16 Mart 2015 Pazartesi

Atalan: Ezidi topluluğu kendisini yeniden yapılandırıyor

KENDAL MÊRDÎN

BIELEFELD / ANF

Şengal soykırımı başta olmak üzere tüm jenosidlere cevap olmak için Ezidilerin özgüvene dayalı kararlı bir yeniden yapılanmaya ihtiyaç duyulduğunu söyleyen FKE Eşbaşkanı Ali Atalan, federasyonun buna öncülük etmeye çalıştığını vurguladı.


'73 fermanın temel nedeni Ezidi toplumunun örgütsüzlüğüdür' tespitinden hareketle, 14 Ocak 2015 tarihinde ilan edilen Şengal Ezidiler Kurucular Meclisinden sonra, başta Avrupa olmak üzere Ezidiler bulunduğu her alanda örgütlenme çalışmasına ağırlık verdi.

Avrupa Ezidiler Federasyonu (FKE) "Şengal'in özgürlüğü ile özerkliğine destek veriyoruz' sloganıyla 25 Ocak tarihinde Almanya'nın Bremen kentinde toplantılar serisine başlayarak, sırasıyla Almanya'nın Emmerich-Wesel ile Bielefeld şehrinde, Belçika'nın Liege, Almanya'nın Saarland bölgesinde, İsviçre'nin Zurich, Almanya'nın Celle, Fransa'nın Corbei bölgesinde, son olarak 7 Mart tarihinde Rusya'nın başkenti Moskova’da toplantı gerçekleştirdi.

Toplantılar serisi hakkında ajansımıza konuşan FKE Eşbaşkanı Ali Atalan, Şengal soykırımı başta olmak üzere tüm jenositlere cevap olmak için Ezidilerin özgüvene dayalı kararlı bir yeniden yapılanmaya ihtiyaç duyulduğunu söyleyen FKE Eşbaşkanı Ali Atalan, federasyonun buna öncülük etmeye çalıştığını vurguladı.

Atalan, 7 Haziran genel seçimlerin Anadolu ile Mezopotamya halkları için tarihi önemde olduğunu belirterek, Avrupa'da yaşayan tüm Ezidi topluluğunu, kendisine yani HDP'ye oy vermeye çağırdı.

Şengal Ezidi Kurucu Meclisi ilanından sonra FKE olarak Avrupa ve Rusyada bir dizi toplantı gerçekleştirdiniz. Bu toplantılarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Şengal'de Ezidi Kurucular Meclisinin ilanından sonra biz de Avrupa Ezidiler Federasyonu olarak atılan bu tarihi adımla dayanışmada bulunmak amacıyla konferanslar dizisi gerçekleştirdik. Başta Almanya olmak üzere, Fransa, Belçika, İsviçre ve en son Rusya'da toplam 10 konferans düzenlendi. Bu konferansalara ilgi hayli yüksekti. Tartışmaların muhtevası, yapılan öneriler ve elde edilen sonuçlar gerçekten anlamlı ve isabetliydi. Dönemin ruhuna uygun tartışmalar yapıldı, öneriler sunuldu. Ve en niheyetinde Şengal'in Özerkliğini ilan etme konferansına delege adaylarını tespit ettik. Tespit edilen bu arkadaşların önümüzdeki dönemde bir araya gelip ortak bir toplantıyla bize ayrılan delege kontenjanına uygun bir şekilde seçimle asli delegeler seçilmiş olacaktır. Ayrıca bu bileşenden olası ama gerçekleştirilmesini önümüze kesin bir hedef olarak koyduğumuz Dünya Ezidiler Kongresinede delege çıkabilecektir. Satın aldığımız Avrupa Ezdai Toplum Merkezi'ni finanse etmek için halktan destek istendi ve makbuslar dağıtıldı. Bu konuda halkımızın etkin destek vereceğinden şüphemiz yoktur. En son Rusyadaki konferansta, orda yaşayan 200 bin Ezidi toplumu bir örgütlülük ve temsiliyete kavuşturulmuş, 59 üyesiyle bir Kongre kurulmuştur. Kendilerininde söylediği üzere tarihte böylesi bir toplantı hiç olmamış ve Ezidilerden oluşan kapsamlı örgütsel oluşuma gidilmemiştir. Kısaca özetlemek gerekirse, gösterilen ilgi, içerik, oluşturulan örgütlülük ve elde edilen sonuç itibariyle konferansların gerçektende çok olumlu geçtiğini söyleyebiliriz.

Ezidiler bundan sonra kendisinİ nasıl örgütleyecekler?

Kürdistan Ezidi toplumu; örgütsüzlük, edilgen ve pasif konumdan çıkarılıp, yaşadıkları her yerde özgün örgütlülüğe, etkin bir organizasyon düzeyine ulaştırılıp aktif bir özne haline getirilmelidir. Kısır döngü tartışmalardan sıyrılıp sonuç alıcı bir çalışma tarzı yakalamak zorunludur. Federasyonumuz, ivelikle başlatılması gereken toplumun reorganizasyon (yeniden örgütlenme) sürecine öncülük etmelidir. Gerçekleştirdiğimiz konferanslar dizisiyle bu sürece katkıda bulunmak istedik. Ve bu konuda belirli bir sonuç aldığımızı söyleyebiliriz. Ancak biz daha işin başındayız. Kendi tarihimizde toplam 73 soykırıma uğramış bir toplumuz. Son Şengal soykırımı başta olmak üzere tüm gerçekleşen jenositlere cevap olmak için özgüvene dayalı ve kararlı bir yeniden yapılanmaya ihtiyaç vardır. DAIŞ faşist hareketinin, Ezidileri yok etme, Ezidileri Kürdistandan silip süpürme amacına karşı toplumun örgütlü karşı duruşu, yönünü ülkeye dönük çevirmesi ve bunu hayata geçirmesi en doğru cevap olacaktır. Barbarlık zihniyeti, bizi kendi ülkemizden söküp atmak istiyorsa ve buna zorluyorsa, bizde Derweşê Evdî ve onun çağdaş versiyonu olan Berxwedan Tolhıldan’a yaraşır bir ruhla dik durmalı ve ülkemize dönüşü esas almalıyız. Bizim yapmamız gereken ve mevcut durumda çok azda layık olmaya çalıştığımızda budur.

Bu yılki seçimlerin önemi sizce ne? Ve Avrupa’da yaşayan seçmelere çağrınız var mı?
Bu seçim, Anadolu ve Mezopotamyada yaşayan bütün halklar ve dolasıyla bizim içinde çok stratejik öneme sahip olan bir seçimdir. Türkiye’de kendi hegemonik ve totaliter rejimini sağlama almaya çalışan ve bu seçimle tekçi zihniyetini, tek başına iktidarını konsolide etmeyi hedefleyen bir iktidar vardır. Bunun karşısında kuramıyla, programıyla ve pratiğiyle bütün halklara, inançlara ve emekçilere güven veren bir parti vardır, oda HDP’dir. Totaliter zihniyetin karşısında çoğulcu demokratik ve ahlaki-politik toplum düzenini savunan, hem siyasi hem de aritmetiksel olarak da tek seçenek olarak ortaya çıkan HDPyi desteklemek her vicdanlı insanın görevi olsa gerek. Düzenin ve toplumun demokratikleşmesi, özgürlüğü, eşitliği, demokrasi ve adelet için HDP'nin mutlak surette büyük bir başarı sağlaması gerekiyor. Burada herkesin, gerek ülkede gerekse ülke dışında nerede yaşıyorsak yaşayalım, bu güce güç katmamız, kendi oylarımızla bu başarıya katkı sunmamız gerekiyor. Yurt dışında yaşayan bütün Ezidilerin kayıt olma sürecinde kayıt olmaları, seçim kampanyasına aktif katılmaları ve seçim gününde kendi oylarını kendilerine yani HDP'ye vermeleri gerekiyor. Kendi oylarını vermekle yetinmemeli, kendi çevresinde tanıdıklarına, bütün medya araçları kullanılarak söylenmeli. Burada destek esirgenmemeli, herkes bu kampanyaya etkin katılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder