30 Temmuz 2015 Perşembe

HDP milletvekilleri: Devlet yangınlara bilerek müdahale etmiyor

Amed'in Lice ilçesinde çıkan yangınları ile İlgili HDP Amed milletvekilleri Meclis'te basın toplantısı düzenlerken, araştırma önergesi de sundu.


Amed'in Lice ilçesinde çıkan yangınları ile İlgili HDP Amed milletvekilleri Meclis'te basın toplantısı düzenlerken, araştırma önergesi de sundu.
HDP Amed milletvekilleri tarafından Meclis'te yapılan basın açıklamasında, şunlar kaydedildi: "Suruç Katliamı'nın ardından topyekun bir savaşa doğru adım adım sürükleniyoruz. Tarihten ders almak yerine yeni destanlar yazmak peşinde olanlar; halkı, demokrasi güçlerini ve doğayı hedef almış, barış ihtimalini yok etmek istiyorlar. Biz ise genzimizde mezarlıklardan getirdiğimiz tozun, Lice’de yanan ormanların dumanının, Gazi Mahallesi’nde yediğimiz biber gazının yakıcılığı, ve kulağımızda evlatlarını, yaşam alanlarını yitirmiş anaların feryatları ile sesleniyoruz: İlle de barış, ille de size savaş yaptırmayacağız!
Bizler her yeni sabaha sınır ötesi hava operasyonları ve gözaltı operasyonlarıyla başladığımız bu son günlerde bölgede ardı ardına çıkan ve binlerce dönümlük orman ile yaşam alanını tahrip eden orman yangınlarının yine kirli bir savaşın alameti olduğundan endişe duyuyoruz. Geçtiğimiz hafta HDP’li milletvekilleri olarak, 15 Temmuz’da Cudi Dağı’nda başlayan ve 5 gün süren, yine 19-20 Temmuz 2015’te Diyarbakır ilinin farklı mıntıkalarında üst üste çıkan yangınları hem kamuoyunun hem de verdiğimiz soru önergeleri ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun dikkatine sunmuştuk. Önümüzdeki günlerde benzeri hadiseler yaşanmaması adına yetkili tüm kurumları sorumluluk almaya davet etmişken 26 Temmuz sabahına yine Diyarbakır’da yangın haberleriyle uyandık."
'NEDEN MÜDAHALE EDİLMEDİĞİNE DAİR SORULARIMIZ YANITSIZ KALDI'
Sabah saatlerinde Lice’nin Fis Ovası’nda başlayan yangının, ilerleyen saatlerde Duru, Serin, Arıklı, Güçlü, Kayacık, Ziyaret, Gömeç ve Çağdaş köylerindeki yaşam alanlarında ve çevredeki ormanlık muhitte gün boyunca büyük tahribata neden olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Yangınları söndürmek için müdahale etmek isteyen yerel yönetimlere ait itfaiye ekipleri ve çevrede yaşayan yurttaşlar askeri güvenlik güçlerince engellenirken; yetkili Orman Bölge Müdürlüğü ve İşletme Müdürlükleri ise tüm çağrılarımıza rağmen duruma kayıtsız kalmıştır. Bakanlık, Orman Bölge Müdürlüğü, Diyarbakır Valiliği ve Orman İşletme Müdürlüğü ile yaptığımız sayısız görüşmelerde yangınlara karadan ya da havadan müdahalenin neden yapılamadığına dair sorularımıza uzun süre tatmin edici yanıtlar verilmemiştir" denildi.
'HALKIN CAN VE MAL GÜVENLİĞİ HEDEFLENDİ'
"Grup Başkan Vekilimiz İdris Baluken’in yaptığı görüşmelerde, Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkilileri söndürme çalışmalarına taş koyan tarafın İçişleri Bakanlığı olduğunu açıkça ifade etmişlerdir" diyen milletvekilleri, kendilerini saatlerce yangın bölgesine girmekten alıkoyan askerlerin esas amaçlarının bölge halkının can ve mal güvenliğine kast etmek olduğunu belirtti.
Sistematik bir hale bürünmekte olan canlılara ve doğaya dönük yıkım, talan ve imha politikalarını kınayan ve bu saldırılara bir an önce son verilmesi çağrısında bulunan HDP'li milletvekilleri, bu yangınlardaki ihmal ve kusurların faillerini tespit etmek üzere Meclis’te bir Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder