16 Mart 2015 Pazartesi

Halepçe Katliamı çok sayıda merkezde protesto edildi


HABER MERKEZİ
Kuzey Kürdistan'ın pek çok merkezinde, 16 Mart 1988'de Saddam Hüseyin yönetimindeki Baas rejimi tarafından düzenlenen Halepçe Katliamı protesto edildi. Yaşamlarını yitirenlerin anıldığı eylemlerde, Halepçe Katliamı'nın 'soykırım' olarak kabul edilmesi istendi. Kürtlerin artık örgütlülüğünü artırarak katliam ve soykırımların önüne geçtiğine işaret edilen eylemlerde, İstanbul'da 16 Mart 1978'de gerçekleştirilen Beyazıt Katliamı da kınandı.


AMED
İHD Amed Şubesi, 1988 yılında Saddam Hüseyin rejimi tarafından gerçekleştirilen Enfal Operasyonu kapsamında başta Halepçe olmak üzere Kürt şehirlerinde gerçekleştirilen katliamda yaşamını binlerce kişiyi, şube binasında düzenlediği bir basın toplantısı ile andı. İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Amed Şubesi Başkanı Raci Bilici, "Halepçe'nin acısı dinmemişken, Şengal ve Rojava’da IŞİD saldırıları ile birlikte Kürtler yeni katliam tehlikeleri ile karşı karşıya kaldı. Kobane’ye yönelik bu insanlık dışı saldırı, tarihi bir başarı ile püskürtülmüş olsa da, Kürtlere yönelik soykırım tehdidi devam etmektedir” diye konuştu.
Bilici, Saddam Hüseyin rejiminin özellikle Enfal Operasyonu kapsamında amaçladığı ve gerçekleştirdiği suçların soykırım olduğunu belirterek, bu nedenle yapılanların soykırım olarak adlandırılması gerektiğini belirtti.
İHD olarak, 16 Mart gününü “Kürt Soykırım Günü” olarak tanıma kararı aldıklarını ıklayan Bilici, Türk devletinin de bugünü soykırım olarak tanımasını istedi.
BİSMİL
DBP Bismil İlçe Örgütü tarafından düzenlenen Halepçe Katliamı anmasına DBP, HDP Bismil ilçe eş başkanlarının yanı sıra yüzlerce kişi katıldı. DBP Bismil İlçe Eş Başkanı A.Semet Biçim, Halepçe Katliamı ile Kürtlerin kırımdan geçirilmeye çalışıldığına vurgu yaparak, Halepçe'de kullanılan kimyasal silahların Türkiye'den gittiğine dikkat çekti.
Biçim, katliamlara karşı halk olarak birlik olmanın önemine işaret ederek, "Her zamankinden daha çok örgütlü olmamız gerekiyor. Önümüzde çok önemli bir seçim var, bu seçimle tüm katliamlara 'dur' demek için kendi oylarımıza sahip çıkmamız gerekiyor" dedi.
Etkinlik, Halepçe Katliamı'nın konu alındığı sinevizyon gösterimiyle devam etti.

VAN
HDP, DBP ve Van Demokrasi Platformu öncülüğünde HDP İl Binası önünde toplanan kitle Halepçe Katliamı'nı protesto etmek için yürüyüş düzenledi. Binanın etrafını çevik kuvvet, TOMA ve panzerlerle kuşatan polis yürüyüşü engellemeye çalıştı. Ancak kitlenin kararlı duruşu üzerine polis barikatı kaldırmak zorunda kaldı.

Fegiyê Teyran Parkı'na kadar yürüyen kitle, Enfalden Halepçeye, Qamışlodan Roboskiye katliamlarla geçen bir tarih, İnsanlığın yüz karası; Halepçe katliamı”, Sessiz kalmak zulme ortak olmaktır ve Halepçeyi unutmadık, unutturmayacağız yazılı pankartlar açarak Kürdistan faşizme mezar olacak sloganını attı. Yürüyüşe  DBP PM Üyesi Çimen Altürk, Ulaş Koparan, HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, DBP Van İl Eş Başkanları Hamiyet Şahin, Avukat Miraz Çallı, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, İlçe Belediye Eş Başkanları, Barış Anneleri Meclisi Aktivistleri, STÖ temsilcileri ve yüzlerce kişi katıldı.

Yürüyüşün ardından basın açıklaması yapan HDP Van İl Yöneticisi Aycan Ergün, "(...) Saddam Hüseyin yıllarca İran ile sürdürdüğü savaş nedeniyle ve sömürgeci TC faşizminin desteğiyle 16 Mart 1988'de Güney Kürdistan’ın Halepçe kentinde Kürtlerin üzerine kimyasal bombalarla saldırdı. '80li yıllarda Güney Kürdistan'da yapılan soykırım politikası, '90'lı yıllarda Türkiye devleti  tarafından binlerce köyümüzün boşaltılması, faili meçhuller ve toplu katliamlarla devam etti. Şimdi de Türkiye devletinin desteğiyle faşist DAİŞ çeteleri eliyle sürdürülüyor" diye konuştu.
Büyük kıyım ve katliamlardan geçen Kürt halkının buna rağmen direnmeye devam ettiğini ve kazanımlar elde ettiğini belirten Ergün, şunları ifade etti: "Bugün başta Kobane ve Şengal direnişleri olmak üzere halk ve hareket olarak coğrafyamızın her alanında gösterilen direniş sonunda sömürgeci, imha ve inkarcı TC rejimini İmralı’da Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’ la çözüm ve müzakere sürecini başlatmak için masaya  oturmak zorunda kalmıştır. Kobane'de püskürtülen DAİŞ çeteleri ve onun şahsında bu çeteleri besleyen bütün sömürgeci odaklar Kürdün direnişini görmüşlerdir. Halepçe soykırım niteliğinde bir katliamdır ve bir kez daha lanetle kınıyoruz."
MURADİYE
Van’ın Muradiye ilçesinde de DBP ve HDP öncülüğünde Halepçe Katliamı'nın yıl dönümü dolayısıyla DBP binasından Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Saat Kulesi’ne kadar yüründü. “İnsanlık tarihine düşen kara leke Halepçe Katliamı'nı unutmadık, unutmayacağız” pankartı taşıyan kitle yürüyüşün ardından saygı duruşunda bulundu.
ÇALDIRAN
Van'ın Çaldıran ilçesinde ise HDP binası önünde düzenlenen açıklamaya ilçedeki siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra halk katıldı. Kitle adına konuşan HDP İlçe Eş Başkanı Ali İhsan Taş, “27 yıl önce katliamı yapan zihniyetler bugün bile Kürtleri katletmek için ellerinden geleni yapıyorlar. IŞİD terör örgütüne destek veren iç ve dış güçler bunu çok iyi bilsin ki, Kürtler artık hiçbir zulme ve baskıya boyun eğmeyecekler" dedi.
ŞIRNAK
DBP ve HDP Şırnak il örgütleri DBP il binası önünde basın açıklaması düzenleyerek Halepçe Katliamı'nda yaşamını yitirenleri andı. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde konuşan DBP Şırnak Merkez İlçe Eş Başkanı Ramazan Uğur, Mart ayının Kürdistan tarihinde hem mücadele hem de toplu katliamlarısından önem taşıdığına değindi. 1992 yılında Şırnak'ta yaşanan katliamlara da değinen Uğur, katliamcı zihniyetin devam ettiğini söyledi. Uğur, "Halepçe Katliamı'nı unutmayacağız" dedi.
MARDİN
DBP ve HDP Mardin il örgütleri öncülüğünde Halepçe Katliamı'nın yıl dönümü dolayısıyla DBP il binası önünde çok sayıda kişi bir araya geldi.
Karayolu Parkı'na doğru düzenlenen yürüyüşte katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu dövizler ve katliamların yapıldığı yerlerin isimlerinin yazılı olduğu pankart taşındı
HDP Artuklu İlçe Eş Başkanı Mehmet Nezir Akaalp "Saddam'a özenerek Kürtleri katletmeyi amaçlayanlar bu halkların özgürlük taleplerini bastıramayacak, Saddam'ın akıbetini yaşayacaklardır" dedi.
DERİK
DBP ve HDP Derik ilçe örgütlerinin DBP ilçe binasında düzenlediği anmaya da çok sayıda kişi katılım sağladı. Katliamda yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşunun ardından konuşan HDP Derik İlçe Yöneticisi Lokman Kömürcü, "Saddam örneğinde olduğu gibi tüm diktatörler, döktükleri kanda boğulacaktır" dedi.
DERSİM
Dersim Halk Meclisi, Sanat Sokağı'nda bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Dersim Belediye Eş Başkanı Mehmet Ali Bul ve HDP Dersim il yöneticilerinin de katıldığı anmada sık sık, "Halepçe Katliamı'nı unutma, unutturma" ve "Halepçe'yi unutmak ihanettir" sloganları atıldı. HDP Dersim İlçe Eş Başkanı Özge Hoşoğlu, katliamlarla yok edilmek istenen halk gerçekliliğinin bugün Türkiye ve Rojava'da olduğu gibi tüm Ortadoğu coğrafyasında en büyük özgürlük ve demokrasi mücadelesine öncülük ettiğini belirtti.
MALAZGİRT
Muş Malazgirt’te de DBP ve HDP ilçe örgütleri öncülüğünde DBP binası önünde bir araya gelen kitle, Halepçe’de katledilenler anısına “Halepçe, Qamişlo ve Gazi katliamlarını nefretle kınıyoruz” pankartı arkasında Narin Kale Caddesi’ne doğru yürüdü. Kitle adına konuşan HDP İlçe Eş Başkanı Rahmi Akçin, insanlık tarihinin yaşadığı en büyük katliamlardan biri olan katliamda Halepçe halkının benzeri görülmemiş bir saldırıya maruz kaldığını ifade etti. Akçin, Dersim, Zilan ve daha birçok yerde benzeri katliamlarla Kürt halkının varlığının hedeflendiğine dikkat çekti.
DİYADİN
Ağrı’nın Diyadin ilçesinde ise DBP ilçe binasında katledilenler için anma etkinliği düzemlendi. Saygı duruşu ile başlayan anmada konuşan DBP İlçe Eş Başkanı Şehriban Özden katliam tarihine ilişkin konuşma yaptı. Halepçe ile ilgili şiirlerin okunduğu anmada, gençler tarafından sahnelenen tiyatro oyunu izlendi.
BULANIK
Muş’un Bulanık ilçesinde Halepçe Katliamı anması HDP binası önünde gerçekleştirildi. Çok sayıda kişinin katıldığı anmada konuşan HDP Bulanık İlçe Eş Başkanı Deral Koca bir konuşma yaptı.
DOĞUBAYAZIT
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde HDP binasında bir araya gelen çok sayıda kişi, Büyük Ağrı Caddesi'nde yürüyüş gerçekleştirdi. "Kobanê tola Helepçê ye", "Duh Halepçe iro Şengal", "Halepçe rureşiye mirovahiye" dövizleri taşıyan kitle adına açıklama yapan HDP İlçe Eş Başkanı Nuri Çelik, "Halepçe üzerine yağdırılan bombalar sadece ölümle sınırlı kalmadı. Bugün hala bunun etkileri devam etmektir. Katliam sonrası kanser hastalığı ciddi bir oranda artış göstermiştir. Bu katliamın üzerinden 27 yıl geçti, ama hala acısı yüreğimizdedir. Bizler asla bu katliamı unutmadığımız gibi unutturmayacağız" diye konuştu.
PATNOS
Ağrı’nın Patnos ilçesinde HDP ve DBP öncülüğünde HDP binası önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, “16 Mart Halepçe Katliamını Kınıyoruz” pankartı eşliğinde Dörtyol'a yürüdü. Yürüyüşün ardından kitle adına konuşan DBP İlçe Eş Başkanı İkram Bedir, Halepçe Katliamı'nın soykırım olarak görülmesi gerektiğini ifade etti.
HAKKARİ
HDP Hakkari İl Örgütü'nün belediye binası önünde yaptığı basın açıklamasına HDP, DBP yöneticileri ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle halk katıldı.
Açıklamayı okuyan HDP Merkez İlçe Eş Başkanı Mine Sevjin Alçiçek, Halepçe’de bombalara maruz kalan Kürtler için sesini çıkarmayanların birkaç yıl sonra siyasi çıkarları gereği Halepçe Katliamı’nı gündemlerine aldıklarını söyledi.
Kürtlerin ulaştığı bilinç, örgütlenme ve mücadele düzeyiyle yeni Halepçelerin önünü alma gücüne ulaştıklarını söyleyen Alçiçek, “Kürt halkı yürüttüğü mücadele ile Ortadoğu halklarının özgür ve demokratik yaşamını sağlayacak öncü bir düzeye ulaşmışlardır. Kürdistan’ın işgal edilmesine ve barbar emperyalist güçlerin yarattıkları tüm soykırımlara karşı direniş ruhuyla karşı çıkan Kürt halkı bugün Kürt Özgürlük Mücadelesi şahsında, Kobanê direnişiyle tüm ezilen halklara umut kaynağı olmuştur” diye konuştu.
YÜKSEKOVA
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde ise DBP binası önünde bir araya gelen yüzlerce kişi yürüyüş düzemledi. “Em komkujiya Helepçe lanet dikin” pankartı eşliğinde yürüyen kitle adına konuşan MEYADER Yüksekova Temsilcisi Cengiz Ortaç, “Ağrı, Zilan, Roboski, Geliyê Tiyarê ve Halepçe katliamlarına maruz kalan Kürtler bugün de aynı katliamlarla karşı karşıya. Egemen ve Türkiye'nin desteğiyle Şengal, Mexmur, Kerkük ve Kobanê'de DAİŞ saldırılarıyla yeni katliamlar yaşanmaktadır. Kürtler kendilerine yapılan katliamları unutmayacak unutturmayacaktır" dedi.
Kitle DBP binasında Halepçe Katliam'ını konu alan sinevizyonu izledi.
ÇUKURCA
Hakkari’nin Çukurca ilçesinde de DBP ilçe binası önünde bir araya gelen çok sayıda kişi, DBP ve HDP yöneticileri ile belediye eş başkanları Halepçe Katliamı'nı kınadı.
HDP İlçe Başkanı İmadettin Derin, Halepçe Katliamı'nın Hiroşima'dan sonra insanlığa karşı yapılan en büyük katlım olduğunu belirterek, dünyanın neresinde olursa olsun insanlığa karşı işlenen katliamların karşısında olacaklarını vurguladı.
Çukurca Belediyesi Konferans Salonunda Halepçe Katliamı'na ilişkin hazırlanan sinevizyon gösterildi.
URFA
Urfa Demokrasi Platformu bileşenleri de, Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde bir araya gelerek Halepçe Katliamı'nın soykırım olarak tanınmasını istedi. "Em komkujiya Helepçe ji bîr nakin" yazılı pankartı açan kitle adına açıklama yapan İHD Urfa Şube Eş Başkanı Nalan Durdu, Halepçe'nin BM ve Türkiye nezdinde soykırım olarak tanımlanmasını istedi.
Durdu, Beyazıt Katliamı'na da değinerek, faillerin hala açığa çıkarılmadığını hatırlattı ve "Türkiye Hakikatleri Araştırma Komisyonunu kurup gerçekler ile yüzleşmelidir" dedi.
ADIYAMAN
İHD Adıyaman Şubesi'nin dernek binasında düzenlediği basın açıklamasında konuşan İHD Şube Başkanı Osman Süzen, "Başka Halepçeler yaşanmasın diye, savaşlara ve işgallere son verilsin diye, azınlıklar ve farklı kimlikler üzerinde baskı ve zulüm uygulanmasın diye; eşitlik için, barış için, kardeşlik için mücadele ediyoruz, edeceğiz" dedi.
ERZURUM
Erzurum'un merkez Yakutiye ilçesi Mahallebaşı semtinde DBP İl Örgütü tarafından anma etkinliği düzenlendi. HDP, DBP il eş başkanları, İHD yöneticileri, Eftelya Kültür Sanat Derneği, Atatürk Üniversitesi öğrencilerinin yanı sıra çok sayıda kişinin katıldığı eylemde konuşan DBP İl Eş Başkanı Mızgin Aksoy, "Bu katliam Saddam rejimi şahsında bölgedeki sömürgeci güçlerin Kürt halkına karşı nasıl insafsız bir politika içinde olduklarını gözler önüne sermiştir" dedi.
HINIS
Erzurum’un Hınıs ilçesinde DBP öncülüğünde parti binasından Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüş düzenlendi. Belediye eş başkanları ve halkın katıldığı yürüyüşün ardından açıklamada bulunan DBP İlçe Yöneticisi Mehmet Ekinci, katliamın açık bir soykırım olduğunu belirterek, sorumluların uluslararası kirli hesaplar yüzünden halen hesap vermediğine dikkat çekti.
SİİRT
Siirt'te HDP ve DBP il örgütleri öncülüğünde DBP il binası önünde yapılan basın açıklamasına sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı. Halepçe'de yaşamını yitirenlerin anıldığı eylemde, Roboski Katliamı da hatırlatıldı.
ADANA
İHD Adana Şubesi, Halepçe Katliamı ve Beyazıt Katliamı'nın yıl dönümleri dolayısıyla İnönü Parkı'nda basın açıklaması yaptı. "Beyazıt'tan Halepçe'ye, Gazi'den Kobanê'ye katliamlar insanlık suçudur unutma" yazılı pankartın açıldığı eylemde, "İnsanlık suçlarında zaman aşımı olmaz unutma", "Beyazıt'ta öğrenci, Halepçe'de Kürt, Gazi'de Alevi idik katledildik unutma" ve "Em qetliama Halepçe û Beyazid e ji bir nakım" yazılı dövizleri taşınırken sık sık "İnsanlık suçlarında zaman aşımı olmaz" ve " Halepçe'nin hesabını soracağız" sloganları atıldı.
İHD Adana Şube Başkanı İlhan Öngör, Halepçe Katliamı'nın soykırım olarak kabul edilmesi çağrısında bulundu.
Öngör, Beyazıt Katliamı'na değinerek, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi önünde 7 yurtsever ve devrimci öğrencinin katledildiğini, 41 kişinin de yaralandığını hatırlattı. Hakikatleri Araştırma Komisyonu'nun bir an önce kurulması çağrısında bulunan Öngör, katliamcıların cezasız bırakılarak ödüllendirilmesinin önüne geçilmesi gerektiğini belirtti.
MERSİN
HDP Mersin İl Örgütü, Akdeniz ilçe örgütü önünde basın açıklaması yaptı. "Halepçe Katliamı'nı unutma, unutturma" yazılı pankartın açıldığı eylemde, "Şehit namırın" ve "Em Helepçe ji bir nakin" sloganları atıldı.
HDP Mersin İl EŞ Başkanı Selman Günbat, Halepçe Katliamı ile Ortadoğu'da Kürtlere karşı uygulanan kültürel soykırımcı sömürgeci zihniyetin bugün de devam ettiğini belirterek, "Ortadoğu tarihi katliamlar tarihidir. Katliamlar halkların bölgesel ve uluslararası güçlerin politikaları karşısında bilinçlenmesinde rol oynamıştır" dedi. Günbay, Kürdistan'da yürütülen mücadele ile sadece Kürt halkının değil Ortadoğu halkının özgür ve demokratik yaşamını hep birlikte inşa edeceklerini ifade etti.
HATAY

HDP İskenderun İlçe Örgütü, ilçe binası önünde yaptığı basın açıklaması ile Halepçe Katliamı'nı kınadı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklama yapılan saygı duruşu ile başlarken sık sık "Susma sustukça katliamlar sürecek", " Katil devlet hesap verecek" sloganları atıldı. HDP İskenderun ilçe yöneticisi Mashar Bayan, Halepçe'nin Kürtler için vicdan ve adalet kavgası olduğuna dikkat çekti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder