19 Eylül 2015 Cumartesi

Binler, askerlerin yıktığı şehitliğin önünde toplandı

Varto'daki "Şehit İsmail ve Şehit Ronahi Şehitliği"ni bombalayan askerler geri çekildi. Askerlerin mezarları yıktığı görülürken, halk büyük tepki gösterdi. Şehitlik önünde yapılan açıklamada, saldırının, Kürt halkının sinir uçlarına dokunmak, halkın sabrını test etme amacını taşıdığı vurgulandı. Ayrıca şehitlik önünde nöbet tutma kararı verildi.

Muş'un Varto ilçesi Kulan köyü yakınlarındaki "Şehit İsmail ve Şehit Ronahi Şehitliği"nin bulunduğu bölgeyi iki gün savaş uçakları ve helikopterlerle bombalayan askerler bölgeden geri çekildi. Aralarında HDP milletvekilleri Ahmet Yıldırım, Lezgin Botan, Bedran Öztürk ve Mizgin Irgat'ın da bulunduğu binlerce kişi ise Şehitliğe akın etti.

YAKIP YIKTILAR!
Askerlerin şehitlik alanındaki cami, cem evi, taziye evini tamamen yıktığı, mezarlıkların mermerlerini kırdığı ve yine mezarları tahrip ettiği görüldü. Şehitlik alanı tamamen yakılıp yıkılırken alanda bulunan 3 sivil araç da taranıp bombalandı ve kullanılamaz hale geldi.

'KÜRT HALKINA NEFRETİN DIŞA VURUMU'
Şehitlik önünde binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen basın açıklamasında konuşan HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, "Son iki aydır Kürt halkı üzerinde estirilen devlet terörünün ne kadar gözü dönmüşlüğe döndüğünün göstergesidir. Kürdistan'ın her ilinde ve ilçesinde geliştirilen sokağa çıkma yasakları, askeri bölge ilanları yapılmak istenen katliamların göstergesidir. Bu süreçte kadını, genci, yaşlısı, herkesi öldürecek katliamlar yapmaktadırlar. Bir kirli savaş yürütmektedirler. Bu kirli savaşın vardığı son nokta, bir halkın kutsal değerleri olan, bir halkın manevi değerleri olan ölülerine, şehitlerine ve mezarlıklarına saldıracak kadar bir gözü dönmüşlüğü, bir akıl dışılığı ifade etmektedir. Hemen arkamızda kendi yaşamını halkının onurlu barışına ve özgürlüğüne adayan gençlerin yaptığı manevi mekânlar yıkılıp, tahrip edilmek sureti ile bilinçaltlarındaki Kürt halkına kin ve nefretin dışa vurumu sergilenmiştir" şeklinde konuştu.

'DİRENİŞLE KARŞILAYACAĞIZ'
Yıldırım, "Yine mezarlık içerisinde yapılmış olan ve Allah'a ellerin dua için açıldığı camimiz, cem evimiz ve taziye evimiz de yıkılmak ve imha edilmek sureti ile bu katliamla özellikle Kürt halkının sinir uçlarına dokunmak, halkın sabrını test etme amacını taşımaktadır" diyerek, şöyle devam etti: "Burada şehitliğe ve çevresinde saldırı halinde bulunmayan gerillalara yapılan imha amaçlı saldırılar aslında devletin Kürt halkına duyduğu duygunun ne ye tekabül ettiğini çok iyi göstermektedir. Şuan itibari ile özel güvenlik ve askeri bölge ilan edilen bir yerdeyiz. Gayri meşru olarak kanun hükmünde bir kararnameden çıkmış olan bir yetkiyi sadece bir valinin kullanması ile alınmış bir karardır. Bu kararın halklar vicdanında hiçbir karşılığı yoktur.
Kürt halkı tarihi boyunca bu saldırıların daha misli ile gerçekleşenlerini nasıl bir ittifak, direniş ile karşılamışsa bunu da karşılayacaktır. Kimse zulümle abat olmamıştır. Hiç kimse katliamla kendisini geleceğe taşımamıştır. Hiç kimse yaşamını halkının özgürlüğüne ve barışına adayan gençlerimize kirli saldırılarla bu halkı özgürlük mücadelesinden vazgeçirememiştir, bugün ve yarın da vazgeçiremeyecektir."
Şehitliğin korunması için iki günlük nöbet tutulacağı öğrenildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder