12 Ekim 2014 Pazar

‘Güvencemiz direniş nöbetçileri’

Kobanê sınırında bulunan köylerin DAİŞ çeteleri tarafından işgal edilmesiyle halkın kaygı duyduğu Suruç’a bağlı Alizêra köyü sakinleri, direniş nöbeti sayesinde artık rahatça uyuyabildiklerini dile getirdi.

Suruç’a bağlı Alizêra köyü sakinleri, Kobanê direnişine destek vermek amacıyla Kürdistan ve Türkiye’nin birçok yerinden gelenlere ev sahipliği yapıyor. Sınır nöbeti olmadan önce geceleri rahat uyuyamadıklarına dikkat çeken köy sakinlerinden Zaide Zeren, “Kobanê direnişi başladığında yaklaşık 400 Kobanêli sınıra geldi. İçinde çocuk, kadın ve yaşlılar vardı. Ama askerler onlara müdahale etti. Onlar kendilerini tellere vurup geçtiler çok sayıda insan bunun için yaralandı. Gidecek yerleri yoktu. Onlara köylerde yardımcı olduk. Yemek vermeye başladık. Kimse onlara yardım etmedi. DBP’li belediyeler dışında devletin bir yardımı olmadı” dedi.
 
‘CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK’
 
27 gündür süren savaşın kendilerini de eklediğine değinen Zeren, “Akşamları tank ve top sesleri geliyor. Çocuklar kapıları kapatıyor ağlamaya başlıyorlar. Şimdilik korkmuyoruz. Çünkü Kobanê’den ve nöbet için diğer illerden gelen insanlarla birlikte yaşadığımız için korkmuyoruz. Ama onlar giderse korku içinde yaşayacağız. Çünkü karşımızda DAİŞ çeteleri var. Biz köyde 20 aile kalıyoruz. Nasıl dayanabiliriz. Can güvenliğimiz yok. Dış devletler bu vahşete sessiz kalmamalı. Yine Kürtler birlikte hareket etmeli. Biz kendimizi güvenli hissetmiyoruz. Çünkü Türkiye DAİŞ çetelerine destek veriyor” dedi.
 
‘SAVAŞIN BİR AN ÖNCE DURMASINI İSTİYORUZ’
 
Bir diğer köy sakini Ömer Koç ise “27 gündür Kobanê’de savaş var. Kobanê’deki herkes bizim akrabalarımızdır. Bizim köye yaklaşık 90 aile geldi. Onlara göre ev yok. Herkes bir aile yanına almış. Türkiye yardım etmedi. Bu insanlara çadır gelmesi gerekiyordu, ama olmadı. İnsanlar kendi içinde yardım etti. Bazıları evlerini ikiye böldü” vurgusu yaptı. Koç, “Şimdi köylerde insanlar nöbet tutuyor. DAİŞ çeteleri köylerden geçmiyor. Ama ondan önce her gün DAİŞ çeteleri köylerden Kobanê tarafına geçiyordu. Daha önce askerlerin olduğu alanlardan geçiş yapıyordu. Yine Kobanê’deki tankların hepsi Türk devletin tankları başkasının değil. Bu savaşın bir an önce durmasını istiyoruz. Her gün hava saldırısı var. Ama uçaklar DAİŞ çetelerinin olduğu alanları vurmuyor. Neden DAİŞ çetelerin olduğu mevzilere vurmuyorlar. Kürtler kendi topraklarında yaşamak istiyor başka bir istekleri yok” ifadelerini kullandı.
 
‘KÜRTLER BU SAVAŞTA TEK BAŞINA SAVAŞIYOR’
 
 
Köy sakinlerinden Siphiye Küçükaçan (70), “Bu savaşı tehlikeli görüyorum. Kürtler en güzel çocuklarını savaşlarda yitirdi. Kürtler bu savaşta tek başına savaşıyor. Bizim köyümüzün yarısı Kobanêli ailelerdir. Kürtleri yok etmek istiyorlar. Her gün şehit cenazeleri geliyor. Biz mücadele eden çocuklarımızın arkasındayız ve Apoculara güveniyoruz” diye konuştu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder