12 Ekim 2014 Pazar

İdil ve Mersin’de Kobanê eylemleri

Kobanê direnişini sahiplenme eylemleri devam ediyor. Şırnak’ın İdil ilçesinde bir haftadır eylemde olan halk, bugün de sokaklara döküldü. Mersin’de ise DÖKH aktvistleri DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye saldırılarını protesto etti.

İDİL

Şırnak'ın İdil (Hezex) ilçesinde bir haftadan bu yana DAİŞ çetelerinin Kobanê'ye yönelik saldırılarını protesto eden halk bu akşam saatlerinde tekrar alanlara inerek, on bini aşkın kişinin katıldığı bir yürüyüş düzenledi. Aralarında HDP ve DBP ilçe örgütü yöneticilerinin de bulunduğu kitle Atakent Mahallesi'nde bulunan Newroz alanında toplandıktan sonra "Bijî berxwêdana Kobanê", "Öcalan" ve "Kürdistan İŞİD'e mezar olacak" sloganları eşliğinde yürüdü. 

Kadın ve gençlerin çoğunlukta olduğu kitle Atakent Mahallesi'nden Belediye Parkı Kavşağı'na geldikten sonra onlarca zırhlı polis aracı tarafından durdurulmak istendi. HDP'li yöneticilerin polisle yaptığı görüşmeler ardından zırhlı polis araçları alandan çekilirken on bini aşkın kişi ilçenin en işlek caddesi olan Alanya Caddesi'nin her iki şeridini trafiğe kapatarak, yürüyüşünü sürdürdü.

Yürüyüş sırasında atılan sloganlar ilçe semalarında yankılanırken, Şengal'li Êzidîler kaldıkları eski öğretmen evinin balkon ve camlarından yürüyüşe alkış ve sloganlarla destek verdi. Yaklaşık yarım saat süren yürüyüş ardından Turgut Özal Mahallesi'nde bulunan Aşitî Parkı'na ulaşan kitle adında HDP İlçe Eş Başkanı Ömer Kaşak açıklama yaptı. Çetelerin Kobanê'ye yönelik saldırılarını kınayan Kaşak'ın açıklamasının ardından bir grup genç ile polis arasında çatışma yaşandı. İlçenin tüm işlek caddeleri barikatla kapatılmış durumda. 

MERSİN
DÖKH aktivistleri, DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye yenelik saldırılarını protesto etmek için Mersin Forum Alışveriş Merkezinin içinde bulunan YKM önünde bir araya gelerek Forum içinde yürüyüş gerçekleştirdi.

“Kobanê direnişi insanlık direnişidir. Kobanê düşerse insanlık düşer” pankartının açıldığı yürüyüşte sıklıkla, “Kadınlar savaş istemiyor”, “Katil IŞİD işbirlikçi AKP”, “Bijî Bexwedana Kobanê” sloganları atıldı. Polisin yürüyüşe engel olmak istemesi üzerine kısa süreli bir arbede yaşandı. Ardından polis barikatını aşarak yürüyüşlerinin tamamlayan kadınlar adına basın açıklamasını DÖKH Aktivisti Bedriye Bükte yaptı. 

DAİŞ’in insanlığa düşman olduğunu belirterek Kobanê’ye yönelik saldırıları kınayan Bükte, DAİŞ’e karşı her alanda direneceklerini söyledi. DAİŞ’in Irak’ta, Şengal’de katliamlar yaptığını hatırlatan Bükte, bu katliamların yenisini Kobanê’de tekrarlamak istediğini ama YPG güçlerinin direnişi ile bu katliama izin verilmediğini söyledi.

DAİŞ’in Kobanê’de yok olacağının altını çizen Bükte, Kobanê’ye güvenlik koridorunun derhal açılmasını istedi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder