13 Ekim 2014 Pazartesi

HDP: Hukuk ihlallerinin takipçisi olacağız


HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beştaş, AKP hükümetinin politikaları nedeniyle ülkenin iç çatışmanın eşiğine dayandığını belirterek, uygulamaların 12 Eylül dönemi ve '90'lı yılları hatırlattığını kaydetti. Gelişmeler için endişe duyduklarını ifade eden Beştaş, yaşanan hak ihlallerinin takipçisi olacaklarını duyurdu.

'AKP İÇ ÇATIŞMANIN EŞİĞİNE GETİRDİ'

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, son günlerde artan hukuk ihlallerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Kritik günlerden geçildiğine dikkat çeken Beştaş, "Bir yandan Ortadoğu’daki IŞİD tehlikesi diğer yandan barış ve çözüm sürecinin, AKP Hükümeti’nin atması gereken yasal pratik adımları atmamasından kaynaklı aksamalarla yüz yüze olması, ülkenin yeniden bir iç çatışmanın eşiğine dayanmasına neden olmuştur" dedi.

Başta Kürtler ve dostları olmak üzere halkların ve demokrasi güçlerinin, Kobanê’deki direnişi desteklemek ve AKP’nin tüm taleplere rağmen koridor açılması yönündeki istekleri reddetmesini protesto etmek amacıyla demokratik haklarını kullanmalarının, AKP Hükümeti tarafından 12 Eylül dönemini ve '90’lı yılları hatırlatan bir bastırmayla yanıt bulduğunu ifade eden Beştaş, şöyle devam etti:

"Başta Cumhurbaşkanı, Başbakan ve İçişleri Bakanı olmak üzere, ülkenin en yetkili ağızları tarafından yapılan açıklamaların, ölen canların değil de zarar gören kamu mallarının önemini belirtir nitelikte olması, dehşet vericidir. 

Kobanê’deki direnişi selamlayan ve Türkiye’nin mevcut IŞİD politikasını demokratik hakkını kullanarak protesto eden Kürt halkı ve demokrasi güçleri daha ilk günden polis tarafından yoğun bir müdahale ile karşılaşmış ve birçok canımız bu müdahale sonucu yaşamını kaybetmiştir. AKP Hükümeti, birçok kentte sokağa çıkma yasağı ilan etmiştir. Hükümetin tutumu linç, yakma, zorla kaybettirme, haksız gözaltı ve tutuklamalara zemin oluşturmuştur. Benzer birçok hak ihlali ve hukuksuzluk da bunların peşi sıra ne yazık ki kendisini göstermiştir."

'CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKANIN TALİMATIYLA...'

Beştaş Dargeçit, Nusaybin ve Muş gibi birçok ilde kolluk güçlerinin demokratik tepkisini ortaya koyan halkın üzerine ateş açtığına değinerek, "Antep başta olmak üzere birçok ilde binalarımız yakılmış, linç girişimleri olmuş, Kürt halkının yaşadığı mahalleler ve evler, arabalar taranmıştır. Birçok ilde vatandaşlarımıza herkesin gözü önünde, kameralar karşısında işkenceler yapılmıştır. Kamuoyunda görüntüleri olan tüm bu katliam girişimleri devlet tarafından araştırılmamıştır. Bazı merkezlerde polisin bilgisi ve yönlendirmesi dahilinde bu girişimlerin olduğuna ilişkin kayıtlar basına düşmüştür" dedi.

Yine '90’lı yılların politikası olan zorla kaybetme veya kaçırma girişimlerinin İzmir gibi metropol kentte HDP İl Eş Başkanı düzeyinde uygulanmaya çalışıldığına ve tüm hukuki şikayetlerin bu aşamaya kadar sonuçsuz kaldığına dikkat çeken Beştaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bu birkaç gün içerisinde, başta Cumhurbaşkanı ve Başbakan olmak üzere hükümet yetkililerinin açık talimatı ile yüzlerce işkenceli gözaltı gerçekleşmiş, bu gözaltılarda birçok vatandaşımız hukuk dışı bir şekilde gerekçesiz olarak tutuklanmıştır. 

Hükümetin ve ilgili birimlerin yaşanan cinayetleri, yaralamaları, işkenceleri araştırmak ve failleri ortaya çıkarmak yerine, yaşanan maddi kayıpları kamuoyuna açıklama gayretleri, üzerlerine düşen sorumluluğu atma gayretinde olduklarını bir kez daha gözler önüne sermiştir."

'HUKUKİ SÜRECİN MÜCADELESİNİ VERECEĞİZ'

HDP olarak, barış ve çözüm adına demokratikleşme adımları ve dönüşümleri beklerken, mevcut hukukun dahi askıya alınmış olmasından, bugün ve özellikle gelecekte yaşanabilecek gelişmeler için endişe duyduklarını ifade eden Beştaş, "Tüm bu hak ihlallerinin ve yitirilen canlarımızın sorumlularının bulunması için hukuki sürecin takipçisi olacağımızı ve hukuki sürecin mücadelesini vereceğimizi belirtiriz" diye ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder