13 Ekim 2014 Pazartesi

Türkiye Kobanê sınırında provokasyon peşinde

DAİŞ çetelerinin 29 gündür Türkiye sınır hattını kullanarak YPG/YPJ güçlerine saldırısını ve sınır köylerine düşen onlarca havan topunu görmezden gelen Türk askerinin, sınırda çetelerin saldırılarını kıran YPG/YPJ güçlerini “sınırı terk etmeleri” yönündeki tehditleri provokasyon olarak yorumlandı.

15 Eylül’den bu yana Kobanê kentine yönelik saldırı başlatan çeteciler, defalarca kez sınır hattını kullanarak YPG/YPJ savaşçılarına saldırı düzenledi. Suruç'un Boydê köyünün karşısına düşen Til Şeir Köyü’nden sınırın bu tarafına geçerek saldıran, aynı köyde sınır hattı boyunca motosikletli Rojavalılara saldırı düzenleyen, sınırın bu tarafında Dewşen Köyü’nün karşısından gelerek orta sahaya sığınan Rojavalıların arabalarını gasp eden çetecilerin kullandıkları toplar da, Zehwan, Etmanek ve Kobanê Serxet (Mürşitpınar) köylerinde ev ve işyerlerine isabet etmiş, 2'si çocuk 4 kişi yaralanmıştı. Yine Dewşen Köyü'nde minibüse isabet eden çetecilerin havan topu, Barış Anneleri Meclisi üyesi iki anneyi hafif yaralamıştı.

Ayrıca Suruç sınırının doğusundaki Elîzêr Köyü’nden batısındaki Siwêdê Köyü’ne kadar 30 km’lik sınır hattı boyunca bulunan köylere çetelerin onlarca havan topu düşmüştü.

Çetelerin havan topu saldırılarını ve angajman kurallarının ihlalini görmezden gelen Türk askeri, bir haftadır doğu cephesindeki Kaniya Kurda mıntıkasından sınır kapısına saldıran çetecileri geri püskürten ve eyleme geçen YPG/ YPJ güçlerini, kendi topraklarında olmalarına rağmen saldırmakla tehdit ettiği öğrenildi.

Geçtiğimiz haftada aynı mıntıkada operasyon başlatan YPG/YPJ güçlerinin 5 savaşçısı Türk askeri tarafından esir alınarak tutuklanmıştı. Askerin tehditleri olası bir işgal girişimi için provokasyon olarak değerlendiriliyor. “Yardım koridorunun oluşturulması” talebinin gündemdeyken, Türkiye’nin böyle bir tehditte bulunması dikkat çekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder