19 Eylül 2015 Cumartesi

Berxwedan sütten kesilmeden annesi katledildi

Cizre’de ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından katledilen 21 sivil devlet yetkilileri ‘terörist’ ilan ederken, annesi ve yengesinin özel timler tarafından öldürdüğünü söyleyen Gurbet Edin isyan etti. Annesinin vasiyeti üzerine mezarına kına döktüğünü ifade eden Edin, “annem ve 18 yaşındaki yengem devletin gözünde teröristtir, 8 çocuğu olan annem ve bir yıllık evli olan yengemin elinde silah mı vardı?” diye konuştu.


Kürt sorununu çözümsüz bırakan Türk devleti, şiddet ve katliamla geçiştirme stratejisi, Cizre’de tekrardan ayyuka çıktı. 1993 yılında koruculuk sistemini reddettikleri için Cizre’nin Kavilkir (Fıstıklı) köyündeki evleri askerlerce yakılan ve Cudi Mahallesine yerleşen Edin Ailesi, aradan 22 yıl geçmesine rağmen devlet katliamından kurtulamadı. 45 yaşındaki Maşallah Edin ve 18 yaşındaki gelini Zeynep Taşkın, evlerinde özel hareket timlerinin kurşun yağmuruna tutularak yaşamlarını yitirdi.
Bir yaşındaki bebeği Berxedan’ı son nefesine kadar kucağından bırakmayan 18 yaşındaki Zeynep Taşkın, Güney Kürdistan’da kamyon şoförlüğü yapan eşi Eyaz Edin ile telefonla görüşürken katledildi. Gelini ve torununu kanlar içerisinde gören Maşallah Edin de evin dış kapısına koştu. Bunun üzerine Maşallah Edin de kurşunların hedefi oldu. Zırhlı araçtan açılan ateş sonucu Edin ailesinden  iki kişi katledilirken üç kişi de yaralanıyor. Günlerce ölülerini defnedemeyen ve yaralılarını hastaneye götüremeyen aile fertleri, Cizre’de yaşanan ‘devlet terörünün’ nesiller boyu unutulmayacağı düşmanca bir saldırı olduğunu söylüyor.
1993 yılında koruculuk sistemini kabul etmedikleri için Kavilkır Köyünden, Cizre’nin Cudi Mahallesine yerleştiklerini söyleyen Gurbet Edin, annesi ve yengesinin katledilmesini ‘Kürtlerin alın yazgısı’ diyerek özetliyor. Kürtleri inkar eden devletin ihanet dayatmalarına karşı köylerini yalın ayakla terk ettiklerini dile getiren Edin, “o zaman bölgenin varlıklı aileleriydik ama devlet köylerimizi ateşe vererek bizi kentte sürdü. Bu kez şehrin en yoksulu olduk ve yoksullar Cudi Mahallesinde bir araya geliyordu.”

BERWXEDAN ANNE SÜTÜNE DOYAMADAN ANNESİ KATLEDİLDİ
Son yıllara kadar sürekli devletin baskı ve inkar politikası ile karşı karşıya olduklarını ifade eden Edin, Cizre’de devletin son katliam saldırılarında artık devletin hiçbir meşruiyetinin kalmadığını şu sözlerle dile getiriyor: “annem daha 45 yaşındaydı, yengem Zeynep Taşkın 18 yaşındaydı. İkisi kanlar içerisinde kaldığında 6 kardeşim anneleri ve yengelerinin kanlar içerisinde olan bedenleri ile karşılaştı. O çocuklar bu devletin meşruiyetini nasıl kabul edecek? Sokakta yürürken gördükleri her Türk asker ve polisine karşı öfke ve intikam duyguları ile büyüyecek. Devlet artık çocukları annesiz ve babasız bırakan ölüm makinesine dönüşen timlerini buradan alıp götürsün hatta bu katilleri bir dakika bile görmeye tahammülümüz kalmamış. Bir yaşındaki yeğenim Berxwedan daha anne sütüne doymadan annesini kaybetti. Yarın Berxwedan büyüdüğünde ‘sen annenin kucağındayken, Türk devletinin katil özel timleri anneni katletti mi diyeceğiz?’ Kabul et saraydaki Allah tanımaz, sen bebekleri annesiz bıraktın, Kürtlere terörist diyerek kendini dünyanın karşısında temize çıkartacağını düşünüyorsan da bizim vicdanımızda hep katil olarak kalacaksın. Yeğenim Berxwedan’ın minnacık bedeninde şarapnel parçası duruyor. Allah şahittir Kürtler artık kendi kimliği ve kültüründen vazgeçmeyecek, Berxwedan belki annesiz büyüyecek ama yarın karşınızda dimdik duracak” diye konuştu.

‘KIZIMIN MEZARINA KINA DÖKTÜM’
Katledilen Maşallah Edin’in annesi Hizna Dayan, kızının vasiyeti üzerine mezarına kına sürdüklerini dile getirdi. Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cizre’de yaşanan katliamın talimatını verdiğini kaydederek, “Kızım daha 45 yaşındaydı. 8 çocuk annesiydi. Sürekli ‘ben öldüğümde saçlarıma kına sürüp beni gömsünler diyordu. Ama ben asla kızımın bir gün öleceğini tahmin etmemiştim, çok acı, tarifi yok bu acının yüreğimi dağlayan Erdoğan’dan bu dünyada ve ahrette davacıyım. 8 çocuk annesi olan kızıma üstüne üstlük birde terörist diyor. Bu terörist nasıl bir şeydir? Bence terörist onun Cizre’ye gönderdiği katilleridir. O katiller kadın, çocuk, yaşlı genç demeden herkesi katletmek için elinden geleni yaptılar. Ancak 21 kişi öldürebildiler ellerinden gelseydi belki binlerce kişi öldüreceklerdi. 30 yıldır bu devletin Botan’da yapmadığı katliam, görmediği zulüm sanırım daha da kalmadı. Eğer Erdoğan imanı varsa? Eğer Allah inancı varsa? O zaman öldüğünde nasıl can çekeceğini bilmelidir.” 

...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder