16 Mart 2015 Pazartesi

YBŞ savaşçıları: Yoldaşlık kardeşlikten de ötedir

SİNAN DENİZ
ŞENGAL /ANF
Şengal’in özgürleştirilmesi ve savunulması için kurulan YBŞ saflarında aynı aileden birçok birey aynı mevzilerde DAİŞ çetelerine karşı savaşıyor. Şengal Savunma Birlikleri YBŞ’nin amcaoğlu da olan iki savaşçısı, ‘yoldaşlık kardeşlikten de amcaoğulluğundan da kıymetlidir’ diyor.



Şengal kentinde DAİŞ çetelerine karşı çatışmalarda aktif görevler alan YBŞ savaşçıları direnişlerinin sürdüğünü Êzdî halkının namus ve şerefini kurtarıp korumaya ant içtiklerini dile getirdi. Sado İbrahim, 3 Ağustos‘ta Şengal Êzdîlerinin başına gelenlerin öz savunma gücünden yoksun olmalarından kaynaklandığını belirterek, “YBŞ şehitlerin kanı ile kuruldu, şehitlerin kanı ile büyüyor” dedi.
CEPHEDE HEVALLERİN YANINDA YERİMİZİ ALDIK
Direnişe Mahir Cangori Şengal ismiyle katıldığını dile getiren Sado İbrahim, Şengal’de 8 aydan bu yana DAİŞ çetelerine karşı Şengal Direniş Birlikleri olarak kök söktürdüklerini söyledi. 73. Ferman sonrası Êzdîlerin meşru gücü YBŞ’nin kurulduğunu dile getiren İbrahim; “Bildiğiniz gibi 8 aydan bu yana Şengal’de direniş içindeyiz. Êzdî halkı olarak Yekîneyen Berxwedana Şengal YBŞ adında bir güç oluşturduk. Biz de Hevallerin yanında HPG/YJA Star, YPG/YPJ’nin yanında Şengal’de savaş cephesinde yerimizi aldık. DAİŞ çetelerine karşı 8 aydan beri savaşıyoruz, direniyoruz. Şimdi Şengalde şiddetli bir savaş sürüyor. Heval Çekdar da benim amcaoğlumdur. Bir aileden yalnızca bizler değil birçok kişi katıldık. Heval Reber, Dijwar, Besê, Heso, Edesa, Evindar, Evin, Arîn, Comert, Reşo yani bir aileden tek biz katılmış değiliz, birçoğumuz direniş içindeyiz. YBŞ’yi büyütmek istiyoruz, tabi ki tek biz değil birçok aileden insanlar gelip katılıyorlar. Kim istiyorsa gelip YBŞ’ye katılabiliyor. YBŞ şehitlerin kanı ile kuruldu, şehitlerin kanıyla büyüyor” dedi.
Yalnızca DAİŞ çeteleri ile değil karalama kampanyalarına da karşı mücadele içerisinde olduklarını dile getiren YBŞ savaşçısı Sado İbrahim, Êzdîxaneyi savunmakta kararlı olduklarının dile getirdi. YBŞ savaşçısı, “Bazı kesimler ‘bunlar birkaç kişidir diyorlar’ tabi bu sözler doğru sözler değil, savaşıyoruz, şehit veriyoruz Şengal savaşında, direnişinde 18 şehit verdik yaralılarınız var. YBŞ, HPG ve YJA Star ile birlikte cephenin önünde mevzilerdedir. Durumumuz böyledir” dedi.
‘PKK 8 AYDIR ŞENGAL’DE ŞEHİT VERİYOR’
“PKK YPG ve HPG olarak geldi insani koridoru açtı, şiddetli bir savaş yürütüyor ve 8 aydan beri şehit veriyor, direniyor. Bazı çevreler ‘PKK geldi burada çocuklarımızı götürecek’ diyorlar bunların hepsi boş konuşmalardır” diyen ön cephede savaşa katılan YBŞ savaşçısı Sado İbrahim Ezdî toplumunda bu güne kadar yaşanmayan kadınlarında cephede yer almasının gıpta ile karşılanması gerektiğine vurgu yaptı.
“YBŞ kutsal Êzdîxanenin gücüdür. YBŞ’ye katılan kızlar kadınlarda kendi topraklarının üstünde şeref ve namuslarını korumak için savaşıyorlar. Biz burada hep birlikte Şengal’i düşmanın elinden kurtarmak için savaşıyoruz. Eğer bu gün Êzdî kızları erkekleri Şengal’i savunmazsa kim savunacak. Direnmezsek düşman Êzdîxane’den çıkmayacak, Şengal bir kere daha satılacak.”
Mücadele etmeksizin hiçbir başarı sağlayamayacaklarına dikkatleri çeken Êzdî savaşçı; “Bazı kesimler kızlarını oğullarının YBŞ’ye katılmasını engelliyorlar. Çocuklarımız bundan sonra artık eve gelmezler diyorlar bunların hepsi yanlış. Bu gün analarımız, bacılarımız, ihtiyarlar, çocuklar hepsi DAİŞ’in elinde. Yani bu yanlış değil de gelip YBŞ’ye katılmak mı yanlış. En önemli konu YBŞ’nin içinde yer almaktır. Bu gün gelip YBŞ de yer almazsak yaşam bizim için anlamsız, toprağımız yurdumuz şeref ve namusumuz her şeyimiz düşmanın işgali altındadır. Bu gücü büyütüp güçlendirmezsek ne Şengali kurtarabiliriz ne de Şengali koruyabiliriz.”
DAİŞ çetelerinin elindeki esirleri kurtarmanın tek yolunun YBŞ’yi güçlendirmekten geçtiğine değinen İbrahim, “Yalnızca Şengal Êzdîleri değil, Beadır ve diğer yerdeki Êzdîlerin de YBŞ’ye daha fazla katılması gerekir. Analarımızı kardeşlerimizi DAİŞ’in elinden kurtarmanın yolu budur”dedi.
‘YBŞ’YE KATILIM VAR AMA YETERSİZ’
Şengal Savunma Birliklerinde Çekdar ismini kullanan Faruk Xarafa Kerse köyünden Şengal’i terk etmeyerek savaşmayı tercih edenlerden. YBŞ savaşçısı Faruk da amcaoğlu gibi Şengal direnişini başarısının YBŞ’ye katılımdan geçtiğini dile getirdi.
Amca çocukları olarak birlikte savaştıklarına ilgi çeken YBŞ’li Çekdar; “Şimdi de amcamın oğlu Mahirle Şengaldeyiz ve direniyoruz. İki buçuk aydan fazla bir zamandır bizzat Şengal kentinin içinde savaştayız. Her ne kadar arkadaşlarımızdan şehit düşenler olsa da iyi bir direniş sergiledik. Tüm Êzdîlerimizin de bize destek olması lazım. Bize biraz daha destek olurlarsa biz de daha iyi savaşabiliriz. Kendimize her zaman PKK yetişir bizi, toprağımızı korur demeyelim. Peşmerge bizi koruyacak da demeyelim, peşmerge burada yok kaçtı. Halkımız bir daha onlara nasıl güvenecek, onlara nasıl sırtımızı yaslayacağız. Bu gün bir Êzdî ordusu kuruluyor. Bu gün PKK’li arkadaşların yardımıyla Êzdîler ilerliyor. YBŞ’ye katılan kızlar erkekler başka yere gitmedi kaybolmadı. Hepsi kendi köylerinde Şengal’de burada DAİŞ’e karşı savaşıyor direniyorlar.”
AKRABAYDILAR YOLDAŞ OLDULAR
Kürdistan’ın diğer parçalarından gelip Şengalde yaşamını yitirenlerin çoğunluğuna dikkat çeken Faruk Xarafe’de; “Şimdi Şengaldeyiz gerçekten birçok Rojavalı arkadaş burada şehit düştü. Onların şehit düştüklerini gördük. İçimiz sızlıyor. Bizim gençlerin daha çok katılması lazım YBŞ’yi güçlendirmemiz gerekiyor. Ben ve Mahir arkadaş amca çocuklarıyız, kanımızı bir birimizin yoluna dökebiliriz. Birbirimiz ve halkımız için şehit bile düşsek bu normal bir şeydir. Önceden böyle değildi, gerçeğimizi savaşta gördük, şimdi öyledir. Mahir arkadaşla Şengal’de mevzilerde çatışıyoruz. Biz önceden (Pısmam) amcaoğluyduk şimdi bir birimize Heval olduk. Bu kardeşlikten de Amca çocuğu olmaktan da daha kıymetlidir, mühimdir” dedi.
YBŞ savaşçısı Faruk son olarak ajansımız kameralarına katılım çağrısı yaparak; “Anne, babalarımızdan tüm Êzdîlerden beklentimiz oğullarını kızlarını buraya göndersinler. Oralarda oturup beklemekle Şengal özgürleşmez, gerçek öyle değil. Çocuklarınızı gönderin onlarda bizlere yardımcı olsunlar. Doğru biraz katılım var ama bu yetmez daha fazla olmalıdır. Halkımız yardımcı olmaya çalışıyor ama biraz daha yüklenmek lazım” dedi.        

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder