23 Eylül 2015 Çarşamba

Savaşa ilk 8 ayda; 2.9 milyar lira harcandı

Maliye Bakanlığı’nın bütçe verilerine göre yılın ilk sekiz ayında savunma ve güvenlik harcamaları için 1.8 milyar lira, haricen ‘örtülü ödenekten ‘de 1.1 milyar lira harcandı. DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, savaş politikalarının hız kazandığı dönemlerde ‘örtülü ödeneklerden’ çok fazla söz edildiğini hatırlatarak, bu bütçenin kabul edilemez olduğunu belirtti.


Maliye Bakanlığı’nın Temmuz-Ağustos bütçe gerçekleşme verileri açıklandı. Güvenlik ve savunmaya yönelik mal, malzeme ve hizmet alımları için geçen yıl toplam 949 milyon lira harcama yapılmışken, bu yıl ki aylarda ise harcama, toplam 1 milyar 890 milyon liraya ulaştı.
Yine nereye harcandığı gizli tutulan ve ‘örtülü ödenek’ olarak adlandırılan gizli hizmet giderleri ise yılbaşından bu yana toplam 1 milyar 185 milyon liraya ulaştı. Diğer yandan 2015 Temmuz ve Ağustos ayları ile Ocak-Ağustos dönemi bütçe uygulama sonuçları da açıklandı. Raporlara göre temmuzda bütçe, 5.4 milyar lira açık verdi.
Verilere göre, Türk Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan’ın ‘çözüm sürecini buzdolabına kaldırdık’ açıklaması üzerine yılın ilk sekiz ayında güvenlik, savunma ve hizmet alımları için harcanan para 1.8 milyar lira; ‘örtülü ödenekten ‘de 1.1 milyar lira harcandığı ortaya çıktı.

‘BÜTÇE; DOĞRUDAN SİYASİ BİR BELGEDİR’
Konuya ilişkin ANF’ye konuşan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, bütçenin, kağıt üzerinde bir takım rakamların yazılı veriler olmadığını söyledi.
Bütçenin; bir ülkeyi yönetenlerin politik tercihlerini gösterdiğini dile getiren Çerkezoğlu, “Aslında doğrudan siyasi bir belgedir. Türkiye’de de bütçeye baktığımız da yıllardır halkın eğitim, sağlık vb. gibi temel ihtiyaçlarının değil, esas olarak savunma, güvenlik gibi savaşa ayrılan payın çok daha yüksek olduğunu görüyoruz. İçinden geçtiğimiz süreçte özellikle 7 Haziran seçimleri sonrası, ülkenin adım adım bir iç savaşa sürüklendiği ve savaş hazırlıklarının hız kazandığı dönemde bu harcamalar da artış olması tesadüf değil” diye konuştu.

‘HER KURUŞUN HESABI VERİLMELİ’
Savaş politikalarının hız kazandığı dönemlerde ‘örtülü ödeneklerden’ çok fazla söz edildiğini hatırlatan Çerkezoğlu şunları vurguladı: “Ne zaman ki ülke de savaş politikaları hız kazanır, milyar dolarları bulan ödenekler göremeye başlarız. Her zaman savaşa harcanan kirli para, siyasi iktidar tarafından açıklanmaz. Her şeyden önce bütçe; halkın yarattığı bir şeydir. Bunun şeffaf olması ve açıklanması gerekir. Bu şekilde harcanması hiç bir şekilde kabul edilemez. Harcanan her kuruşunun halka hesap verilmesi gerekir.”

‘HEP BERABER YÜRÜMEK ZORUNDAYIZ’
Bu harcamaların kabul edilemez olduğunu kaydeden Çerkezoğlu “Her şeyden önce ülkede savaş politikalarının son bulmasını ve Ortadoğu’da DAİŞ başta olmak üzere tüm çetelerin destekçisi, bu neo-liberal politikaların uygulayıcısı AKP ve saray iktidarının son bulması gerekir. Bu gerçekleri görmek ve savaş politikalarına karşı barış ve demokrasiyi savunmak için bu mücadeleyi hep beraber yürütmek zorundayız” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder