12 Ekim 2014 Pazar

Birçok merkezde Kobanê eylemleri

DAİŞ’in Kobanê saldırılarını protesto eden binlerce kişi gece boyu alanlara çıkarak YPG/YPJ'ye destek eylemleri düzenledi. 
 
YÜKSEKOVA
 
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde Kobanê'ye İŞID çetelerinin gerçekleştirdiği saldırıları protesto emek amacıyla Eski Cezaevi Kavşağı'nda kurulan direniş çadırında etkinlik düzenledi. Çadırın bulunduğu alana "Yaşamda kazanamayan savaşta kazanamaz", "An Kobanê an mırın şer şer şer' pankartları asıldı. Alanda ateşler yakılırken, sık sık havai fişekli gösteri yapıldı. Gece geç saatlerine kadar uyanık kalan insanlar, siyasal süreci tartışarak nöbet tuttu.

SİLOPİ
 
Şırnak'ın Silopi ilçesinin birçok mahallesinde DAİŞ çetelerinin Kobanê'ye yönelik saldırılarını ve Türkiye'nin çetelere verdiği desteği protesto etmek için, akşam saatlerinde tarihi İpek Yolu'nun birçok noktasında barikat kuran halkın yolu trafiğe kapatması üzerine polis halka saldırdı. Polisin saldırısına gençlerin molotofkokteyli, taş ve havai fişeklerle karşılık verdi. Çıkan çatışmada biri Ofis mahallesinde, diğeri de Cudi mahallesinde olmak üzere iki zırhlı araç devrildi. Bunun üzerine polis ve askerler tarafından halka gerçek silahlarla ateş etmeye başladı.

Çıkan çatışmalarda ölü ve yaralı olup olmadığı konusunda bilgi elde edinilmezken, polisin rastgele attığı biber gazından dolayı iki kişinin evinde yangın çıktı. Çıkan yangınlarda evlerde maddi zarar meydana gelirken, bir kişiye ait araç da zarar gördü.

Çıkan olaylar sonrası kent merkezinin birçok noktasına askeri araçlar yerleştirildi. Bazı noktalarda da kimlik kontrolü yapıldı. Olaylar gece geç saatlerde son bulurken silah sesleri sabaha kadar sürdü.

ANKARA
 
Keçiören Emek ve Demokrasi bileşenleri, Kobanê'de yaşanan abluka ve Türkiye ile Kürdistan kentlerinde Kobanê protestolarına hükümetin sert bir şekilde müdahale etmesi sonucu 32 kişinin yaşamını yitirmesini protesto etmek amacıyla Danişment Meydanı'nda bir araya geldi. "IŞİD vuruyor AKP koruyor, diren Kobanê seninleyiz" pankartını açıp İncirli Meydanına kadar yürüyüş gerçekleştiren halk, sık sık "Çıktıysa tezkere Bilal gitsin askere", ve "Biji berxwedana Kobanê " sloganları attı.
 
İncirli Meydanı’na varan gurup adına basın açıklaması yapan Keçiören Halkevleri üyesi Sıla Uzunpınar, Kobanê'nin özgülük demokrasi ve bağımsızlık mücadelesinin simgesi olduğunun altını çizdi. Uzunpınar, "Kobanê direnişi sadece Kürt halkının değil bütün insanlığı ilgilendiriyor. Çünkü bugün IŞİD'in hedefinde sadece Kürtler yoktur, Aleviler, kadınlar, toplumun ilerici değerlerinin savunan sol ve sosyalist tüm kesimler vardır" dedi. AKP Hükümetinin DAİŞ’e  verdiği desteği gizleme ihtiyacı bile duymadığına değinen Uzunpınar, "AKP Kobanê ile dayanışmayı engellemek amacıyla sokağa çıkma yasağı. Şehre asker indirme ve sivil faşistleri halkın üzerine salma eğilimlerinde bulunurken, IŞİD'e siyasi ve lojistik destek sağlıyor" dedi.
 
TUTAK
 
Ağrı’nın Tutak ilçesinde Kobanê’ye dönük saldırıları protesto eden halka dönük polisin saldırısı ve gözaltına alınların tutuklanmasını ilişkin Tutak Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya, gözaltına alınanların yakınların yanı sıra, Tutak Belediye Başkanı Fırat Öztürk, DBP, HDP il ve ilçe yöneticileri ile kitle katıldı. Açıklamada konuşan Öztürk, Kobanê'de yaşanan vahşete karşı tepki gösterdikleri için polisin sert müdahalesiyle karşı karşıya kaldıklarını söyleyerek, “İlçemizde yaptığımız eylemlere karşı polis terörü estiriyor. Yurttaşlarımıza yönelik şiddet uygulandı. Sonrasın da biri çocuk 5 yurttaşımız gözaltına alıp keyfi bir şekilde tutuklandı” dedi.

Konuşmanın ardından “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atıldı. 
 
ANADA’TA TUTSAKLARDAN EYLEM
 
Adana Kürkçüler F Tipi cezaevinde bulunan siyasi tutsaklar DAİŞ’in Kobanê'ye dönük saldırılarını protesto etmek için bir aylık görüşe çıkmama kararı aldıklarını duyurdular. Ailelerini telefon ile arayan tutsaklar bu ay görüşe gelmemelerini söyleyerek, DAİŞ vahşetine karşı bir ay görüşe çıkmama karı aldıklarını bildirdiler.

SİNCAN CEZAEVİNDE YARDIM KAMPANYASI
 
Öte yandan Ankara Sincan cezaevinde bulunan tutsaklar da Rojava ve Kobanê için yardım kampanyası başlattı. Ellerinde bulunan kıyafetleri TUHD FED Mersin Şubesine gönderen tutsakların kampanyasının devam edeceği öğrenildi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder