12 Ekim 2014 Pazar

Avrupa’da Kobanê eylemlerine büyük ilgi

Avrupa’nın birçok merkezinde dün yine Kürtler, Kobanê direnişini selamlamak ve DAİŞ güçlerinin saldırıları ve ona destek veren güçleri kınamak için sokaklardaydı.
 
SALZBURG
 
Avusturya’nın Salzburg şehrinde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları Kobanê direnişini selamlamak ve Türkiye’nin DAİŞ çetelerine verdiği desteği protesto etmek için bir araya geldi.
 
Çok sayıda Kürdistanlı ve Avusturyalı’nın katıldığı eylem merkez gardan bir yürüyüşle başladı. Tarihi Dom kilisesinin önüne kadar yürüyen eylemciler “Her der Kobanê”, “Biji Berxwedana Kobanê” sloganları attı.
Güzergah boyunca 400 bildiri dağıtan eylemciler kısa bir miting düzenledi. Mitingde yapılan konuşmalarda Türkiye’nin DAİŞ çetelerine verdiği destek kınandı ve direnişçilerle dayanışma mesajı verildi.
 
DRAGUİGNAN
 
Güney Fransa'nın Cote D'Azur bölgesinde yaşayan Kürtler, Draguignan kentinde açtıkları stand ile Kobanê konusunda bilgilendirme yaptı. Fransızların yoğun ilgi gsterdiği standta yüzlerce bildiri dağıtıldı.
 
Diğer Avrupa merkezlerinde oldğu gibi Cote D'Azur bölgesinde yaşayan Kürtler de iki haftadır eylemlerde. Nice Havaalanını işgal ile başlayan Kürtlerin eylemi, Nice-Marsilya otobanında oturma eylemi, yürüyüş ve benzeri gösterilerle DAİŞ çetelerinin Kobanê saldırısını protesto ediyor. Dün de Bölge Demokratik Kürt Toplum Merkezi tarafından Draguinan kentinde bir bilgilendirme standı açıldı.Fransızların yoğun ilgisiyle kaşılaşan standa, asılan pankartlarda, DAİŞ çetelerinin Kobanê saldırıları kınanırken, Fransa hükümetinden de askeri yardımın yapılma çağrısı yapıldı. Stand çerçevesinde yüzlerce bildiri dağıtıldı. Bildirilerde, DAİŞ çetelerinin Kürtleri katletmeye dönük saldırı halinde olduğu YPG'nin buna karşı 28 gündür amansız bir direniş içerisinde olduğu vurgusu yapılarak, şunlara dikkat çekildi:“ DAİŞ çeteleri Kürt kenti olan Kobanê'ye yönelik vahşi saldırılarını devam etmekteler. Orada yaşayan sivil halk bir katliam ile yüz yüze. Yarın geç olmadan başta Fransa devleti olmak üzere Avrupa ülkeleri bir an önce harekete geçmeli. Kobanê'ye silah yardımı için Türkiye'ye koridor açma baskısı yapılsın.“
 
LORIENT
 
Batı Fransa’nın Lorient şehrinde dayanışma eylemine 500 Kürdistanlı ve dostları katıldı.
 
Kerentrech Kilisesi önünde bir araya gelen Kürdistanlar ve dostları saat 17’de protesto yürüyüşüne geçti. Yaklaşık 5 kilometre boyunca yürüyen Kürdistanlılar kısa bir süre oturma eylemi yaparak ana yolu trafiğe kapattı.
 
Daha sonra Aristide Briand Meydanında toplanan Kürtler burada bir basın açıklamasında bulundu. Açıklamada DAİŞ çetelerinin tüm insanlığı tehdit ettiği belirtilerek Kobanê’ye daha fazla yardım edilmesini istedi.
 
KIEL
 
Almanya’nın Kiel şehrinde Antifa Enternasyonal tarafından Kobanê ile dayanışma için bir eylem düzenlendi. İki bin kişinin katıldığı eylem Asmus Bremez meydanında başladı. Bir kilometrelik yürüyüş güzergahı boyunca kitle sık sık “Katil DAİŞ”, “İşbirlikçi AKP”, “Biji Berxwedana Kobanê”, “Biji Serok APO” sloganlarını attı. Belediye önündeki yolu kapatarak bir oturma eylemi yapan kitle daha sonra bir miting gerçekleştirdi. Almanca ve Kürtçe konuşmaların yapıldığı miting sloganlarla sona erdi.
 
OSLO
 
Oslo’da bir grup Kürdistanlı, Kobanê’deki direnişe dikkati çekmek için Oslo’nun merkezi tren istasyonunu bir süreliğine işgal etti.
 
20-30 civarında Kürt, akşam saat 19:00 yani istasyonun en yoğun olduğu saatlerde oturma eylemi yaptı. Eylemciler ellerinde Norveççe hazırladıkları pankartlar taşıdılar. Pankartlarda "Türkiye İŞİD’e desteği kes", "Türkiye’nin İSID’e desteğini kınıyoruz." " Norveç Türkiye’ye boykot uygula" yazıyordu. Ayrıca bazı gençler yine Norveççe yazılmış broşürler dağıttılar.
 
Oturma eylemi boyunca "Terörist Türkiye" "Terörist İSİL" gibi sloganlar atıldı. Eylem yaklaşık 2 saat sürdü ve Norveç polisinin herhangi bir müdahalesi olmadı. Eylem sırasında istasyonda bulunan Norveçliler’in eylemcilere ilgisi yoğun ve olumluydu.
 
TRONDHEIM
 
Norveç'in orta kesimlerinde yer alan Trondheim şehrinde de Kürtler Kobanê için bir araya geldi. Trondheim meydanında buluşan yüzlerce Kürdistanlı'ya Norveçli İşci Partisi (AP) Sağ Parti (H) Yeşiller Partisi (MDG) ve Sol Partisi (SV) temsilcileri de destek verdi. Kürtler “Save Kobanê” pankartları taşıdı ve yine Türkiye'nin çetelere verdiği desteği kınayan sloganlar attılar. Konuşmacılar BM, AB ve Norveç Hükümeti'ni yaşanan katliam ve insanlık dramı karşısında sessiz kalmamaya çağırdı. STAVANGER
Norveç'in rafineri şehirlerinden olan Stavanger'de Kürtler de Kobanê'ye desteklerini gösterdiler. Şehrin en merkezi yerlerinde “Biji YPG, biji YPJ” sloganlarının yanında Kobanê'yi destekleyen ve Türkiye'yi protesto eden Norveççe sloganlar atıldı.
BERGEN
Ülkenin sahil şehirlerinden Bergen de Kobanê’de yaşananlara sessiz kalmadı ve 4 gündür aralıksız olarak Kobanê için sokaklarda destek eylemleri yaptı. Bergen'de yaşayan Kürtler, Bergen belediyesi önünde iki gece sabahladılar. Ayrıca hem ulusal hem yerel medya kuruluşları önünde eylemler yaptılar. Yapılan eylemler ulusal ve yerel medyanın temel gündemlerinden biri oldu. 
MİLAN / PARMA
İtalya’nın Milan şehrinde İtalyan gençler tarafından Cadorna Meydanında bir eylem gerçekleştirildi. Yapılan eylemde sık sık Viva Kobane, Viva Kürdistan sloganları atan İtalyan eylemciler Kobanê konusunda bilgilendirme içerek bildirileri dağıttı.
Parma’da da yaklaşık 100 kişi şehir merkezinde bir eylem gerçekleştirdi. “Kürdistan DAİŞ’e mezar olacak” sloganları atan eylemciler Kobanê ile dayanışmalarını ifade etti.
MONTPELLIER
Fransa’nın Montpellier şehrinin Comedie Meydanında ise bir çadır eylemi başlatıldı. Çadırda gün boyu bildiri dağıtan eylemciler Fransızları Kobanê’de yaşananlar konusunda bilgilendirdi.
STOCKHOLM
Başkent Stockholm’ün Sergel Meydanı’nda açlık grevi sürdüren Kürdistanlılar, gün boyu eylemlerinin amacını anlatan konuşmalar yaparken, bir grup Kürt genci de Türkiye’nin İsveç Büyükelçiliği önünde AKP iktidarının Kobanê’ye yönelik tutumunu ve Kobanê halkına destek vermek amacıyla gösteriler yapan Kürdistanlıların katledilmelerini protesto etmek amacıyla eylem yaptı.
Ellerinde Kürdistan, YPG ve PKK bayrakları taşıyan gençler AKP iktidarı ve DAİŞ çetelerini protesto eden sloganlar attılar. Gençler adına yapılan konuşmalarda AKP Hükümeti’nin DAİŞ çetelerine verdiği desteği durdurması, Kobanê direnişini desteklemek için meydanlara çıkan göstericilere yönelik terör ve katliamlarına son vermesi talep edildi.
Stockholm’de yaşayan Kürdistanlı, Türkiyeli, İranlı ve İsveçli ilerici, devrimci ve yurtseverler de sabah saatlerinden itibaren açlık grevi çadırının önünde toplanarak açlık grevcilerine ve Kobanê direnişçilerine destek verdi.
Kürtçe marşlar ve şarkıların okunduğu gösteride konuşmalar yapan İsveç, Türkiye,İran ve Kürdistanlı siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri yaptıkları konuşmalarda Kobanê halkının katliam riskiyle karşı karşıya bulunduğunu belirterek, Birleşmiş Milletler, AB ve İsveç Hükümeti’nden olası bir soykırımının önlenebilmesi için önlem almalarını talep ettiler.
Akşam 18.00 sularında ise meydanda kitlesel bir gösteri yapıldı. Bazı Kürdistanlı kadınların gerilla kıyafetleri giyerek katıldığı gösteride “DAİŞ ve Türkiye aynıdır”, “İsveç DAİŞ’ı durdur”, “Terörist Erdoğan”, “Yaşasın Kobanê direnişi”, “Yaşasın YPG” gibi sloganların atılmasına ağırlık verildiği gözlendi.
Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh, çetelerin ağır saldırıları altında bulunan Kobanê için  dünyanın ayağa kalkması gerekirken, emperyalist ve Batılıların katliamı engelleyecek etkili müdadalede bulunmadıklarını ve Kürtleri bir kez daha kendi kaderleri ile baş başa bıraktıklarını söyledi.
Tanklarını ve ağır silahlarını Kobanê’ye doğru konuşlandıran Türk devletinin çetelerinin katliamlarını izlemekle yetindikleri gibi DAİŞ çetelerini protesto amacıyla yapılan eylemlere saldırdığını ve göstericileri katlettiğini söyleyen Kakabaveh, “Bu utanç verici. Sadece Türkiye için değil aynı zamanda Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplum için de utanç vericidir... Irak ve Suriye’de DAİŞ çetelerine karşı halkları korumak için savaşan tek güç olan PKK Türkiye ve Batılılar tarafından terör örgütü olmakla suçlanıyor.  PKK ve YPG olmasaydı bu çetelere karşı kim savaşacaktı?” şeklinde konuştu.
PKK’nın terör örgütleri listesinde yer almasının doğru olmadığını söyleyen Kakabaveh, PKK’nın terör örgütleri listesinden çıkarılması için elinden gelen her şeyi yapacağını dile getirdi.
Kakabaveh, Kürt halkının silahı sevdiği için zorunlu kaldığı için silaha sarılmak zorunda bırakıldığını söyledikten sonra, “Saldırı ve kuşatma altında olan bir halkın kendini savunması için silah kullanma hakkı vardır. Ben sivillere yönelik her türlü terör eylemini kınıyorum. Ama PKK değil, Türk, Irak, iran ve Suriye rejimleri kendi halklarına ve Kürtlere terör uyguluyorlar. Onlar bizi silahlanmak zorunda bıraktılar” dedi.
Rojava’da Kürt Halkının DAİŞ çetelerinden korkmadığını, kadın ve erkeklerin omuz omuza çetelere karşı direndiklerini söyleyen Kakabaveh, İsveç hükümeti’nin sesizliğini bozana kadar her gün parlamento ve hükümet binası önünde gösteri yapmak gerektiğini, kendisinin de bir milletvekili olarak elinden gelen her şeyi yapacağını ifade etti.
Gecenin geç saatlerine kadar süren eylem süresince Kürdistanlılar ve dostları DAİŞ çeteleri ve AKP iktidarını protesto eden sloganlar atmayı sürdürdüler.
SÖDERHAMN
İl merkezindeki meydanda saat 10.00 sularında bir araya gelen Kürdistanlılar DAİŞ çetelerini protesto etmek için bir gösteri yaptılar.
DAİŞ çeteleri ve AKP ikidarını protesto eden pankratların taşındığı 200 civarında Kürdistanlının katıldığı gösteride konuşan Söderhamn Kürt Kültür Derneği, Sosyal Demokrat İşçi Partisi, Çevre Partisi Yeşiller ve Sol Parti temsilcileri Kobanê’de durumun kötüye gittiğine, ağır silahlarla saldırıya geçen DAİŞ çetelerinin ilçenin bazı mahallelerini ele geçirdiklerini ve Kobanê halkının soykrıma uğrama riskiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, tüm uluslararası kurum ve kuruluşlara fiili müdahalade bulunmaları çağrısında bulundular.
“DAİŞ’ı durdurun”, “Kanlı ellerinizi Kobanê’den çekin” ve “Yaşasın Kobanê direnişi” gibi sloganların atıldığı gösteride Sol Parti temsilcisinin göz yaşlarının akmasını engelleyemediği ve konuşmasını güçlükle tamamladığı gözledi.
HUDİKSVALL
Gävleborg bölgesinde küçük bir yerleşim birimi olan Hudiksvall’da da Kürdistanlılar bir protesto gösterisi gerçekleştirdiler. Saat 12.00 sularında başlayan gösteride DAİŞ çeteleri ve AKP iktidarını protesto eden sloganlar atıldı. 4 saat süren eylem sırasında Kobanê’deki son gelişmeler İsveç kamuoyuna aktarıldı.  Birleşmiş Milletler ve İsveç Hükümeti’nden DAİŞ’a karşı müdahalede bulunması talep edidi.
Gösteri Kobanê direnişi, YPG ve YPJ gerillalarını destekleyen sloganların atılmasından sonra sona erdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder