16 Mart 2015 Pazartesi

1. Ortadoğu Demokratik Gençlik Konferansı'nda alınan kararlar



AMED

1. Ortadoğu Demokratik Gençlik Konferansı'nın sonuç bildirgesi ve kararlarııklandı. Bildirgede, halkların son on yılda gerçekleştirdikleri ayaklanmaların, kapitalist sistem ve bekçilerinin artık kabul görmediklerini gösterdiğine vurgu yapıldı. Kobanê'nin yeniden inşası için kararların alındığı konferansta, Kürt Halk Önderi Öcalan'ın özgürlüğü ve pek çok başlıkta mücadelenin yükseltileceği bildirildi. Ortadoğu Genç Kadın Konferansı'nın kurulmasının da önerildiği kararlarda, "Genç kadınların örgütlenmesinin büyütülmesi ve her alanda erkek egemen zihniyete karşı mücadele yürütülmesi kararlaştırılmıştır" denildi.


Amed'de üç gündür devam eden ve Kobane ve Şengal'de yaşamını yitirenlere adanan 1. Ortadoğu Demokratik Gençlik Konferansı sona erdi. 400 delege ile 16 Ortadoğu ülkesinden 100’e yakın demokrat, sosyalist, devrimci gençlik örgütleri, farklı halk ve inanç gruplarından gençliklerin katılımı ile ve “Gençlik gücünü yaratacak, Ortadoğu’yu özgürleştirecek” şiarıyla örgütlenen konferansa ayrıca Arjantin, Fransa, Almanya, Rusya ve Bask’dan da izleyiciler katıldı.

'ULUS DEVLET, FELAKETLERİN TEMEL KAYNAĞIDIR'

Sonuç bildirgesinde, kapitalist uygarlığın Ortadoğu’daki politikalarının, kendi hegemonik gücünü kullanarak, Ortadoğu’nun kadim halklarının birikiminin ortaya çıkardığı karakteri yok etmek üzerine kurulu olduğuna dikkat çekilerek, "Ortadoğu’ya esasta ulus-devlet canavarı ile giren kapitalizm halkları birbirine kırdırtmış, kardeşlik kültürüne ciddi zararlar vermiştir. Kapitalizmin Ortadoğu’ya girişi ile birlikte zaten var olan binlerce yıllık iktidar ve devlet kültürünün yaratmış olduğu sorunlar daha da derinleşmiştir. Ulus-devlet Ortadoğu halkları için en büyük tuzak ve felaketlerin temel kaynağıdır. Son iki yüz yılda Ortadoğu’da şekillenen ulus-devlet formu ile birlikte tekçi bir ulus anlaşıyı da hakim kılınmıştır. İçinde bulunduğumuz kapitalist sistem çağı bu beş bin yıllık uygarlık sisteminin en çürümüş, yozlaşmış halini ifade etmektedir. Kapitalist sistem topluma karşı büyük bir savaş halindedir. İktidarın kendini yaşatabilmesi; toplumu sürekli parçalaması, ahlakı çökertmesi, ekonomiyi dağıtması, bireyciliği geliştirmesi, tüketim kültürünü aşılaması ile mümkündür. Bunu, Ortadoğu’da sürekli fakat kendi kontrolünde bir kaos hali yaratarak yapmaktadır" denildi.

ALTERNATİF YAŞAM MODELİ

Halkların son on yılda gerçekleştirdikleri ayaklanmaların, kapitalist sistem ve bekçilerinin artık kabul görmediklerini gösterdiğine vurgu yapılan sonuç bildirgesinde, alternatif yaşam modelinin Ortadoğu’da ancak demokratik  güçlerin  örgütlenerek, yaşamı demokratik ulus çerçevesinde inşa ederek daha da sağlamlaştırması ile mümkün olacağı belirtildi.

Toplumsallığın temel dinamiğinin gençlik ve kadın olduğuna da değinilen bildirgede, "Erkek egemen zihniyetin kapitalizmle Ortadoğu’da derinleşmesi toplumun inşa gücü ve yaratıcı gücü olan kadının tarihte görülmemiş katliamlar yaşamasına sebep olmuştur. Kapitalizmin özel savaş ve eğitim politikaları, liberalizm ideolojisi gençliği sindirmeye, toplumsal karakterinden soyutlamaya dönüktür" ifadeleri yer aldı.

MÜCADELEYİ YÜKSELTME ÇAĞRISI
Konferansın kararlarında, emperyalizmin ve bölgedeki işbirlikçi rejimlerin desteğiyle yapılan faşist saldırılara karşı bölgedeki tüm halkların mücadelesini ortak mücadele ile yükseltme çağrısı yapılırken, "Halkların kendi kaderini tayit etme, kendi kültürlerini yaşatma ve geliştirme, kendi inançlarını seçme ve anadillerini kullanma hakkı için tüm kimliklerin asimilasyonlarına karşı mücadele etmeyi hedefliyoruz" denildi. Tutuklama, müebbet ve idam cezalarının kaldırılması, tüm politik tutsakların özgürleştirilmesi, düşünce özgürlüğünün ve örgütlenme hakkının sağlanması ve gençlik mücadelesini, demokratik, sınıfsal, ekolojik, kadın özgürlükçü ve cinsiyet ayrımcılığına karşı mücadele ve tüm toplumsal mücadele alanlarının da yükseltmesi gerektiğine işaret edildi.
Konferansta alınan kararlar şöyle:
"Ortadoğu demokratik gençliği olarak insanlık suçu olan recm, kadın sünneti, tecavüz ve kadın cinayetlerine, her türlü fiziki ve psikolijk şiddete, gerici, sömürücü zihneyete karşı mücadeleyi yükseltmeyi kararlaştırıyoruz.
Toplumun öncü iki dinamiği olan genç ve kadın kimliğini taşıyan genç kadınların toplumun değişiminde ve özgürleşmesinde temel güç olduğu, bu nedenle demokratik toplum adına genç kadınların örgütlenmesinin büyütülmesi ve her alanda erkek egemen zihniyete karşı mücadele yürütülmesi kararlaştırılmıştır.
Etnik ve kültürel çeşitliliğe saygı gösteren çoğulcu ve demoktarik toplumu insa etmek için halk kitlelerinin faşist örgütlere karşı Kobane halkının mücadelesini, direnişini ve direngenliğini selamlıyoruz.
Kendi toplumunun özgürlüğü için mücadele eden YPJ öncülüğündeki tüm direnişçi kadınları selamlıyoruz.
Kobane bu savaşta zaferi elde etmiştir. Bu zafer de ancak Kobanê halkının dönmesi ile büyüyecektir. Bu bağlamda Kobanê'nin yeniden inşası için tüm ülkeleri dayanışmaya çağırıyoruz.
Gazze direnişi Filistin direnişinde önemli bir sembol haline gelmiştir. Gazze’deki direnişini büyütmek için Gazze’nin yeniden inşa edilmesi ve ablukanın kaldırılması için mücadeleyi yükseltelim.
Kobanê zaferiyle dayanışmak için Kobanê'yi bir heyet olarak ziyaret etmeyi öneriyoruz.
Kürdistan özgürlük mücadelesini Ortadoğu ve bütün insanlığın özgür yaşam mücadelesine dönüştüren bu amaçtan dolayı uluslararası geliştirilen komployla esaret altına alınan Kürt Halk Önderi sn. Abdullah Öcalan için mücadelenin yayılmasını ve yükseltilmesini kararlaştırıyoruz.
Filistin toprağın özgürleştirilmesi ve Filistinli mültecilerinin geri dönmesi için siyonizme karşı yürütülen Filistin halkının mücadelesini, direnişi ve direngenliğini selamlıyoruz.
Siyonist devletin tecrit edilmesi için uluslararası boykot hareketini desteklenmesini gereklidir. Siyonist devletle ilişkilerinin kesilmesi için gereken kitle basıncını yükseltmeyi kararlaştırıyoruz.
Ortadoğu Demokratik Gençlik Konferansı Ortadoğu halklarının özgürleştirilmesini, adil ve demokratik yapılanmanın kurulmasını hedef alır. Bu nedenle ortak mücadele hattının örülmesi amacıyla konferans kararlarının uygulanması, yeni yapıların eklenmesi, var olan yapılar arasındaki koordinasyon buluşmaların sağlanması için bir koordinasyonun kurulması kararlaştırmıştır.
İkinci Ortadoğu Demokratik Gençlik Konferansının yapılması kararlaştırılmıştır.
Konferansa katılan Ortadoğu ülkelerinden ez az 1 en fazla 2  üye temsiliyeti ile koordinasyon kurulur. Kordinasyon konferansa katılan ülkelerden genişleme yönünde inisiyatif alır. Kordinasyon en kısa sürede toplanmayı hedefleyecektir. Kordinasyon bir sonra ki konferansın toplanması için gerekli hazırlıkları yapar ve alt komisyonları kurar.
Konferansa katılan  ve konferansın ortak ilklerini kabul eden gençlik örgütleri, kendi ülkelerinde birleşik mücadeleyi kurmayı ve büyütmeyi hedefler.
Ortadoğu Genç Kadın Konferansı’nın toplanmasını öneriyoruz.
Konferanslar toplana kadar süreçlerde tüm ülkelerde ortadoğu’da gençliği rolü ve ortak mücadele hattı konulu çalıştıylar, forum ve paneller düzenlenmesini öneriyoruz.
Ortadoğu’da gençliğin ortaklaşması ve birlikteliğin  için her yıl farklı ülkelerde gençlik kampı örgütleyelim.
Ortadoğu Demokratik Gençliği arasındaki bağın ve mücadelenin gelişmesi için bir iletişim ağı kuralım.
Ortadoğu’da tecrübelerin değerlendirilip diğer ülkerelere aktarılacak ortak bir alan yaratılması gerekiyor. Bir gençlik köyünün Kobane’de oluşturulması önerimizdir.

Ortadoğu direnişlerinde mücadele aracı olarak kullanılan manevi öneme sahip sembolik değer taşıyan araçların bir sergi halinde tüm Ortadoğu ülkelerinde dolaştırılmasını öneriyoruz."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder