16 Mart 2015 Pazartesi

Birçok merkezde Newroz ateşi yakıldı


HABER MERKEZİ

Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da başlayan Newroz kutlamaları coşkuyla sürüyor. Muş, Hakkari, Yüksekova, Bursa, Derik ve Bağlar'da, Newroz ateşi yakıldı, kitleler Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük istiyor.


MUŞ
Muş'un Yeşilyurt Mahallesi'nde DBP Gençlik Meclisi'nin çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce kişi, yaktıkları gür ateşin etrafından halaylar çekerek Newroz'u kutladı. DBP ve HDP yöneticilerinin yanı sıra yüzlerce yurttaşın katıldığı kutlama saygı duruşu ile start aldı. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterlerinin açıldığı alanı dolduran kitle, yakılan ateşin etrafında PKK ve YPG şarkıları eşliğinde halaylar çekti. Sık sık, "Bijî Newroz", "Bijî Serok Apo", "Bê Serok jiyan nabe" sloganları atan kitlenin sayısının giderek artması ile coşku doruğa çıktı. Kutlama türkü ve halaylar eşliğinde devam etti.
Elmakaya Beldesi'nde Newroz kutlaması
Muş'un Bulanık ilçesine bağlı Elmakaya (Leter) Beldesi'nde Newroz kutlaması, HDP belde binası açılışı yapıldıktan sonra gerçekleştirildi.
Yüzlerce kişi yaktıkları ateş etrafında halaylar çekerek Newroz'u kutladı. Kutlamada konuşan HDP Bulanık ilçe yöneticisi Mehmet Karabalık, 2015 yılı Newrozu'nda özgürlük adına büyük adımların atılacağını belirterek, halkın Newrozu'nu kutladı.
Bulanık'ta Newroz hazırlığı devam ediyor
Bulanık ilçesinde 18 Mart'ta kutlanacak olan Newroz için hazırlık çalışmaları devam ediyor. İlçede yöresel kıyafet diktiren yurttaşlar, kutlama gününü beklerken, Newroz Tertip Komitesi, Bulanıklıları kutlamaya katılmaya çağırdı.

HAKKARİ
Hakkari'de, Sümbül, Keklikpinar, Biçer, Medrese ve Bağlar mahalle meclislerinin öncülüğünde, Newroz kutlaması yapıldı. Medrese Meydanı'nda yapılan kutlamaya, yüzlerce yurttaşın yanı sıra, mahalle meclisleri sözcüleri, DBP, HDP yöneticileri ve Barış Anneleri Meclisi üyeleri katıldı. Lastikler ile büyük bir Newroz ateşinin yakıldığı meydana, Kobanê'de yaşamını yitiren YPG ve YPJ savaşçılarının posterleri asılırken, sık sık "Bijî Serok Apo" ve "Bijî berxwedana Kobanê" sloganları atıldı. Kadınların ulusal kıyafetlerle katıldığı kutlamada, kentte 18 Mart'ta yapılacak olan Newroz mitingine de katılım çağrısında bulunuldu.
Yüzlerce yurttaş geç saatlere kadar Feqiyê Teyran Kültür ve Sanat Merkezi'ne bağlı sanatçıların seslendirdikleri ezgiler ile yakılan ateşin etrafında halay çekti.

YÜKSEKOVA
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde de, 19 Mart'ta "Şengal ve Kobanê'de yanan Newroz ateşi Ortadoğu'yu özgürleştiriyor" şiarıyla gerçekleştirilecek Newroz hazırlıkları sürerken, ilçede ilk Newroz ateşi Zagros Mahalle Meclisi tarafından yakıldı. Zagros Mahalle Meclisi'nin organize ettiği Newroz kutlamalarına aralarında, HDP yöneticileri, Zagros Mahalle Meclisi üyeleri, Sanatçılar Meclisi'nin de bulunduğu çok sayıda yurttaş katıldı. Saygı duruşunun ardından yakılan Newroz ateşi etrafında müzik eşliğinde halaylar çekildi.

Havai fişeklerin atıldığı gece, Gever Kültür Sanat Derneği'ne bağlı Sanatçılar Meclisi üyelerinin şarkılarıyla sona erdi.

ŞEMDİNLİ
Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde DBP ve HDP ilçe binası önünde bir araya gelen gençler, lastik yakarak, ateş etrafında halaya durdu. Havai fişeklerin atıldığı kutlamalarda sık sık sloganlar atıldı.

BURSA
Bursa'da da, 22 Mart günü gerçekleştirilecek merkezi kutlamanın hazırlıkları devam ederken, Yıldırım ve İnegöl ilçelerinde etkenlikler kutlanmaya başlandı. Halkın yoğun ilgi gösterdiği kutlamalara, HDP, HDK yöneticileri de katıldı. Şiir ve şarkıların söylendiği etkinlikte konuşma HDP Bursa İl Eş Başkanı Yüksel Akgün, Şengal ve Kobanê direnişini selamlayarak, "Şengal ve Kobanê'de yanan özgürlük ateşi HDP'yle tüm Türkiye'ye yayılacaktır. Bunun ilk adımını da 7 Haziran seçimlerinde barajı yıkarak göstereceğiz" dedi.
Akgün, Newroz'da PKK Lideri Abdullah Öcalan'ı aralarında görmek istediklerini söyledi.
Etkinlik, Sarya Kültür Merkezi sanatçılarının söylediği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

DERİK
Mardin'in Derik ilçesinde Newroz kutlamaları çerçevesinde, Göktaş (Kevirşîn) Mahallesi'nde şölen düzenlendi. Mahalle Meydanı'nda yapılan şölende konuşan DBP Derik İlçe Eş Başkanı Şerif Kıran, Kürt halkının 2015 Newroz'unu özgürlüğe biraz daha yakın bir ruhla kutladığını kaydetti. Newroz'un Kürt halkı için önemine değinen Kıran, "Ayrıca 2015 Newroz'u her zamankinden fazla Sayın Öcalan'a ve siyasi tutsaklara özgürlük talebiyle karşılanmaktadır" diye belirtti.
Kutlama, havai fişek gösterimi ile yakılan ateşler etrafında çekilen halayların ardından sona erdi.

BAĞLAR
Diyarbakır Bağlar ilçesine bağlı Mevlana Halid Mahallesi'nde de, 21 Mart Newroz Bayramı
Düzenlenen şölenle kutlandı. Özgür Yurttaş Derneği tarafından yapılan şölene, yüzlerce yurttaş katıldı. Saygı duruşuyla başlayan şölende, PKK Liderli Abdullah Öcalan'ın fotoğrafı, PKK ve KCK flamaları asılırken sık sık, "Biji Serok Apo", "Şehit Namırın", ve "Biji Berxwedana Kobanê" sloganları atıldı.
Etkinlikte yüzlerce yurttaş, gece geç saatlere kadar yakılan ateşin etrafında halay çekti.

YENİŞEHİR
DBP Yenişehir İlçe Örgütü öncülüğünde, 450 Evler Mahallesi'nde bir araya gelen yurttaşlar, yaktıkları ateşle Newroz'u kutladı. Mahalle Meydanı'nda gerçekleştirilen Newroz kutlamasına, Yenişehir Belediyesi eş başkanları, DBP ilçe örgütü yöneticileri ve çok sayıda yurttaş katıldı. Saygı duruşuyla başlayan kutlama için alana "Newroz ateşiyle özgür önderlikle özgür yaşama" pankartı asıldı. Newroz ateşini belediye eş başkanları ve yurttaşlar birlikte yaktı.

Yerel grupların sahne aldığı kutlamada yurttaşlar halaya durdu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder