12 Ekim 2014 Pazar

Enternasyonal çalışmayla Kobanêlilere çadır kent kuruluyor

Vahşet örgütü DAİŞ’in saldırıları nedeniyle yurtlarını terk etmek zorunda kalan ve Suruç’un sokaklarında, ambar, taziye evi, düğün salonu gibi yerlerinde kalan Kobanêliler için Suruç Belediyesi öncülüğünde 3’üncü çadır kent kuruluyor. Arin Mirxan’ın adının verildiği ve 5 bin kişiyi barındırması planlanan çadır kentin yapımında, Kürt ve Türklerin yanı sıra İngiliz, Alman ve Finler de gönüllü çalışıyor.
 
Kobanê’deki DAİŞ saldırıları üzerine köylerini ve kenti terk ederek Urfa’nın Suruç ilçesine gelen Kobanêlilerin önemli bir kısmı halen cami, taziye evi, taziye evi, ambar, park ve sokaklarda kalırken, geri kalanlar ise Suruç Belediyesi tarafından hazırlanan “Kobanê” ve “Rojava” çadır kentlerinde kalıyor. Kalacak bir yeri olmayan mağdurlar için kolları sıvayan Suruç Belediyesi, 350-400 arası çadırın kurulması planlanan “Şehit Arin Mirxan Çadır Kenti”ni tamamlama aşamasına geldi. Yaklaşık 5 bin kişinin yerleştirilmesi planlanan çadır kentin yapımında, Suruçlular, Kobanêliler, Kürdistan ve Türkiye’nin farklı kentlerinden gelen yurttaşların yanı sıra Finlandiya, İngiltere ve Almanya’dan gelen yabancılar gönüllü olarak çalışıyor. Tamamen gönüllüler tarafından sürdürülen çalışmanın koordinasyonunda yer alan Suruç Belediyesi meclis üyesi Esra Güler, kendi olanakları ile çalıştıkları için yapımın uzadığını söyledi.
 
AFAD, valilik ve kaymakamlığın yardımcı olacakları vaadinde bulunmalarına rağmen bunu yerine getirmediklerini aktaran Güler, “Dolayısı ile kendi imkanlarımız ile yurtsever insanlarımızla insanım diyen herkesin yardımları ile oluşan bir yer. Bazı yardım kuruluşları ile ortaya bir şeyler çıkarmaya çalışıyoruz. Ortalama 5 bin kişiyi burada ağırlamayı düşünüyoruz. Hedefimiz bu. Önümüz kış, bir an önce bitirmeye çalışıyoruz. Hummalı bir çalışma var. Arkadaşlarımız el birliği ile çalışıyor. Her biri bir yerden gelen arkadaşlar bugün tamamen enternasyonal bir çalışma yürüttük. Bugünkü çalışmamız çok renkliydi” diye konuştu.
 
HALI, SÜNGER, BATTANİYEYE İHTİYAÇ VAR
 
Yalıtımını yaptıkları çadırların tabanını kilit taşla döşediklerini, halı, sünger, battaniye gibi eşyalara ihtiyaç duyduklarını aktaran Güler, “Alanda şimdilik 6 tane kadınlar için 4 tane erkekler için banyo, tuvalet ve çamaşırhane kurulacak. Bunu arttırmayı hedefliyoruz. Sağ alt köşede de tamamen çocuklara ait bir alan inşa edeceğiz. Çocuk parkı ya da içinde eğitimin de verileceği çocuk çadırı planlıyoruz. Bir yandan da bunun çalışmasını yürütüyoruz. Malzemeleri temin etmek ihtiyaçları karşılamak adına bu çalışmayı yürütüyoruz” dedi.
 
DIŞARIDA KALANLAR YERLEŞTİRİLECEK
 
Aileleri yerleştirmek için kayıt almaya başladıklarını kaydeden Güler, “Aileleri yerleştirme konusunda şimdiye kadar bir öncelik baz almadık. Bir ayrımımız olmadı. Ama şu an için önceliğimiz dışarıda kalanlar. Dışarıda kalan insanları yerleştirdikten sonra da bizim uygun görmediğimiz ama mecburen yaşam alanı olarak kullandıkları camiler, ambarlar ve buna benzer yerlerdeki insanlarımızı buraya getireceğiz” diye belirtti.
 
ARİN MİRXAN’IN ANISINA
 
Çadıra Kobanê’de çetelere karşı fedai eylem gerçekleştiren Arin Mirxan’ın adını vermelerine ilişkin konuşan Güler, “Arkadaşlar ile konuştuk bir anlam ifade etmesini istedik ve fedai eylem gerçekleştirip şehit düşen Arin Mirxan’ın anısını ve onun yaşam bulması adına da bu ismi uygun gördük. Tabelamızı da yerleştirdik. Gerçekten burada insanlık dramı yaşanıyor. Biz bunun çağrısını yapıyoruz. Burada bir insanlık dramı var ve herkes bir şeyler yapmalı” çağrısında bulundu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder