Güney Kürdistan’dan resmi olmayan rakamlara göre bu yıl içinde 12 bin genç kaçak yollardan yurt dışına göç etti. Kürdistanlılar göçe bölge yönetiminin çözümsüzlüğünün neden olduğunu ifade ediyor.
Ancak bölgede süren ekonomik ve siyasi belirsizlik son dönemde ailelerin de göç etmesine neden olmaya başladı.
Güney Kürdistan halkı göçlerin ana nedenleri olarak bölge yönetimini elinde bulunduran partilerin siyasal sorunların çözümü için kendi aralarında bir türlü çözüm üretemiyor olmalarını, bölgede adaletin olmamasını, işsizlikten ve maaşların ödenemiyor olmasından kaynaklı yaşanan ekonomik nedenlere dikkat çekiyor.
SİYASİ VE EKONOMİK SORUNLAR GÖÇÜ DOĞURDU
Sonım Eziz Abdullah isimli Süleymaniyeli, “halkın yabancı ülkelere adeta kaçarak gitmelerinin bizim açımızdan kabul edilebilir bir durum değildir” diye konuştu. Sonım, kaçak yollardan gidenlerin de yollarda perişan olduklarını ancak bölgede süren siyasi ve ekonomik belirsizliğin bu göçlerin yaşanmasında en büyük etken olduğunu şu sözlerle belirtiyor: “Ama bir yandan da insan sormak zorunda kalıyor. İnsanlar gitmesinler de burada ne yapsınlar. Savaş var, örgütsüz bir toplum var, bölgeyi yöneten partiler bile kendi aralarında anlaşamıyorlar. Büyük işsizlik var. İnsanlar maaşlarını alamıyorlar. Aslında bir yönüyle insanlar çaresizlikten gidiyorlar.
Umarım durumlar düzelir ve insanlarımız göç etmek zorunda kalmaz. Çünkü ülkeyi bırakıp gitmek de bu sorunları çözmüyor. Asıl çözecek olan halkın her şeye rağmen kendi ülkesinde kalması ve yöneticilerin, siyaset erkinin bir an önce kendi aralarındaki sorunları çözerek halkın sorunlarına çözüm üretmesidir. Bu giden insanlar çok istedikleri için mi gidiyorlar? Yollarda yaşadıkları sorunları isteyerek mi yaşıyorlar? Hayır. Herkes yaşananlardan oldukça rahatsız. Umarım sorunlar bir an önce çözülür ve kimse ülkesini bırakıp gitmek durumunda kalmaz.”
SINIFLAR ARASI UÇURUMLAR OLUŞTU
Halkın temel ihtiyaçlarının karşılanmaması ve toplumdaki sınıflararası eşitliğin, adaletin olmaması yurt dışına insanların kaçak yollarla gitmesine neden oluyor, diyen Renc Celal isimli yurttaş ise: “ülkede sınıflar arası uçurumlar oluştu. Kimisi her türlü imkana sahip ama bir kesim her şeye muhtaç durumda” diyerek şöyle konuştu: “Aslında bir çok neden var. Ama şunu söyleyeyim, bu toplum en zor koşullarda dahi ülkesini bırakıp göç etmedi. Bugün peşmerge DAİŞ çetelerine karşı savaşıyor. Ama buna rağmen gençlerimiz yurt dışına gidiyorsa bunu düşünmek gerekir. Ciddi etkenler var demek ki bu insanlar gidiyorlar. Eğer gençlerin ihtiyaçları karşılanırsa kuşkusuz gitmezler. Vaat edilen şeylerin bir an önce yapılması gerekir. Çoğu zaman çok iyi vaatler veriliyor ama bunların çoğu pratiğe geçirilmiyor. Eğer vaat edilen hizmetler yapılırsa gençlerimiz yurt dışına kaçmayacaklardır.”
Jıwan Osman Ali adındaki Güney Kürdistanlı ise, eğer ben evli olmasaydım kesinlikle gidecektim. Gençler mağdur olduklarından dolayı gitmek zorunda kalıyorlar. Yaşam koşulları kalmadıklarından dolayı gidiyorlar. Yurt dışına gitmenin de tümden çözüm olmadığını biz de biliyoruz, diyerek gençlerin yurt dışına kaçış nedenlerini şöyle anlatıyor: “Sorunlara çözüm üretemiyoruz. Gençlerimiz ve son dönemde aileler bir umutla yurt dışına gidiyorlar. İnsanlar bu sistemin düzelmesinde etkili olamayacaklarını düşündüklerinden dolayı gidiyorlar. Çünkü o koşullar bırakılmamış. Dikkat edin bazılarının evlerinin önünde iki jip var ama bazıları da günlük geçimini sağlamakta zorlanıyor. İşte insanlar bundan dolayı gidiyor. Bu durumdan başta ki, şimdi görev süresi dolan bölge başkanı ve ülkeyi yönetenler sorumludur. Eğer ülkemizdeki ekonomik sorunlar çözüme kavuşturulmuş olsa diğer sorunlar peyderpey düzelirdi” dedi.
GÖÇÜN BİR DİĞER NEDENİ DE ADALETSİZ DÜZEN
Bölgede yaşam güvenceleri kalmadığı için ilk zamanlarda gençler şimdi ise ailelerin yurt dışına göç ettiğini belirten Dılgeş Kerkuki isimli kadın ise bölge yönetimine seslenerek sorunlara bir an öce çözüm bulmaları çağrısında bulundu.
Kerkuki: “Gençler ve tabi son dönemde ailelerin de yurt dışına göç etmelerinde yaşam güvencelerinin kalmaması ve sistemin anti demokratik olması büyük etkendir. Bu sistemde adalet kalmamış. Yasalar partilerin çıkarlarına göre düzenleniyor. Halk dikkate alınmıyor.” Diyerek, “ Dolayısıyla halk bu ülkede adaletin olmayacağını gördüğünden, yöneticilerin gittikçe zengin olması, halkın da gittikçe fakir olması halkta umut bırakmıyor. Umarım bu durum bir an önce çözülür. Gençlerimiz gidip başkalarının zengin olması için emek vermez. Ve giden gençler geleceğimizin yok olmasıdır. Umarım yetkililer bunu bir an önce fark eder ve sorunlara çözüm üretirler” şeklinde konuştu.
GİDENLERİN YERİNE GELENLERLE BÖLGENİN DEMOGRAFİSİ DEĞİŞTİ
Güney Kürdistan’dan yurt dışına yaşanan göçlerden bölge yönetimi sorumlu tutan Rızgar Xıdır Mustafa da, “eğer partiler kendi aralarındaki sorunlar çözer ve bölgeye ekonomik yatırım yapabilirlerse göçler durur” dedi. Mustafa şunları ifade etti: “oldukça yer zengin yer altı kaynaklarımız var. Doğru ekonomik yatırımlarla işsizlik sorunlarını kökten çözülecektir. Siyasal ve ekonomik belirsizlik artık insanları umutsuz kılıyor. Bizim insanlarımız yurt dışına göç ediyor. Onların yerine bölgemize göç eden Araplar bölgemizin demografisini değiştirdiler. Böyle giderse eski yapıya dönülmesi çok çok zor olacak. Onun için sorunların bir an önce çözülmesi gerekir.”
...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder