16 Mart 2015 Pazartesi

Fransa’da on binlerce doktordan sağlık yasasına protesto



PARİS/ANF

Fransa’da Sosyalist Parti (PS) hükümetinin sağlık sektöründe yaptığı bazı reformlara karşı on binlerce doktor meydanlara çıktı. Hafta içinden bu yana grevde olan doktorlar ve sağlık görevlileri dün de başkent Paris’te sağlık yasasının geri çekilmesini istedi.


Doktorlar, Sağlık Bakanı Marisol Touraine’nin adını taşıyan yeni yasa ile özellikle muayane ücretlerinin gecikmeli olarak ödenmesinin genele yayılmasını öngören kısmına karşı muhalefet ediyor. Bu uygulama ile doktorların birçok bürokratik işlemle karşı karşıya kalacağı ve hastalara zaman ayıramayacağı iddia ediliyor.

Hükümetin yeni sağlık yasasını protesto etmek amacıyla başkent Paris’te düzenlenen protesto gösterisine organizatörlere göre 50 bin, polise göre ise 19 bin kişi katıldı.
Denfert-Rochereau adlı meydandan Sağlık Bakanlığı binasına kadar yapılan yürüyüşe Fransa’nın tüm bölgelerinden doktorların ve sağlık görevlilerinin katıldığı bildiriliyor.

Eylemde sık sık ‘Biz doktoruz, bankacı değil-Hastalarımızı muayane etmek istiyoruz’, ‘Touraine Yasası sağlığa zararlıdır’, ‘Marisol, yasanı istemiyoruz’ gibi sloganlar atıldı. Yürüyüş sırasında bazı doktorların üzerinde ‘genel cerrahinin ölümü’ yazan bir tabut taşıdıkları görüldü.


Doktorların gösterisi nedeniyle açıklama yapan PS Genel Sekreteri Jean-Christophe Cambédelis, ‘diyalog’ çağrısında bulundu. Ancak Cambédelis hükümete, doktorların karşı çıktığı muayanelerin sigortalar tarafından sonradan ödenmesi uygulamasından vazgeçilmemesi çağrısı da yaptı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder