16 Mart 2015 Pazartesi

DTK ve DBP Halepçe Katliamı'nı lanetledi



AMED

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Halepçe Katliamı'nın yıl dönümü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Kürt halkının örgütlülüğünü artırmasının katliamları önleyeceğine işaret edildi.

DTK: EMPERYAL GÜÇLERİN DESTEĞİ ALINDI

DTK, Kürt halkının bundan 27 yıl önce sömürgeci-faşist Irak rejimi tarafından büyük bir soykırıma uğratıldığını belirterek, "16 Mart 1988 tarihinde faşist diktatör Saddam rejiminin Halepçe'de Kürt halkına karşı  kimyasal bombalarla gerçekleştirdiği  ve beş bin Kürdün katledilmesiyle sonuçlanan katliam insanlık tarihine kara bir leke olarak düşmüştür" ifadelerini kullandı. Sömürgeci devletlerin, Kürt halkına karşı gerçekleştirdikleri bütün soykırım uygulamaları ve katliamlarında her zaman uluslararası emperyal güçlerin desteğini aldığına değinilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

'ÖRGÜTSÜZLÜK KATLİAMCILARI CESARETLENDİRİR'

"Halkımızın geçmişte yaşadığı   parçalılığın, örgütsüzlüğün,  sömürgeci devletleri bu katliam ve soykırım uygulamalarını gerçekleştirmelerinde  onları cesaretlendiren büyük bir  etken olduğu açıktır. Kobanê direnişinde  en somut haliyle gördüğümüz ve yaşadığımız gibi çağdaş-devrimci Önderliğini, birliğini ve öz savunmasını gerçekleştirmiş , örgütlü bir toplumla ancak soykırım ve katliam uygulamalarının önü alınabilir; halklar  geleceğe güvenle bakabilir. Kobanê direnişi bu yönüyle de gerek Kürt halkı için, gerekse de bütün Ortadoğu halkları için büyük ve öğretici derslerle dolu destansı bir direniştir."

DBP: DÜNYA SESSİZ KALDI

DBP tarafından yapılan açıklamada ise Kürtlerin Ağrı’da, Dersim’de, Halepçe’de ve değişik coğrafyalarda katliamlara maruz bırakıldığına dikkat çekilerek, "Bu katliamlar karşısında ise örgütlü güçle mücadele etmeyi öğrenmiş, asimilasyon politikalarına ya da katliamlara bu biçimiyle direnmişlerdir" denildi.

Dünya çapında gerçekleştirilen her türlü katliamda çeşitli biçimlerde hesap sorulmaya çalışılırken söz konusu Kürtler olunca tüm dünyanın sessizliğini koruduğunun belirtildiği açıklamada, Saddam rejimi tarafından gerçekleştirilen, 27. yılını geride bırakan Halepçe Katliamı'nın hesabının hala kendisini ‘’özgürlükçü, demokrat’’ olarak tanımlayan devletlerce de sorulmadığı vurgulandı. 

Açıklamalarda katliam lanetlenirken, yaşamını yitirenler anıldı ve ulusal birlik çağrısı yapıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder