13 Ekim 2014 Pazartesi

Bolivya yeniden 'Morales' dedi

Bolivya’da dün yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin galibi, iki dönemdir görev yapan Sosyalizm Hareketi lideri Evo Morales oldu. Morales oyların yüzde 61’ini alarak yeniden devlet başkanı seçildi.  Morales seçim zaferini “Emperyalizme karşı mücadele” olarak nitelendirdi.

Seçim sonuçlarının açıklanması ardından başkanlık sarayının balkonundan bir konuşma yapan Morales, “Bolivya halkına üçüncü kez beni seçtiği için teşekkürler” dedi. Morales, üçünü kez seçilmesinin sömürgecilik karşıtı ve emperyalizm karşıtı cephenin kazanması olarak yorumladı ve zaferini Fidel Castro ve Hugo Chavez’e adadı.
 
Mori ve Ipsos kurumu tarafından açıklanan seçim sonuçlarına göre, Morales, Kuzey Doğu’daki Beni eyaleti dışında ülke genelinde oy çokluğunu kazandı.
 
Ülkenin en refah ve sürekli muhalefeti destekleyen Santa Cruz eyaletinde de Morales yüzde 49 oy alırken, rakibi Samuel Doria Medina, yüzde 38’de kaldı.
 
Bolivya genelinde muhalefetin adayı Doria Medina oyların yüzde 24’ünü aldı. Eski muhafazakar devlet başkanı Jorge Quiroga da yüzde 9’da kaldı. Yeşiller partisinin ve sosyal demokrat partinin oyları ise yüzde 3.
 
Seçim sonuçlarının açıklanması ardından Morales taraftarları başkanlık sarayının bulunduğu Murillo meydanına aktı. Morales kabine üyeleriyle birlikte sarayın balkonuna çıktı.
 
Güney Amerika’nın en çok yerli nüfusuna sahip Bolivya, doğal zenginliklerine rağmen, dünyanın en fakir ülkeler arasında yer alıyor.
 
Güney Amerika’nın ilk yerli devlet başkanı olan Evo Morales iktidarda olduğu on yıl boyunca ülkede politik istikrarı sağladı. Bolivya 1825’te bağımsızlığını kazandığından bu yana 160 askeri darbe yaşadı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder