18 Eylül 2015 Cuma

Cizre esnafı: Bu baskıya karşı taş olsa çatlar

Cizre’de özel harekatçıların bir hedefi de esnaftı. Devlet, birçok ev gibi, işletmeleri de kullanılamaz hale getirildi. Bu işletmelerden biri Mesut Yeren’e aiti. Nur Mahallesinde elektrik malzemesi satan Yeren, günlerdir dükkanını onarmaya çalışıyor. ANF’ye konuşan Yeren, devletin elektrikleri kesmekle kalmadığını bir de iş mekanlarını teker teker tarayarak ve bombalayarak işlevsiz hale getirdiğini söyledi. Cizre’de 9 gün boyunca yapılanın tam anlamıyla bir imha operasyonu olduğunu vurgulayan Yeren, “Yeter artık Kürtlere uyguladıkları bu baskı. Taş olsa çatlar” dedi.


Kurşun ve bombalardan delik deşik edilmiş tek bir ev kalmayan Cizre’de en ağır fatura esnafa çıktı. Meydana gelen hasardan dolayı kepenklerini günlerdir açamayan esnaf, yerle bir olan işletmelerini onarmak için çabalıyor. Bu esnaflardan biri Mesut Yeren. Ailesiyle birlikte oturduğu Nur Mahallesi’nde elektrik malzemesi satan Yeren’in dükkanı ateşlenen kurşunlardan ve atılan bombalardan harabeye dönmüş durumda. Bu manzara karşısında isyan eden Yeren, “Devlet emek teknesini bile bize fazla gördü” diye feryat etti.

‘ÇOCUKLARIN ÇIĞLIKLARINA BİLE TAHAMMÜLLERİ YOKTU’
Sokağa çıkma yasağı başladığı günden beri özel harekatçılar tarafından ablukaya altında alındıklarını, dışarıya kesinlikle adım atamadıklarını anlatan Yeren, “Ne elektriğimiz, ne de suyumuz vardı. Geceleri zifiri karanlık olduğu için birkaç kez dükkana gidip malzeme almaya çalıştım. Ama ne mümkün, kapıdan başımı uzatmamla, yaylım ateşi başlıyordu. Korkan çocukların çığlıklarına dahi tahammülleri yoktu. Hangi evde bir bebek ağlasa, o ev taranıyordu” dedi. Devletin canlarını almakla kalmadığını, evlerini ve ekmek teknelerini de hedef alarak topyekun bir imha operasyona giriştiğini altını çizen Yeren, sağ kaldığına bile sevinmediğini ifade ederek, “Ben şimdi ailemi nasıl doyuracağım” diye sitem etti.

‘TAŞ OLSA ÇATLAR’
“Kadından, erkeğe, esnafından, yeni doğmuş bebeğine kadar bütün Kürtler baskı altında” diyen Yeren, “Biz kendimizi bildik bileli baskı altındayız. Hep barış dememize rağmen, devlet sürekli üzerimize geliyor. Bir de yok ölenler sivil değil, yok sivillerin güvenliği için böyle bir operasyon başlattık gibi yalan senaryolar üretiyorlar. Ben size soruyorum bu mahallede sağlam tek bir dükkan, bir ev kalmadı. Onlarca mahalleli hayatını kaybetti. Bu mudur sivillerin güvenliğini almak. Sonra Kürtler neden isyan ediyor diye soruyorlar. Nasıl isyan etmeyelim. Dünya görsün bu zulmü. Ben ailemi nasıl doyuracağım şimdi? Hayatlarımızı hep yerle bir ediyorlar, hem de sonra bize yükleniyorlar. Taş olsa çatlar” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder