16 Mart 2015 Pazartesi

Rhawi: Asuri-Süryani halkımızı HDP’ye oy vermeye çağırıyorum



NİZAM BARAN - KÖLN

ESU Temsilcisi Rhawi, HDP'nin azınlık ve farklılıklar için bir güvence olduğunu vurgulayarak, "HDP ezilen, dışlanan ve yok sayılan bütün kesimler için bir umut ışığı olmuş durumda" dedi. Rhawi, HDP'yi destekleme çağrısında bulundu. Rhawi, DAİŞ tehdidine de dikkat çekerek, DAİŞ var olduğu sürece katliam tehlikesinin de devam edeceğini söyledi.

Avrupa Süryaniler Birliği (ESU) Temsilcisi Elber Rhawi, 7 Haziran'da Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da düzenlenecek genel seçimlerin bütün ezilen ve inançlarından dolayı dışlanan insanlar için bir fırsat sunduğunu belirtti.

'TÜRKİYE ANCAK HDP’NİN BARAJI AŞMASIYLA RAHAT BİR NEFES ALABİLİR'

"Türkiye ancak HDP’nın barajı aşmasıyla rahat bir nefes alabilir" diyen Rhawi, "Tarih boyunca Asuri-Süryani halkı sürekli yok sayıldı ve yok edilmek istendi. Türkiye’de yaşanan bu zulüm ile dışlanma politikasi sadece Asuri-Süryaniler yönelik yapılmadı, Kürtler, Ermeniler, Lazlar, Çerkesler de bu acıları çekti. Türkiye’de ilk defa azınıklar ve inançların kendini ifade edebileceği ortak bir yaşam platformu gelişti. Bundan dolayı 7 Haziran seçimlerini çok önemsiyoruz” diye konuştu.

'HALKLARIN ORTAK NOKTASI HDP’DİR'

HDP'nin 'halkların ortak noktası' olduğunu belirten Rhawi, “İlk defa HDP ile beraber insanlarda bir inanç gelişti. HDP ezilen, dışlanan ve yok sayılan bütün kesimler için bir umut ışığı olmuş durumda. Gittiğimiz birçok yerde insanlar bu platformun bir parçası olduğumuz için bize daha değişik gözle bakıyorlar. Özelikle Avrupa'da yaşayan Asuri-Süryani halkımız HDP ile ortak platformda çalışma yürütecekleri için çok mutlular” dedi.

Avrupa’nın birçok şehrinde komisyonlarının çalışma yürüttüğünü, ev ev dolaşarak HDP için oy istediklerini belirten Rhawi, "Bütün bu çaba Türkiye’nın geleceği için, demokrasi için ve eşit yurttaşlık için yapılıyor. HDP’nın barajı aşması, bütün azınlıkların ve inançların artık Meclis'te temsil bulması anlamına gelecek" vurgusunda bulundu.

Rhawi, bütün Asuri-Süryani halkını HDP’ye oy vermeye çağırdı.

'DAİŞ OLDUKÇA KATLİAM TEHLİKESİ DE OLACAK'

DAİŞ’in Habur’daki Asuri köylerine yönelik saldırılarına da değinen Rhawi, “1914-1920 ile başlayan katliam ve soykırım günümüzde DAİŞ gibi insanlıktan nasibini almamış örgütlerle devam ettirilmek isteniyor. 23 Şubat günü Habur Nehri kıyısından Asuri-Süryani köylerine yönelik DAİŞ saldırıları, YPG ve Asuri-Süryani milis gücü direnişiyle karşılaşmasaydı, binlerce insan ölebilirdi” dedi.

DAİŞ tehdidi olduğu sürece katliam tehlikesinin devam edeceğine vurgu yapan Rhawi, "Birçok kilisesyi ateşe vermişler ve birçok Asuri-Süryani’yi kaçırdılar. Binlerce kişiyi göç etmeye zorladılar. Bunlar,  tarih boyunca katliam tehlikesi ve korkusuyla yaşayan halkımızı tedirgin etmekte” diye ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder