Dünyanın bazı ülkelerinde nüfus oranları hızla artarken, başta Avrupa olmak üzere gelişmiş ülkelerde doğum oranları ile birlikte nüfus da azalıyor. Artan yaşlı nüfusun bakım harcamalarını karşılamak için daha fazla çocuk yapılarak, istihdam sektörünün güçlendirilmesine yönelik teoriye bilim dünyasından ilk ciddi itiraz geldi.
Amerikan bilim insanları Ronald Lee ve Andrew Mason, yaşlı-genç dengesinin tutturulabilmesi için daha fazla çocuk yapılmasını teşvik eden politikaları incelediler. 40 ülkeye ait verilerin incelendiği araştırmada, ailelerin ve devletlerin çocuklar için yaptığı harcamalar ile nüfusun ekonomiye etkisi irdelendi.
YAŞLI NÜFUSUN BAKIMI İÇİN GENÇ NÜFUS ARTIŞI YANLIŞ
Araştırmaya göre, bir ülkede çok çocuk politikasının tutması halinde ortaya çıkan giderler de oldukça yüksek. Her ne kadar ortaya çıkan giderler daha çok ailelere mal olsa da, çevre ve sosyal devlet bütçelerine de etkisi oluyor. Yine, nüfus artışı nedeniyle konut, ulaşım ve yol gibi alanlarda yüksek giderler ortaya çıkıyor. Bu da, nüfus artışı sayesinde devletin vergi gelirlerindeki artışın diğer giderler nedeniyle dengelenmesini beraberinde getiriyor.
Ronald Lee ve Andrew Mason‘un araştırmasına göre, yaşlı nüfusun artışıyla birlikte ortaya çıkan kamusal giderleri dengelemek için çok çocuk yapılması politikası doğru seçim olmayabilir. Araştırmada, nüfus artışı sayesinde üretimin ve vergi gelirlerinin artacağı belirtilse de, oluşacak diğer giderler nedeniyle bunun aslında iyi bir çözüm olmadığının altı çiziliyor.
KADIN BAŞINA 1,6 ÇOCUK YETERLİ
Bilim insanları, nüfusun düşmesinin engellenmesi için kadın başına düşen doğum sayısının 2,1 olduğu tezine rağmen, kadın başına 1,6 çocuk yapılmasının yeterli olacağı görüşünde. Lee ve Mason, hükümetlerin daha fazla çocuk yapılmasını teşvik etmek yerine, yaşlanan nüfusa ilişkin yeni politikalara zaman ayrılmasını tavsiye ediyorlar.
Ancak her iki bilim insanı, Japonya ve Almanya gibi kadın başına 1,4 civarında olan doğum oranının ise yetersiz olduğuna dikkat çekiyorlar.
50’Yİ AŞKIN ÜLKEDE TEŞVİK POLİTİKALARI MEVCUT
7 milyarı aşan dünyamızda gelişmiş ülkelerin çoğunda doğum oranlarının düşük olması nedeniyle nüfus dengesi sadece göçmenler üzerinden sağlanıyor. Bilimsel araştırmalar, bir ülkenin nüfusunun stabil kalabilmesi için kadın başına düşen doğum oranının 2,1 olması gerektiğini gösteriyor. Avrupa ülkelerinde bu oran 1,5 iken, Japonya’da 1,4’e kadar gerilemiş durumda.
Ancak ekonomik olarak geride gelen onlarca ülkede nüfus artışı gelişmiş ülkelere oranla bir kaç kat daha fazla. Dünyada 50’yi aşkın ülkede doğumları teşvik programları uygulanırken, Çin gibi birçok ülkede ise tek ve ya iki çocuk politikası uygulanıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder