12 Ekim 2014 Pazar

Hewler Parlamentosu Türkiye'yi kınadı, Rojava'yı tanıyacak mı?

Federal Kürdistan Bölgesi Parlamentosu, Türkiye'de Kobanê için eylem yapanlara yönelik şiddeti kınayarak, Türk yetkilileri eylemcilerin taleplerine kulak vermeye çağırdı. Ancak 63 vekilin çağrısına rağmen parlamento, Rojava kantolarını tanıma yetkisine sahip olmadıkları yönünde ilginç bir açıklamada bulundu.  Hewler'de ayrıca Kobanê için açık tavır alması amacıyla parlamentoya 48 saat süre veren eylemciler bugün parlamento önündeki ana caddeyi trafiğe kapattı.
 
Kürt Parlamentosu önünde Kobanê ile dayanışmak amacıyla yapılan bir açlık grevi eylemi ardında, 8 Ekim günü binlerce kişinin katıldığı bir yürüyüş yapılmıştı.  9 Ekim'de ise açlık grevi eylemcileri bir basın açıklaması yaparak, parlamentoya taleplerini ilettiler.
 
Eylemciler şu taleplerde bulunuştu: "Parlamento 48 saat içerisinde özel bir oturum toplayarak Kobanê için tavrını ortaya koymalı", "Batı Kürdistan kantonları resmi olarak tanınmalı. Zira şu ana kadar 34 siyasi parti resmi olarak kantonları tanıdı ve bunların parlamentoda 62 sandalyesi bulunuyor.  Parlamentoda çoğunluğu oluşturan bu vekiller desteklerini pratikte ortaya koymalılar", "Sêmalka kapısı resmi olarak açılmalı ve Batı Kürdistan üzerindeki tüm ambargolar kaldırılmalı", "Kobanê ve Batı Kürdistan'a askeri destek için acilen karar alınmalı"
 
YNK, KDP, Goran Hareketi, Kürdistan İslami Cemiyeti (Komela Îslamî ya Kurdistanê) ve Kürdistan İslami Birliği (Yekgirtûya Îslamî ya Kurdistanê) bu talepleri Parlamento Başkanı'na sunmaya söz vermişlerdi.
 
Parlamentonun suskunluğunu sürdürmesi nedeniyle bugün parlamento önündeki ana cadde eylemciler tarafından trafiğe kapatıldı. Yolda oturma eylemi yapıldı.
 
TÜRKİYE'YE KINAMA
 
Hewler Parlamentosu Başkanlığı tarafından bugün yapılan bir açıklamada Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da 6 Ekim'de başlayan Kobanê eylemleri sırasında halka yönelik şiddet kınandı.  Olayların 39 kişinin ölümüyle sonuçlandığını hatırlatan parlamento, "Biz Kürdistan Parlamentosu Başkanlığı olarak eylemcilere karşı bu saldırılar ve şiddet kullanımını kınıyoruz. Türkiye yetkililerinden, sivillere yönelik şiddet, öldürme ve tutuklama yerine, onların Birleşmiş Milletler ve DAİŞ karşıtı koalisyon ülkeleri nezdinde Kobanê'nin kahraman savaşçıların yardım taleplerine kulak vermesini istiyoruz" dedi.
 
Parlamento Başkanlığı, Kürt eylemcilerin taleplerini desteklediklerini belirterek, "Kürdistan Parlamento Başkanlığı göstericilerin taleplerinin tamamına, onların ve tüm dünyanın Kobanê ile dayanışmasına desteğini tekrarlıyor. Kobanê şehitleri anıyor, nerede olursa olsun eylemcilerin direnişini selamlıyoruz" diye ekledi.
 
PARLAMENTO YETKİSİZ Mİ?
 
Öte yandan kısa bir süre önce yayın hayatına başlayan RojNews haber ajansına göre Kürdistan Parlamentosu yaptığı yazılı bir açıklamada, Batı Kürdistan kantonlarını tanıma yetkisine sahip olmadıklarını bildirdi. Parlamento Başkanlığı'nın bu açıklaması 63 parlamenterin Rojava kantonlarının tanınması için yaptığı talebe cevap olarak verildi.
 
29 Eylül 2014 tarihli açıklamada, "Rojava özerk yönetiminin Kürdistan Bölgesi'nden tanıma yönünde bir talebinin olması gerektiği" gerekçe olarak sunulurken, parlamentonun kantonları tanıma yetkisinin olmadığının belirtilmesi dikkat çekti.
 
Goran Hareketi parlamenteri Adnan Osman RojNews'e yaptığı açıklamada "Parlamento Başkanlığı'nın 63 parlamenterin iradesine saygı göstermemesi oldukça dikkat çekici" dedi. Parlamenter Osman, parlamento başkanının kendisine göre açıklamalar yaptığı tepkisinde bulundu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder