt eksikliği yaşandığını belirtti. Delmas, Cizre ‘de yaşanan vahşeti, söyleşi yaptığı insanların tümünün ifade ettiği gibi Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın  Kürtlere dönük seçim intikamı olduğunu düşündüğünü aktardı.  Delmas, "Cizre'nin HDP’nin kalesi olduğunu bilmeyen yok. HDP Cizre‘den  tam yüzde 98 oy aldı. HDP‘nin özellikle bölgeden aldığı oylar neticesinde AKP  7 Haziran seçimlerinde  birinci parti olarak çıkamadı ve düğmeye bastı. Erdoğan da bunu  gizlemedi. Televizyonla çıkıp '400 milletvekili alınsaydı, bunların olmazdı' diyerek bunu açıkça itiraf etti" dedi.
Delmas, sözlerini şöyle bitirdi: "Oy için kuşatılmış bir ilçe gördüm. Burada yaşananların kabul edilmez olduğunu görmek ve söylemek  için bir tarafı tutmaya gerek yok. Her şey ortada. Çok sayıda sivil hayatını kaybetti ve bir ilçe yıkıma uğradı."
...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder