19 Eylül 2015 Cumartesi

"Öz yönetim Türkiye demokrasisini ileriye taşıyacak bir ihtiyaçtır

"Hep birlikte öz yönetime" sloganıyla düzenlenen DBP'li Yerel Yönetimler Buluşması'nın sonuç deklarasyonu açıklandı. Açıklamayı yapan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Türk, öz yönetimi meşru bulduklarını söyledi. Türk, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın çözüm için özgür bir şekilde muhtap alınmasını istedi.
Amed'de "Hep birlikte öz yönetime" sloganıyla iki gün süren DBP Yerel Yönetimler Buluşması'nın sonuç deklarasyonu açıklandı.

Deklarasyonu açıklayan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, öz yönetimin meşru ve demokratik talep olduğunu, bu talebin karşılanması noktasında tüm engellemelerin kalkması gerektiğini söyledi. Türk, yüzlerce yıl kendi topraklarında özerk yaşayan Kürtlerin meşru talebinin bir kez daha yasaklandığını belirtirken, devletin insanların, toplulukların, inanç gruplarının nasıl yaşayacağını belirleme yetkisini kendilerinde görmesine tepki gösterdi.

'KÜRT MESELESİNİN YÜZDE 90'I YEREL YÖNETİM SORUNUDUR'
Türk, Kürt sorunu ve çözümsüzlüğe değinerek, şunları kaydetti:
"2013 yılında Sayın Öcalan'ın çağrısı ile başlayan çözüm süreci, tüm ülkede üç yıldır büyük bir barış umudu vardı. Herkes bu meselenin kalıcı barışla sonuçlanacağını ve yeni yaşamın filizleneceğine inanmıştı. 7 Haziran seçimleri sonrası tüm toplumun beklentisinin aksine yönetim erkini bırakmama ve iktidarı paylaşmama ısrarı sonucu topluma kaos ve çatışma reva görmüştür.
Kürt meselesinin yüzde 90'ı yerel yönetimler sorunudur. Bu sorun çözülmediği sürece hepimiz bedellerini ağır ödüyoruz. Dünyada da bunun benzerleri uygulanmış ve önemli sonuçlar alınmıştır. En canlı örneği de yanı başımızdaki Rojava'dır. Kürt meselesinden ayrı olarak yerel yönetim bu ülke için acil bir ihtiyaçtır. Son dönemlerde Kürtlere karşı sert tutumunun tüm Türkiye'ye yayılması kaygı vericidir." 

'ÖCALAN ÖZGÜR BİR ŞEKİLDE MUHATAP ALINMALI'
Öz yönetimin demokratik bir hak olduğunun altını çizen Türk, 1921 Anayasası'ndan bugüne değin birçok metindeki düzenlemede öz yönetimin Avrupa Özerklik Şartı'nda uluslararası hukuk tarafından da güvence altına alındığını aktardı. "Öz yönetim Türkiye demokrasisini ileriye taşıyacak bir ihtiyaçtır" belirlemesinde bulunan Türk, "Öz yönetim en başta ataerkil zihniyet ve onun ürettiği sorunlara karşı geliştirilen bir kadın çözümdür. Hükümeti ve demokratik ve eşitlikçi bir şekilde ülkeyi kaostan çıkarır. Kürt Halkı Önderi'nin özgür bir şekilde çözüm ve müzakere sürecinde muhatap alınması gerekir" dedi.

'MEŞRU VE DEMOKRATİK TALEP'
AKP hükümetini Kürt halkının öz yönetim talebine saygı duymaya çağıran Türk, "Öz yönetim talebini meşru ve demokratik bir talep olarak görüyoruz. Bu meşru ve demokratik talebe karşı özel güvenlik bölgeleri, sokağa çıkma yasağı ilan etmekle yaşam hakkını ihlal etmek, gözaltı ve tutuklamalar ağır bir insan hakları ihlalidir. Bu uygulamalara bir an önce son verip, tutuklanan arkadaşlarımızın serbest bırakmasını istiyoruz" diye konuştu.
Deklarasyonun açıklanmasının ardından seçilmişler polis terörünün sürdüğü Sur ilçesine doğru yürüyüşe geçti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder