12 Ekim 2014 Pazar

Marsilya ve Toulouse'de Kobanê yürüyüşü

Fransa’nın Marsilya ve Toulouse kentlerinde Kobanê direnişini sahiplenme ve uluslararası topluluğun sessizliğini protesto amacıyla kitlesel yürüyüşler düzenlendi. Bayonne kentinde de birçok Fransız örgütün katılımı ilebir basın açıklaması düzenlendi.
 
MARSİLYA
 
Fransa’nın Marsilya kentinde Kobanê yürüyüşü düzenlendi. Parti, sendika ve derneklerin destek verdiği yürüyüş 24 kurum tarafından organize edildi.
 
Kobanê kuşatması ve acil yardım çağrılarına dikkat çekmek için Fransa’nın Marsilya kentinde 3 bin kişinin katıldığı bir yürüyüş düzenlendi. 24 parti, sendika ve sivil toplum örgütü tarafından düzenlenen yürüyüş Canebiere Meydanı’nda başladı. Vieux Port’a kadar devam eden yürüyüş boyunca YPG, YPJ ve Kobanê direnişi lehine slogan atıldı. Kitle, “Katil IŞİD suç ortağı Türkiye”, “IŞİD öldürüyor, BM bakıyor” yazılı dövizler de taşıdı.
 
Yürüyüş ardından düzenlenen mitigde yapılan konuşmalarda, Kobanê'nin kritik bir durumda olduğu ve Fransız devletinden acil silah yardımı talep edildi. Türk devleti ve Erdoğan'ın ikiyüzlü siyasetine son vermesi ve DAİŞ’e verdiği desteğin bir an önce sonlandırması gerekitği de belirtilen konuşmalarda, “Kobanê’de yaşanacak herhangi bir katliamdan Türk devleti sorumlu olacak” mesajı verildi.
 
Eylemi, Komünist Parti, Sol Parti, Ensemble, Oksitan Partisi ve Anarşistler, CGT, FSU, Solidaire Sendikaları, Berberi dernekleri olan AFK13 ve ZARİ, insan hakları derneği, MRAP, Marignane, Avignon ve Marsilya Alevi Kültür Merkezleri, Marsilya Demokratik Toplum Merkezi, Ciwanên Azad, Margreb Kolektifi, Akdeniz Kadın Forumu, Dünya Kadın Yürüyüşü Kolektifi, Images ve Parol derneği, Kali Produksyon Derneği, La Pastorale des Migrants Derneği ve Rouge Vifs Derneği organize etti.
 
TOULOUSE
 
Fransa’nın Toulouse kentinde de bin kişinin katılımı ile bir yürüyüş yapıldı. Kobanê direnişinin sahiplenildiği yürüyüşte, Fransız polisinin Kobanê’ye destek eylemlerine yönelik Fransız polisinin saldırgan tutumuna da tepki gösterildi.
 
Toulouse Demokratik Toplum Merkezi tarafından organize edilen yürüyüş saat 16:00’da Capitol Meydanı’nda saygı duruşu ile başladı. Yürüyüş ve mitinge dört parça Kürdistan’dan katılım oldu. Ayrıca Fransız Komünist Partisi, Yeni Anti Kapitalist Parti, Sol Cephe, Dünya Halklar Girişimi gibi sol partiler de destek verdi.
 
Yürüyüş öncesinde düzenlenen mitingde bir konuşma yapan Fransa Komünist Partisi’nden Pierre Lacase, DAİŞ üyelerinin İstanbul’da elini kolunu sallayarak hareket ettiklerini, Suriye’ye geçtiklerini söyledi. Kuzey Kürdistan’daki Kürtlerin Rojava’daki kardeşlerine sahip çıkmak için alanlarda olduğunu da vurgulayan Lacase, “DAİŞ çetelerine karşı PYD ve YPG hiçbir yardım almadan koalisyon uçaklarından daha etkili bir mücadele veriyor” dedi. PKK’nin Ortadoğu’da insanlık mücadelesi verdiğini de belirten Lacase, “Avrupa terör örgütleri listesinde olması saçmalıktır” diye konuştu.
 
Türkiye’nin şimdi uluslararası kamuoyuna “binlerce mülteciye sahip çıkıyoruz” biçiminde propaganda yaptığını da belirten Lacase şöyle devam etti: “Şunu çok iyi biliyoruz ki o sığınmacılara yine Kuzeyli Kürtler sahip çıkıyor. Onlara destek veriyor. Türkiye’deki Kürtler bugün haklı olarak alanlardalar, çünkü Özgür Suriye Ordusu’na verilen silahlar Kürtlere yöneltilmiştir.”
 
Lacase, herkesi Kürt halkı ile dayanışmaya da çağırdı. Rojava’daki kanton sisteminin tanınması, PKK’nin terör örgütleri listesinden çıkarılması, DAİŞ çetelerine yardım eden Türk devletine yaptırımların uygulanması, Rojava ve Kuzey Kürdistan’daki Kürtlerin derhal bir statüye kavuşması, Fransa hükümetinin Ortadoğu’da insanlık mücadelesi veren ve halklar arası barışı sağlayacak olan PKK ve PYD’nin Fransa’daki temsilcileri ile bir an önce görüşmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
 
Yeni Anti-Kapitalist Parti adına ise Pierre Granet bir konuşma yaptı. Fransız polisinin saldırılarını kınayan Granet, “Bizler bugün bu meydanda bulunanlar, insanlık ve özgürlük savaşçısı YPG ve YPJ’ye Ortadoğu’da diğer halklar ve inançları koruduğu için saygımızı sunuyoruz. Biz YPG ve YPJ’nin Avrupa’daki sesi olacağız” diye konuştu.
 
Marksist-Leninist Komünist Organizasyonu’nun ise bildirisi okundu. Batının, Rojava’da yapılmak istenen Kürt katliamının ortağı olduğunu belirtti. Koalisyon güçlerinin kendi çıkarları için hava saldırıları yaptığı vurgulanan bildiride PYD ve Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkını destekledikleri, Rojava’ya yapılan saldırılara karşı her kesi sokağa davet etti.
 
KCD-E adına yapılan konuşmada ise “Kobanê’de onuru ve insanlığı savunan YPG ve YPJ’yi selamlıyoruz. Tüm dünya şunu bilsin ki, DAİŞ ile işbirliği yapan Erdoğan’dır. Eğer Kobanê düşerse Kürtler yaşadığı her alanı Kobanê yapar. DAİŞ’in sonu Kobanê’den başlayacaktır” denildi.
 
Anti-Emperyalist Kolektifi ise, DAİŞ’in bugün Kürtlere karşı kullandığı silahların batılı emperyalistlerin Özgür Suriye Ordusu’na gönderdiği silahlar olduğunu hatırlattı. Fransa ve Türkiye’nin tampon bölge planının Kürtleri ve diğer halkları korumaktan ziyade her iki ülkenin çıkarını korumayı hedeflediğini vurguladı.
 
Konuşmalar ardından yürüyüşe geçildi. Bini aşkın kişinin katıldığı yürüyüş Place Wilson’dan geçerek, yeniden Capitol meydanına ulaştı. Yürüyüş boyunca, “Yaşasın Kobanê direnişi”, “Kürdistan yaşayacak, Kürdistan kazanacak”, “Yaşasın uluslararası dayanışma”, “Her yer Kobanê, her yer direniş” sloganları atıldı.
 
BAYONNE
 
Fransa’nın Bayonne kentinde ise Kürdistanlılar, Fransız Komünist Partisi, Yeni Antikapitalist Parti, Genel Çalışma Sendikası, Fransız ve Basklılardan oluşan yüz dolayında kişi Kobanê direnişini sahiplenmek için bir basın açıklaması düzenledi. Kobanê direnişinin sahiplenilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, Türk polisinin Kürtlere karşı uyguladığı şiddet de kınandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder