16 Mart 2015 Pazartesi

HDP ve KJA: Halepçe Katliamı'nı lanetliyoruz


HABER MERKEZİ

HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve KJA, 16 Mart 1988'de düzenlenen Halepçe Katliamı'na ilişkin açıklama yaparak, katliamda yaşamını yitirenleri andı. Açıklamalarda, katliamın Kürtlerin özgürlük mücadelesini engelleyemediği belirtildi.

HDP: ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ GERİLETİLEMEDİ

HDP, 16 Mart 1988’de Irak’ta Saddam ve Baas Yönetiminin, kimyasal ve biyolojik silahlar kullanarak kadın, çocuk, yaşlı, genç binlerce Halepçeli Kürdü katlettiğine dikkat çekerek, "Kürt halkının hak eşitliği ve özgürlük taleplerini defalarca silahla bastırmayı deneyen Baas Yönetimi, bu saldırısıyla insanlık tarihine katliamcı olarak geçti" dedi.

Katliamın Kürt halkının özgürlük ve eşitlik mücadelesini geriletemediğine vurgu yapılan açıklamada, "Bugün Suriye Kürdistanı’nda kanton yönetimlerini oluşturan Rojava halkları, Suriye’deki Baas rejiminin baskılarını ve yok sayma çabalarını da, IŞİD çetelerinin barbarlıklarını ve saldırılarını da aşarak özgürlük ve eşitlik mücadelesini yeni bir aşamaya ulaştırdı" denildi.

BEYAZIT KATLİAMI

HDP açıklamasında, Beyazıt Katliamı'na da değinilerek, "16 Mart 1978’de, İstanbul Üniversitesi önünde kontrgerilla ve sivil faşistler tarafından düzenlenen bombalı saldırıda 7 öğrenci hayatını kaybetti, 41 öğrenci yaralandı. Bu katliam, halen görevde bulunan o dönemin polis şeflerinin desteği ve himayesi altında yapıldı" ifadelerine yer verildi.

KJA: İNSANLIĞIN YÜZLEŞME GÜNÜ

KJA, "Kürt halkı olarak canlı bir belleğe sahip olmanın acısı özgürlük mücadelesiyle günden güne zafere ulaşırken 16 Mart keskin bir elma kokusuyla yükselir Kürdistan coğrafyasında" ifadelerini kullandığı açıklamasında, şunları kaydetti:

"Tüm insanlık Dersim, Zilan, Halepçe, Qamışlo, Roboski ve Şengal katliamlarını canlı bir şekilde izlerken, insanlık vicdanını kaybetti. Kürt halkı olarak yaşadığımız tüm katliamlar belleğimizde hep canlı kalacaktır. Tüm insanlık kendi tarihiyle yüzleşme günü olarak 16 Mart 1988’i görmeli.

İnsanlık tarihinin en büyük soykırımı olan Halepçe Katliam'ında 12 bin insanımız yaşamını yitirmiştir. 12 bin insan çığlıklarıyla vicdanımıza seslenerek tüm katliamlarla yüzleşmeyi bir insanlık görevi olarak önümüze koymuştur."
Açıklamalarda katliamlar lanetlenirken, yaşamını yitirenler anıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder