26 Eylül 2015 Cumartesi

Becerikli: AKP ve Saray anayasa ve hukuku çiğniyor!

Kürdistan’da devam eden askeri operasyonlar ve çatışmalı ortamı önlemek için ‘Canlı Kalkan’ olmak üzere çatışma alanına giden HDP ve DBP Batman eş başkanları ve yöneticiler, ‘Örgüt propagandası’ yaptıkları gerekçesiyle tutuklanırken, duruma tepki gösteren HDP Batman Milletvekili Saadet Becerikli, ANF’ye konuştu. 


Savaş konseptinin Saray talimatı ile başlatıldığını dile getiren Becerikli, “Saray ve AKP Hükümetinin aldığı savaş kararının öz yönetim modelini engellemek ve 400 milletvekili elde etmek için alınan bir karardır” dedi.
Devlet Kuzey Kürdistan’da savaş stratejisini neden devreye koydu? Önceleri dağlar bombalanırdı şimdi ‘güvenlik bölge’ yasağı ile birlikte sokağa çıkma yasağı da söz konusu…
7 Haziran’dan sonra Hükümet ve özellikle Saray, yeni bir savaş konsepti ortaya koydu. Bu savaş konseptinde özellikle HDP’ye oyların çok çıktığı ilçelerden başladı. Yüksekova’dan tutun Varto’ya, Lice, Silvan, Silopi ve Cizre’de katliam girişimleri oldu. Bunlar hepsi savaş konseptinin oy hesabıyla ortaya konulan saldırılardı. Tabi Kürt halkı buna karşı duyarlıdır, neler olup bittiğini çok çabuk irdeleyebiliyor. Hatta Cumhurbaşkanının ‘400 vekillik olsaydı bunlar olmazdı’ sözü ile kendisini ele verdi. Daha önce iktidarını kaybetmesiyle hırçınlaştı sözlerine kendisi zaten açıklık getirdi. Kürt halkı da Saray’ın tutumuna karşı çok duyarlı davrandı, Cizre’de bunun bir bariz örneğidir. Devletin Cizre’de uyguladığını birde biz yolda giderken dağların patikalarına kadar önümüze set konulmuştu. Kendileri Cizre’ye gidişimizi engellerken halkın orada uygulandığı vahşetten haberdar olmasın diye. Ancak Kürtler de devletin bu yaklaşımına karşı daha duyarlı hale gelerek mücadele etmekte daha hazırlıklı olmalıyız duyarlılığını geliştirdi.
AKP Hükümeti, savaşın Kürt siyaseti başlattığını söylüyor bu savaşın faturası size kesilmiş durumda. Öte yandan Kürt siyaseti, çatışmaların olduğu yerlere ‘Canlı Kalkan’ olduğu için ‘Örgüt propagandası’ yaptığı gerekçesiyle tutuklandılar.
Devletin başlattığı askeri operasyonlara karşı Kürt siyaseti topyekûn karşı olduğunu halkımız bilmektedir. Son olarak Sason’da başlatılan askeri operasyon sonucu çıkan çatışma çıktığını duyan vatandaşlar bir şekilde organize olarak çatışma bölgesine canlı kalkan olarak yürüdü. Bu tamamen insani bir yaklaşımdır. Kendi canını ortaya koyarak iki tarafında ölmemesi için gidilen bir eylemdi. Son dönemde Batman’da 6 bölge ‘güvenlik bölge’ ilan edildiği için halkımızı çatışma alanına almamaya başladılar ama arkadaşlarımızın o kararlılığı yaşanan çatışmayı durdurdu. Aynı savaş konsepti içerisinde 83 arkadaşımız gözaltına alınmaya çalışıldı, savcılık kararı il 26 arkadaşımız tutuklandı. Bu tutuklanan tümü belediye il ve ilçe eş başkanlarımız ve yöneticilerimizdi. Bu tutuklamalarının tek nedeni; partimizi yöneticisiz bırakarak, hedeflediği oy oranına ulaşmaktır. Yine bununla bağlantılı olarak sandıkları bir araya toplayarak sanki daha önce oyların silahla toplandığı gerekçesini gösteriliyor. Bu abes tutum tamamen anayasaya aykırı bir durumdur.
Tabii 7 Haziran’dan bu yana Hükümet ve Saray’ın anayasa, hukuk ve yasaları tamamen çiğnediği çok açıktır. Bu taşımalı sandık uygulaması da bunun bir parçasıdır. Kürt oylarının, meclise gönderdiği vekillerin oranını düşürmek ve kendi hedeflediği 400 vekile ulaşmak, bunların hep hile yoluyla yaptığı çok açıktır. Ama gelişen hava ve atmosfer özellikle Batman üzerinde amaçlarına ulaşamayacaklardır. Biliyorsunuz bir Bayram geçirdik ama halk bayram kutlamadı burada politik olmayan bir yurttaşa bile gittiğimizde nelerin olup bittiğini çok iyi anlayabiliyor. Şimdiye kadar insanlar sadece dua ediyorlardı ama şuan Cumhurbaşkanına beddua ederek karşılık veriyor. Halk bu savaşın ve yaşanan sonuçların Saray’dan verilen kararlar olduğunu bildiği için böyle bir yaklaşım söz konusudur.
Batman’da da öz yönetim ilanında bulunuldu, ancak tüm yerel yöneticiler tutuklandı. Bu modelin inşası ile bir bağlantısı sizce var mıydı?
Öz yönetim çalışması örgütsel yapılarımız tarafından yapılıyordu. Zaten tutuklamalar da buna yönelikti. Şimdi BDP İl eş başkanları tutuklu, belediye eş başkanı tutuklu, Beşiri ve İkiköprü eş başkanı tutuklu. Onlar da biliyor böyle bir uygulamanın yerel yönetimler dışında gelişebileceğini mümkün olmadığını çok iyi biliyorlar. Amaç bunun da önünü kesmek, bütün olarak Kürt halkının gelişimini engellemektir. Baskı ve hukuksuzluk ne yazık ki devam ediyor. Ancak ‘Öz Yönetim’ modelini çok kolay benimseyen bir halk gerçekliği var karşımızda. Uygulaması da belki bu baskıların azalması sonucu iyileşebilir düşünüyorum ama şuan halkın yöneldiği şey başlatılan askeri operasyonlardır, yıllarda çocukların bir mezarı olmadan yaşadı ve şimdi çocuklarına ait bir mezar taşı var buna da tahammül edemeyen AKP Hükümeti, bu şehitlikleri bombalıyor. Halkımız çocukların mezarları başında nöbet eylemleri devam ediyor. Son olarak ‘Öz Yönetim’ modeli kendi ihtiyaçlarını karşılamak ve yaşam standartlarına göre bir model oluşturacağına halkın da biz seçilmişlerinde inancı tamdır. 
...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder