16 Mart 2015 Pazartesi

Brezilya’da Rousseff’e yönelik baskı artıyor



BRASİLİA/ANF

Brezilya’da kamuya ait Petrobras şirketinde yaşanan rüşvet ve yolsuzluk skandalları Devlet Başkanı Dilma Roussef’i zorlamak amacıyla kullanılmaya devam ediyor. Ülke genelinde sağ muhalefetin gizliden öncülük ettiği eylemlerde Roussef’in de istifası istendi.

Brezilya’da Petrobras petrol şirketinde yaşanan rüşvet ve ihale yolsuzluklarının, Devlet Başkanı Dilma Roussef’in üyesi olduğu İşçi Partisi (PT)’ye kadar sıçraması, sağ muhalefeti harekete geçirdi. Polis yetkililerin göre, dünkü gösterilere ülke genelinde yaklaşık bir milyon kişi katıldı.

Petrobras şirketinde yaşanan skandalların devlet başkanının da sorumluluğunda olduğunu dile getiren eylemciler, Roussef’in istifasını da talep ettiler. Polis yetkililerine göre eylemlere en büyük katılım sağ muhalefetin kalesi olarak bilinen Sao Paolo’da gerçekleşirken, eyleme yarım milyona yakın kişi katıldı.

Toplam 74 kentte düzenlenen gösteriler kapsamında başkent Brasilia’da 50 bin, Belo Horizonte’de 24 bin ve Rio de Jenerio’daki eyleme de 12 bin kişi katıldı.

İDDİALAR OLDUKÇA AĞIR

Eski bir kent gerillası olan Dilma Rousseff, Ekim ayında yapılan seçimlerde aldığı yüzde 51,5 oy oranıyla ikinci kez devlet başkanlığı görevine seçilmişti. 3 ay önce ikinci dönemi için yemin eden Rousseff, ve hükümete kadar ulaştırılmak istenen rüşvet skandalına ilişkin iddialar oldukça keskin.

Rüşvet skandalı kapsamında daha önce gözaltına alınan Petrobras eski direktörü Paulo Roberto Costa ve işadamı Alberto Yussef tarafından verilen ifadelerde, İşçi Partisi (PT)’nin genel saymanı Vaccari Neto’nun ‘Petrobras sistemi içerisindeki rüşvet çarkının PT’li operatörü’ olduğu iddia edilmişti.
Petrobras eski direktörü Paulo Roberto Costa da, şirketin alt yapı çalışmaları için şirketlere verilen ihalelerin bedellerinin şişirildiğini söylemişti.

İddialara göre, 80 bin çalışanı olan Petrobras şirketinin verdiği ihale bedellerinin yüzde 3’lük kısmı düzenli olarak PT ve diğer koalisyon ortağı partiler ile aracı kişilere aktarılıyordu. Petrobras’ın bir başka eski yöneticisi de, 2003-2013 yılları arasında PT’ye toplamda 150 ile 200 milyon dolar arasında rüşvet verildiğini, PT saymanı Vaccari Neto’nun ise tek başına 4,5 milyon dolar rüşvet aldığını iddia etmişti. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder