16 Mart 2015 Pazartesi

Newroz coşkusu-Selahattin Erdem


Kürt halkı Newroz kutlamalarına başladı. Tarihin en büyük özgürlük bayramını kutluyorlar. Kutlamalara büyük coşku içinde yaşanan 8 Mart eylemlerinin etkisi yansıyor. Her alandaki kutlamaların başını Kürt kadınları çekiyor. Bu Newroz’un coşkusunu Kobanê ve Til Hemis zaferleri büyütüyor. Başta gençler ve kadınlar olmak üzere tüm Kürt halkı 2015 Newrozu’nun “Öcalan’a Özgürlük Newrozu” olduğunu söylüyor. Dört parça Kürdistan ve yurt dışında Kürtlerin yaşadığı her yerde başlayan Newroz coşkusunun 21 Mart günü Amed’de doruğa çıkacağı anlaşılıyor.


Her bakımdan tarihin en büyük Newroz kutlamaları yaşanırken, tüm gözlerin İmralı’ya dönmüş olduğu gözleniyor. Hem Kürtler ve dostları, hem de Türkiye toplumu ve AKP hükümeti İmralı’da tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dan yeni Newroz Mesajı bekliyor. Kürtler HDP İmralı Heyeti aracılığıyla Önder Abdullah Öcalan’ın görüntülü Newroz mesajının Amed Newroz Meydanı’nda yayınlanmasını beklerken, hükümet ve Türkiye toplumu da Kürt Halk Önderi’nden yeni bir barış ve demokrasi mesajının gelmesini bekliyor.
Kuşkusuz bu beklentiler temelsiz ve gerçekleşemez değildir. 28 Şubat Dolmabahçe açıklamasının doğal sonucu, Newroz’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yeni bir barış ve demokrasi mesajı yayınlamasıdır. Bunun da en azından sesli ve görüntülü olmasından daha doğal bir şey olamaz. Eğer İmralı’daki görüşmeler gerçekse ve taraflar tutarlıysa, eğer müzakere sürecini geliştirmek için gereken komisyonları oluşturmak üzere HDP-AKP heyetleri arasındaki görüşmeler aldatıcı değilse, eğer gerçekten barış ve demokratik siyasi çözüm gerçekleşecekse, o zaman Kürt Halk Önderi’nin sesli ve görüntülü Newroz mesajı yayınlaması artık gereklidir. Yoksa “çözüm sürecine” ilişkin yapılan açıklamaların inandırıcılığı kalmaz.
Kaldı ki Kürtler, bu Newroz’da sesli ve görüntülü mesaja razı olsalar da aslında Önder Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü istemektedirler. Bu gerçeği on milyon imza topladıkları 15 Şubat komplosunu protesto eylemlerinde açıkça ortaya koymuşlardır. “Öcalan’a özgürlük” sloganıyla başlattıkları eylemi başarıya kadar, yani İmralı duvarları parçalanıp Kürt Halk Önderi fiziken özgür haline gelene kadar sürdüreceklerini açıkça ifade etmişlerdir.

Kürt halkını hiçbir güç engelleyemez 

Kürtlerin söz konusu kararlarını hayata geçirmek için sonuna kadar güçlerini seferber edecekleri kesindir. Kürt halkının bu tutumu ve çabasının Türkiye toplumunda da olumlu karşılık bulduğu tartışmasızdır. AKP hükümetinin de bu yönlü adımlar atmaktan başka çaresi kalmamıştır. Fakat yine de hiç kimse ham hayalci olmamalıdır. Çünkü Kürt sorunu öyle bir sorundur ki, bu sorunu yaratan zihniyet ve siyaset öyle bir zihniyet ve siyasettir ki, sanıldığı gibi kolay değişimin yaşanmayacağı açıktır. Bu iş, en ağır hastalığı tedavi eder gibi bir şeydir.
Ancak Kürt halkının gücünün yapamayacağı şey yoktur. Kürt halkını engelleyebilecek bir güç kalmamıştır. Bunu DAİŞ karşısında Şengal ve Kobanê’de gösterilen direniş açıkça göstermiştir. DAİŞ vahşeti karşısında hiçbir güç duramazken Kürt gerillası ve halkı durmuş, tarihi Kobanê direnişiyle DAİŞ faşizmine belini kıran sertlikte bir darbe vurulmuştur. Aynı durum Cezire’de, Şengal ve Kerkük’te devam etmektedir. Faşist DAİŞ saldırılarına karşı Kürt direnişinin yeni yılda da devam edeceği anlaşılmaktadır.
Kürtlerin büyük Newroz coşkusunu yaratan çok önemli bir olay Kürt Halk Önderi’nin İmralı’da geliştirmeye çalıştığı müzakere süreci olurken, diğerinin de DAİŞ faşizmine karşı Kobanê’de zafer kazanan tarihi direniş olduğu açıktır. Söz konusu direniş ve zafer Kürt halkına kendi gerçek gücünü göstermiştir. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın demokratik modernite kuramıyla donanan Kürt halkının ve bireyinin yenilmez gücü açığa çıkmıştır. 
Şimdi gerillada somutlaşan bu direniş gücünün verdiği moralle Newroz kutlayan Kürt halkı, 2015 Newrozu ile de yeni bir başlangıç yapmak istemektedir. Bilindiği gibi Kürtler için her Newroz yeni bir özgürlük çıkışı, bir özgürlük hamlesi olmaktadır. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Kürt halkı için en büyük özgürlük adımı olan PKK’nin temellerini 1973 yılının Newroz’unda atmıştır. Yine 1977 Newrozu’nda Kürdistan’da yaptığı geniş toplantılarla Kürdistan Devrimci Gençlik Hareketi’nin gerçekleşmesini sağlamıştır.

Her Newroz yeni bir serhildan hamlesi  

12 Eylül faşist-askeri rejimini ideolojik yenilgiye uğratan büyük zindan direnişi 1982 Newrozu’nda başlamıştır. PKK Merkez Komite üyesi Mazlum Doğan’ın Diyarbakır zindanında gerçekleştirdiği Newroz direnişi, Dörtlerin direnişi ve 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu eylemiyle devam ederek, PKK’nin direniş çizgisini oluşturan tarihi Zindan Direnişi’ni ortaya çıkarmıştır. Bu da Kürdistan tarihinin en önemli direniş başlangıcını oluşturmuştur. 
Newroz’un özgürlük ve direniş gerçeğini güncelleyen Çağdaş Kawa Mazlum Doğan direnişçiliği Kürdistan’da özgürlük için yeni bir direniş sürecini başlatırken, Zindan Direnişi karşısında ideolojik yenilgi yaşayan 12 Eylül faşizmi için de sonun başlangıcı ortaya çıkmıştır. O günden bu yana geçen otuz üç yıllık süreç işte bu başlangıcın gelişerek devamı olmuştur. Bu otuz üç yılda her Newroz gerillanın ve serihildanın yeni bir hamlesine tanıklık etmiştir. Ölümsüz Gerilla Komutanı Mahsum Korkmaz’ın 1986 Newrozu’nu Gabar Dağı’ndaki tarihi eylemlerle kutlaması gerillanın eylem çizgisi olarak bugüne kadar gelmiştir. 
Kürt halkının ulusal diriliş devrimini ifade eden ilk serhildan 1990 Newrozu’nda başlamıştır. 1990’lı yılların her Newroz’unda Zekiye Alkanlar, Rahşan Demireller, Ronahi ve Berivanlar kendilerini Newroz alevi haline getirirken, Kürt halkı da bir Newroz halkı olarak tarih sahnesinde yerini almıştır. Uluslararası komploya ve onu temsil eden İmralı sistemine karşı büyük direniş de 2006 Newrozu’nda başlamıştır. PKK İnşa Komitesi üyesi Viyan Soran’ın “Artık İmralı sistemiyle birlikte yaşanamaz” diyerek 15 Şubat komplosunu protesto eden tutumunu benimseyen Kürt halkı, 2006 Newrozu’nda “Önder Apo Siyasi İrademdir” kampanyasını doruğa çıkartarak yeni bir mücadele sürecini başlatmıştır.

Newroz özgürlük için yeni bir çıkış olabilir

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 2013 Newrozu’nda Amed Newroz meydanında yayınlanan ‘’Barış ve Demokrasi Manifestosu’’, Kürtler kadar tüm Türkiye toplumu açısından da yeni bir umudun başlangıcını ifade etmiştir. Kürt tarafının titizlikle uyduğu ve uyguladığı “çözüm planının” gerekleri yerine getirilmiş olsaydı, bu temelde demokratikleşme ve Kürt sorununu çözen bir Türkiye şimdi tüm dünyanın en özgür ve demokratik ülkesi durumunda olacaktı. Ne var ki, AKP hükümetinin oyalamaları nedeniyle iki yıldır bu sürecin boşa çıkarılmış bulunması Türkiye’yi mevcut çıkmazlar içinde tutmuştur.
Şimdi İmralı’dan beklenen, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın söz konusu bu çıkmaza çare bulmasıdır. Burada öncelikle şunu belirtmek gerekir: Madem ki devlet ve toplum olarak Türkiye İmralı’dan bu kadar beklentili hale gelmiştir, o halde geçen iki yılda yaşananlarla Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın görüş ve önerileri doğrulanmıştır. Bunun karşısında milliyetçi çizgi mahkum olurken, AKP’nin oyalamacı çizgisi de teşhir olmuştur. O halde Türkiye’nin doğrulanan çizgiyi uygulamaktan başka çaresi yoktur.
Peki 2015 Newrozu da yeni bir çıkış ve başlangıç Newrozu olacak mıdır? Kürtlerin “Öcalan’a Özgürlük” eylemleriyle bunu istediği ve gerçekleştirmeye çalıştığı açıktır. Yine Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın böyle bir demokratik çıkış için azami çaba harcadığı ortadadır. Eğer bu güç, 7 Haziran seçim sürecinden de yararlanarak Türkiye demokratik toplumunu harekete geçirmeyi başarır ve bu temelde  AKP oyalamacılığı boşa çıkarırsa, işte o zaman 2015 Newrozu da yeni bir umut ve çıkış Newrozu haline getirilir. 
Biz, Kürt halkının ve demokratik güçlerin bu çabalarının sonuç vereceğine ve bu Newrozun da yeni bir özgürlük çıkışına sahne olacağına inanıyoruz. Bu inançla, Newrozları Newroz yapan Mazlum Doğan ve Mahsum Korkmaz şahsında tüm özgürlük mücadelesi şehitlerini saygıyla anıyor, Kürt halkının ve tüm demokratik güçlerin Newroz Özgürlük Bayramlarını kutluyoruz!   
KAYNAK: YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder