12 Ekim 2014 Pazar

‘Kobanê diğer demokrasiler için de savaşıyor’

Güney Kürdistan’ın Hewler kenti Belediye Başkanı Nihad Latif Qoca, Türk Hükümeti’nin Kobanê’yi kendi iç siyasi çıkarlarına kurban etmek istediğini söyledi. Qoca, Kobanê’deki savaşçıların DAİŞ karşı savaşının diğer demokratik ülkeler için de olduğuna vurgu yaptı.
Almanya’da bulunan Hewler Belediye Başkanı, Kobanê’deki direniş ve Türkiye’nin işbirlikçi tavrına ilişkin görüşlerini Almanya’nın Sesi (DW) Radyosu’ndan Jeanette Seiffert’e anlattı.
Kobanê’ye geçiş yollarının açılarak, Kürt savaşçıların yardıma gitmesinin yeterli olacağını söyleyen Nihad Latif Qoca, DAİŞ’in konumunun zayıflatılması için Koalisyon güçlerinin hava saldırılarını artırması gerektiğini de kaydetti.
Türkiye’nin Kobanê’ye yönelik tutumuna da değinen Hewler Belediye Başkanı, “Türkiye bunu (koridor açma) yapmıyor. Türkiye şu anda anlaşılması zor bir politika izliyor ve böyle devam ederse, orada büyük bir insanlık felaketi yaşayacağız” dedi.
Kobanê ile Rojava’nın doğusundaki Kürt kentleri arasında 80 kilometre uzunluğunda Arapların yaşadığı bölgenin olduğunu hatırlatan Nihad Qoja, Peşmergenin Kobanê’nin savunmasına destek vermesi için Türkiye’nin geçiş izni vermesi gerektiğinin altını çizdi.
TÜRKİYE KOBANÊ’Yİ İÇ SİYASETTEKİ HEDEFLERİNE KURBAN EDİYOR
Hewler Belediye Başkanı şöyle devam etti: “Bizler Türkiye’nin bu bölgelere saldırmasını talep etmiyoruz. Türkiye ya Kürdistan’ın diğer bölgelerinden gelecek Kürt savaşçılara sınırları açmalı ya da Kobanê’deki savaşçılara askeri yardımın ulaşmasına müsade etmelidir. Tabii ki bu yardım Birleşmiş Milletler tarafından sağlanmalıdır. Benim korkutan, Türkiye’nin iç siyasetteki hedeflere ulaşmaki için Kobanê’yi kurban eden bir politika izlemesidir. Türk Hükümeti, ülkesindeki Kürtleri ve de PKK’ye yakın olan Suriye’li Kürt partisi PYD’nin savaşçılarını zayıflatmayı amaçlıyor olabilir”.  
KÜRTLER DİĞER DEMOKRATİK ÜLKELER İÇİN DE SAVAŞIYOR
Türk hükümetinin tavrının bu şekilde devam etmesi halinde çözüm sürecinin tehlikeye gireceğinin altını çizen Hewler Belediye Başkanı, Kobanê’deki direnişin ‘diğer demokratik ülkeler için de bir savaş’ olduğunu söyledi. Belediye Başkanı şöyle dedi: “Hepimiz, bu müzakerelerin devam ettirilmesi için bir çözüm bulunmasını umuyoruz. Türkiye’nin PKK ve PYD’ye yönelik tutumundan ziyade burada söz konusu olan Kobanê’de yaşayan binlerce insanın hayatıdır. Ve Kürtler DAİŞ milislerine karşı savaşırken, aynı zamanda diğer demokratik devletler için de mücadele ediyor. (Kürtler) cesurca onlara karşı direnen tek güç.”
“KATLİAM YANLISI SELEFİLERİN AVRUPA’DAKİ SERBESTİSİ RAHATSIZLIK VERİCİ”
Almanya’da yaşayan Kürtlerin DAİŞ ve diğer selefi örgütlerin üyelerinin provakasyonlarına karşı barışçıl gösteriler düzenlemesini isteyen Nihad Qoca, katliam yanlısı çete taraftarlarının Almanya ve diğer Avrupa ülkelerindeki serbestisinin rahatsızlık verici olduğunu vurguladı. Qoja, bu durumun izahının zor olduğuna dikkati çekti.
Hewler Belediye Başkanı Nihad Latif Qoca, spor öğretmenliği yaptığı sırada Saddam rejiminden kaçarak, 1981 yılında Almanya’ya iltica etmişti. Almanya’da 23 yıl yaşayan Qoca, 2004 yılında Güney Kürdistan’a dönmüş ve 2009 yılında Hewler’in belediye başkanlığına seçilmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder