16 Mart 2015 Pazartesi

Valentin Rasputin hayata gözlerini yumdu

MOSKOVA
Sovyetler döneminin en tanınmış yazarlarından olan Valentin Rasputin, 77 yaşında hayata gözlerini yumdu. Rasputin, Sovyet döneminin ‘köy yaşamını romanlarının ana teması yapan yazarlarındandı.



Cumartesi günü Moskova’da bir hastanede yaşamını yitirdiği bildirilen Rasputin’in doğum günü olan 15 Mart’tan hemen önce hayata gözlerini yumduğu hatırlatıldı.
Tanınmış yazarın vefatı üzerine bir açıklama yapan Rusya Kültür Bakanı Vladimir Medinski, “birçoğumuz onun kitaplarıyla büyüdük. Eserleri, güzel ülkemizi anlamamıza yardım ediyordu” diye konuştu.
1937 yılında çiftçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Valentin Rasputin, çocukluğunu ve gençliğini Doğu Sibirya’da  geçirirken, bu dönemdeki zor yaşam koşulları onun ileride yazdığı romanları için malzeme oluşturmuştu.
1970 yılından itibaren romanlarının tercüme edilmesi sayesinde Batılı ülkelerde de tanınmaya başlayan Rasputin, özellikle ‘Matyora’dan ayrılık’ adlı romanıyla ilgi çekti. Bu romanda Rasputin, köyüne yapılacak bir baraja karşı direniş sergileyen yaşlı bir köylü kadının hikayesini anlatıyordu. Rasputin’in bu romanından uyarlanarak çekilen film de 1984 Berlinale’de açılış filmi olarak gösterilmişti.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder