ANKARA
HDP, Halepçe Katliamı'nın "Kürt Soykırımı" ve 16 Mart'ın "Kürt Soykırımını Anma Günü" olarak tanınması için kanun teklifi verdi. Teklifte, "Günümüze kadar 43 bin 753 kişinin ölümüne, 61 bin 200 kişinin de sakat kalmasına sebep olduğu tahmin edilen bu kimyasal saldırılar, dünyanın en büyük insanlık trajedilerinden biridir" denildi.
HDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, Irak'ta Kürt halkına yönelik katliamların ve Halepçe Katliamı'nın "Kürt Soykırımı" ve 16 Mart'ın "Kürt Soykırımını Anma Günü" olarak tanınması için kanun teklifi verdi.
'KÜRT HALKI BİTİRİLMEK İSTENDİ'
Aktaş, kanun teklifi gerekçesinde Halepçe Katliamı'nın sömürgeci ırkçı Baas rejiminin Kürt halkına dönük sıradan bir saldırısı olmadığına dikkat çekerek, "Halepçe Katliamı adına 'Enfal Harekâtı' denilen katliamlar dizinin son halkasıdır. Halepçe Katliamı planlı olup, belirlenmiş amaç doğrultusunda yürütülmüştür. Baas rejiminin belirlenmiş amacı Kürt halkını kadim topraklarında söküp atmak, yani bitirmekti. Bu açıdan bakıldığında, bu saldırı Kürt halkına dönük bir soykırımdır. Baas rejimi, Kürt halkını toprağından sürerek, asimile ederek bitirme hedefini 'Enfal Harekâtı' adı altında sistemli olarak geliştirmiştir. Enfal Harekâtı boyunca 4 bin 500 köy yakılıp yıkılarak insansızlaştırılmış, 180 bin Kürt katledilmiştir" ifadelerini kullandı.
'DÜNYANIN EN BÜYÜK TRAJEDİSİ VE SOYKIRIM SUÇU'
Aktaş, şöyle devam etti: "Saddam Hüseyin yönetimindeki Baas rejimi tarafından tüm dünya devletlerinin ve halklarının gözü önünde, 16 Mart 1988 günü başlatılan ve 3 gün süren hava saldırılarındaise özellikle Halepçe Kasabası ve civarı kimyasal silahlarla bombalanmış ve bu saldırıda çoğu çocuk ve kadınlardan oluşan 12 bin kişi yaşamını yitirmiştir. 14 bin765 kişi de ağır yaralanmıştır. Günümüze kadar 43 bin 753 kişinin ölümüne, 61 bin 200 kişinin de sakat kalmasına sebep olduğu tahmin edilen bu kimyasal saldırılar, dünyanın en büyük insanlık trajedilerinden biridir."
Saddam Hüseyin rejiminin özellikle “Enfal Harekâtı” kapsamında amaçladığı ve gerçekleştirdiği suçların soykırım suçu olduğunu vurgulayan Aktaş, 1 Mart 2010 tarihinde Irak Yüksek Ceza Mahkemesi'nin Halepçe Katliam'ını “soykırım “olarak tanımladığını, bu karardan sonra; başta Irak parlamentosu ve Irak Bölgesel Kürt Parlamentosu olmak üzere Norveç, İsveç ve İngiltere parlamentolarının da bu katliamın sistematik bir soykırım olduğunu kabul ettiklerini kaydetti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder