22 Eylül 2015 Salı

Özsoy: Erdoğan’ın düşüşünün karşısında Kürt hareketi hep yükselişte

HDP Bingöl Milletvekili Hışyar Özsoy Hamburg’da düzenlenen halk toplantısında yaptığı konuşmada, “Gözü dönmüş ve doymayan Erdoğan daha önce 400 milletvekili istedi şimdi ise 550 milli milletvekili istiyor. Sanki biz HDP olarak milli değil de Mars'tan geliyoruz” dedi.


Halk toplantısı, Kürt özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Demokratik Kürt Toplum Merkezi DKTM Eşbaşkanı Hatice Kaya kısa bir açılış konuşması yaparak sözü HDP Bingöl milletvekili Hışyar Özsoy’a bıraktı.
Erdoğan’ın düşüşünün karşısında Kürt hareketinin hep yükselişte olduğunu belirten HDP Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, “Erdoğan geçen seçimleri boşa çıkarmak istedi ve kısmi olarak da bunu başardı. Bu seçimleri sadece Erdoğan istediği için yapıyoruz. Seçimlerdeki yenilgiyi kabullenemeyen Erdoğan çok sinirli ve öfkeli ve çok sert yönelimler içinde. Sadece kendisini düşünen Erdoğan'ı çok fazla da ciddiye almamak lazım. Gözü dönmüş ve doymayan Erdoğan daha önce 400 milletvekili istedi şimdi ise 550 milli milletvekili istiyor. Sanki biz HDP olarak milli değil de Mars'tan geliyoruz. Bütün Türkiye, Erdoğan ve oğullarını doyuramadı. Şimdi de insanlarımızın kanını şerbet olarak içmek istiyorlar. Her gün seçim anketleri yaptırıyor. Anket sonuçları AKP açısından pek iyi de gözükmüyor. Onun için seçimleri de son anda iptal edebilir. Gerekirse bir iki Suruç'u yaptırıp, Cumhurbaşkanı yetkilerine dayanarak, seçim güvenliği yok deyip, iptal edebilir. Bunların hiç birisi Erdoğan’ı kurtaramaz. İşlediği suçlar sadece yurt içi ile alakalı değil, uluslararası alanda da suçlu, çünkü birçok terörist gruba yardım yaptığı, desteklediği belgeleri ile ortada. Onun için Erdoğan sadece kendini kurtarmanın çabası içindedir” diye konuştu.
AKP’nin iktidara geldiğinde ülkede ve ülke dışında çok büyük bir destek aldığına da dikkat çeken Özsoy şunları belirtti: “İsrail, ABD ve Avrupa’nın net desteğini almıştı. Bölgede ilişki içinde olmadığı devlet neredeyse yoktu. Irak, Irak, Suriye ve Körfez ülkeleriyle çok iyi ilişkileri vardı. Kürtlere karşı çok büyük ilişkiler içindeydi. Ülkede de birçok çevrenin desteğini alarak iktidara gelmişti. Bu güç birliğini 2011 yılına kadar yanında tutabildi. 2011 yılına gelindiğinde Arap baharı ile bütün desteğini kaybetti. Uluslararası arenada yalnızlaştı. Ülke içinde en fazla içi çe olduğu cemaat desteğini kaybetti. Ülkedeki diğer çevrelerden aldığı desteği de kaybetti. Kürtlerden gördüğü destek yüzde yirmiye düşmüş durumda. Ekonomi kötüye gidiyor. Bundan dolayı Erdoğan çok sıkışmış bir durumda. Bu sıkışmış durumdan kurtulmaktan başka bir şey düşünmeyen Erdoğan'ı çok fazla büyütmeyelim. Erdoğan’ın düşüşünün karşısında Kürt hareketi hep yükselişte. Nasıl ki Saddam'ın çöküşünden sonra Kürtler bir hak elde ettiler, Suriye de aynı şekilde, Erdoğan’ın çöküşü de Kürtler açısından bir şey değiştirmez. Kürtler kendi güçlerine güvenerek oyun kurucular ve yoluna devam ediyorlar.”
Türkiye devleti, İncirlik’i vererek seçimlerde ABD’nin desteğini almak, tampon bölge oluşturmak ve ABD’nin PYD ile DAİŞ’e karşı olan ittifakını bozmak istediğini belirten Özsoy, bunlardan hiç birini Erdoğan’ın elde edemediği altını çizdi.
"Bunların hepsi Erdoğan’ı hırçınlaştırıyor, hırçınlaştıkça Kürtlere saldırıyor. Bu saldırılara yurt içinde beklediği desteği alamıyor. Buna rağmen başlattığı savaşı sürdürüyor. Savaştan da beklediği başarıyı alamayan Erdoğan, aslında savaşı başlattığına pişman, ama geri adım atmak istemiyor. Daha önceki seçimlerde hep ateşkes içinde seçime giden AKP bu seçime savaş içinde giderek milliyetçi çevrenin oylarını almak istiyor” diyen Özsoy, halkın gücüne güvendiklerini, Hamburg’daki halkın da desteği ile gelecek seçimlerden daha başarılı bir sonuç alacaklarını da sözlerine ekledi.
Toplantın sonunda, Hamburg’da yürütülen seçim çalışmaları kapsamında Pazar günü 27 Eylül'de Audimax salonunda HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın katılacağı halk toplantısına katılım çağrısı yapıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder