12 Ekim 2014 Pazar

Mülteciler ölürken AB ‘eşit paylaşım’ derdinde

Bu yıl içinde 3 bini aşkın mülteci Akdeniz’de yaşamını yitirirken, bazı Avrupa ülkeleri mültecilerin ‘eşit olmayan’ dağılımından şikayetçi. Almanya başta olmak üzere mültecilerin sayıca fazla olduğu ülkelerin, mülteci ölümlerini engellemek yerine, AB sınırlarını korumayı ön plana çıkaran tavırları ise dikkat çekiyor.
 
Alman Frankfurter Rundschau (FR) gazetesi, Avrupa Briliği Göç Sınır ve Mülteciler Stratejik Komisyonu (SCIFA)’nın Eylül ayındaki toplantısına ait bir iç protokol belgesini yayınladı. Gazetenin haberine göre, toplantıda bulunan Avusturya temsilcisi, AB ülkelerine gelen mültecilerin üye ülkelere eşit dağılımının yeniden düzenlenmesini istedi. Avusturya hükümeti temsilcisi, üye ülkelerin nüfuslarına oranla mülteci almasını önerdi.
 
GÖNÜLLÜ KATKI İLE EŞİT PAYLAŞIM ANLAŞMAZLIĞI
 
Gazetenin haberine göre toplantıda, Avrupa’ya gelecek mültecilerin Kuzey Afrika’da bizzat Birleşmiş Milletler tarafından ‘seçilerek’ alınması önerisi de destek gördü. AB üyesi ülkelerin gönüllülük temelinde mülteci paylaşımına katılmasının desteklendiği protokol metnine göre, Almanya ve Danimarka temsilcileri ‘alternatif’ çözümler bulunmasını istediler. Her iki ülkenin talebine Finlanda, İspanya, Romanya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Macaristan gibi nüfuslarına oranla oldukça düşük sayıda mültecinin yaşadığı ülkeler karşı çıktı. Bu ülkeler, mülteci alımına ilişkin programlara katılımda üye ülkelerin ‘gönüllülük’ ilkesiyle katkı sunmasından yanalar.
 
Bu yılın ilk 8 ayında 120 binin üzerinde mültecinin başvuru yaptığı ve yıl sonuna kadar 200 bin kadar mültecinin beklendiği Almanya, geçtiğimiz ay AB Komisyonu’na gönderdiği mektupla mültecilerin birlik üyesi ülkelere eşit paylaşımını talep etmişti. Almanya ve diğer bazı ülkeler ayrıca, AB sınırlarının daha iyi korunmasını ve iltica davalarının hızlandırılmasını istemişlerdi.
 
“AB’NİN MÜLTECİ DÜŞMANI POLİTİKASI DAHA ÇOK HAYATA MAL OLACAK”
 
Frankfurter Rundschau’nun görüştüğü Alman Sol Parti (Die Linke) Milletvekili Ulla Jelpke ise, İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin AB Komisyonu’na gönderdiği mektuptaki tavrını eleştirmişti. Akdeniz’de binlerce mültecinin yaşamını yitirdiğini hatırlatan Jelpke, hükümetin sadece AB sınırlarının korunması konusuna eğilmesine tepki göstermişti.
 
Jelpke, “Akdeniz’deki binlerce ölüden tek kelime bahsedilmiyor. Mültecilerin alımına ilişkin yeni yolları düşünmek yerine, (AB içişleri bakanları) sadece sınırların korunmasını önemsiyor. Mülteci düşmanı bu siyaset daha birçok insanın hayatına mal olacak” demişti. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder