18 Eylül 2015 Cuma

Askerler Varto'da şehitliğe yürümek isteyen halkı taradı

Muş'un Varto ilçesi Kulan köyü yakınlarındaki "Şehit İsmail ve Şehit Ronahi Şehitliği"nin bulunduğu alan dün gece savaş uçakları tarafından bombalaması ile birlikte başlayan saldırılar ikinci gününde devam ediyor. Varto'ya bağlı Qulan (Kula), Corsan (Yeşildal), Badan (Teknedüzü) köylerinin kırsal kesiminde bulunan mezarlık alanının yanı sıra bu alan içindeki Girê Boğa Tepesi, Kulan Tepesi ve Kulan Vadisi iki gündür 4 Kobra helikopteri tarafından kesintisiz bombalanıyor. Bombardıman sonucu çıkan orman yangını ise halen devam ediyor.

Binlerce Kürdistanlı Türk devletinin saldırısı sonucu yılan şehitliğe yürümek istedi. Halkın önü zırhlı araçlarla kesilirken, şehitliğe kimsenin gidişine izin verilmedi. Bunun üzerine Kulan köyü kırsalındaki ormanlık alana yürümek isteyen halkın üzerine zırhlı araçlardan ateş açıldı. Özel harekat polisleri halkın geçişine izin vermedi.

10 kişilik bir grubun araziden bombalanan alana girmek istemesi üzerine panzerlerin taraması sonucu bu grup kayalık bölgede mahsur kaldı. Belediye eşbaşkanlarının askerlerle iletişime geçmesi üzerine kayalık bölgede mahsur kalanların aşağıya inmesi durumunda ateşin kesileceği, ilerlemeleri durumunda da kesinle vurulacağı söylendi. Ateşin kesilmesi ile 10 kişilik grup alandan uzaklaştı.

Binlerce kişi "Şehit İsmail ve Şehit Ronahi Şehitliği"nin bulunduğu ovalık alanda bekleyişini sürdürüyor.
Sabah saatlerinde ormanlık alanın alt kısmında askerlerin arasında çıplak vaziyete bir sivilin olduğu gözlenirken, askerler daha sonra bu sivili Kirpi tipi zırhlı araca koydukları görüldü.

Şehitlik alanı ve çevresindeki binalar iş makineleri ile tamamen yıkıldı, şehitlikteki mezarlarda üzerinde isimlerin yazıldığı mermerlerin tamamının kırıldığı, tahta çıtalara vurulan kartonların mezar başlarına asıldığı görüldü. Mezarlık üzerindeki kartonlara yazılanların ne olduğu ise okunamadı.

Tüm alandaki askeri hareketlilik ve operasyonlar sürerken şehitlik karşısındaki ovada ise halkın bekleyişi de devam ediyor.

1 yorum:

  1. Pkk nin sehitligi olurmu?Asker işi bilmiyor kimyasalı dök havadan git bulaşma bunlara.

    YanıtlaSil