16 Mart 2015 Pazartesi

Kobanêlilerin topraklarına akışı sürüyor



DAİŞ çetelerinin saldırıları sonrası topraklarını terk etmek zorunda kalan Kobanêliler geri dönmeye başladı. Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan evlerine geri dönenler, Türkiye’ye gittikleri için pişmanlıklarını ifade ederken, topraklarına dönmüş olmanın mutluluğu ise yüzlerine yansıdı.


DAİŞ çetelerinin katliam tehdidi yüzünden yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalan Kobanêliler, kafileler halinde kente geri dönmeye başladı. Saldırıların yoğunlaşarak kentin merkezine vardığı 6 ay önce, yanlarına alabildikleri kadar eşyalarıyla Türkiye’ye geçenlerin bir kısmı, Kobanê’nin özgürleştirilmesi sonrası, ayrıldıkları yurtlarına yeniden dönme telaşı ve sevinci yaşadı. Türkiye’ye geçen halkın büyük bir bölümü, bölge belediyelerin ve yurttaşların desteği ile kurulan kamplara ve evlere yerleştirilerek yaraları sarılmaya çalışıldı. Her geçen gün gelenlerin sayısının artması ve yardım eli uzatılmaması nedeniyle Türkiye devletine gösterilen tepkiler sonucunda, Kobanêlilerin bir kısmı da AFAD tarafından kurulan kamplara yerleştirilmişti.
Aylarca süren bu misafirlikten sonra Kobanêlilerin bir kısmı bugün Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan evlerine geri döndü. Eşyalarıyla birlikte Sınır Kapısı’nın Türkiye tarafında işlemlerini yapan Kobanêliler, ara bölgeye geçerek burada Kobanê Kanton yönetiminin görevlilerince oluşturulan masalarda kimlik kayıtlarını yaptı. Kayıt işlemlerini tamamlayan aileler, daha sonra eşyalarını ara bölgeye gelen araçlara bindirerek ya da eşyalarını sırtlarına yükleyerek ne durumda olduğunu bilmedikleri köylerinin ve evlerinin yolunu tuttu.

BİRKAÇ SAATTE BİN 800 KİŞİ GERİ DÖNDÜ

Sınır kapısında görev yapan kayıt görevlilerinden alınan bilgiye, sınır kapısının açılmasından birkaç saat sonra Kobanê’ye geçenlerin sayısı bin 800’ü buldu. Bu sayının akşam saatlerine kadar birkaç katı artması bekleniyor.
Kobanê kent merkezinde evleri bulunanlar, doğrudan evlerine geçebilirken, köylerde yaşayanlar ise çetelerden temizlenen köylerde hala mayın tehlikesi bulunması nedeniyle alınan izinler doğrultusunda köylerine gidebildi. Köylerindeki mayınlar henüz temizleyenmeyen halk ise kurulan Mala Gel (Halk Evleri)’ne yerleştirildi.

SEVİNÇ YÜZLERİNE YANSIDI

Terk etmek zorunda kaldıkları topraklarına dönen Kobanêli ailelerin, aylar süren zahmetli ayrılıklarının ardından yaşadıkları sevinç adeta yüzlerine yansıdı. Geri dönenlerin ağzından dökülen ilk cümleler ise yaşadıkları pişmanlıklar oldu.
Mecbur kalsalar da yurtlarını terk ettikleri için pişman olduklarını ifade eden Kobanêlilerden bölge belediyelerinin kurdukları kamplarda yada kendilerine kapılarını açan bölge halkına misafir olanları, gördükleri ilgi ve yardımlardan dolayı teşekkürlerini dile getirmekten imtina etmezken, devlet tarafından kurulan kamplarda kalanlar ise yaşadıkları zorlukları anlattı.


Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri açılan sınır kapısından gelişlerin bundan sonra da yoğun şekilde devam etmesi bekleniyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder